Katliam

Fatma Şamata

17 Numaralı koltuklardan uzak durun, ölmek daha iyi
2024 103. kitabı
Okunma: 04 Eylül 2024 20:02
Ailesinin yanına gitmek için trene binecek olan Defne Karaca yaşadığı talihsizlikler yüzünden trenini kaçırır. Tren biletleri bittiği için de olacaklardan habersiz otobüse biner. Otobüs yolculuğunda başta her şey yolunda giderken otobüs ıssız bir yere geldiğinde aniden önleri bir grup insan tarafından kesilir. Kimse ne olduğunu anlayamazken ve korku içinde neler olacağını beklerken aniden gruptaki adamlardan biri "17 numarada oturan pikaçu, seni seçtim!" diye bağırmasın mı? Şaka şaka böyle demiyor ama bence böyle dese daha güzel olurdu. Ve ne tesadüf Defne de aniden 17 numaralı koltukta oturduğunu fark ediyor. Defne, o andan itibaren s**tığını anlamıştı (〜 ̄▽ ̄)〜 Katillerden oluşan bu grup otobüsteki herkesi öldürüp Defne'yi kendi aralarına alırlar ve olaylar bu şekilde başlar. SPOİLER MEVCUTTUR. Puanımdan anlayacağınız üzere kitabı sevmedim. Hayatımda okuduğum en sıkıcı ve en boş kitaplardan biriydi. Normalde inceleme yazarken incelememi kitapta sevdiğim ve sevmediğim şeyler olarak ikiye bölerim ama bu kitapta sevdiğim bir şey olmadığı için tek parça olacak inceleme :D Öncelikle karakterlerin hiçbirini sevmedim. Ana karakter cinnet geçirtti bana, ondan birazdan bahsedeceğim zaten. Katillerin ise katil gibi yazılmaması beni ayrı sinir etti. Onlarca insanı katletmiş elemanlar kızın yanında ponçik ponçik davranıyorlardı. Çok nazikler, çok eğlenceliler falan filan. Kardeşim, siz katilsiniz? Katiller arasında sevdiğim tek kişi Akın oldu o da kişiliğini sevdiğim için değil. Kelimenin tam anlamıyla akıl hastası bir manyak gibi davranan tek kişi oydu, başarılı bir şekilde yazıldığını düşündüğüm tek karakter Akın'dı. Şimdi şey de diyebilirsiniz, Rümeysa hayatında kaç tane katil gördün de bu elemanların katilliğini beğenmedin. Hiç katil görmedim (bildiğim kadarıyla) ama
2023 34. kitabı
Bu kitabın yorumunu yazmak benim için zor oldu. Bu türde çok fazla kitap okumadım ama bana göre olmadığına artık eminim Bu kitabı “bu türde sevenler beğenebilir” “güzeldi ama benlik değil” gibi şekilde ifade edemeyeceğim. Okurken ciddi anlamda rahatsız oldum. Defne, konservatuarda oyunculuk eğitimi alan bir üniversite öğrencisi. Bir gün bir ders için katillerle alakalı bir ödev hazırlıyor ve bunu sunduktan sonra evine dönmesi gerek. Treni kaçırdığı için otobüse biniyor ve otobüsün önünü bir anda altı kişi kesiyor. Ellerine silahlar olan çete 17 Numara’da oturan kişinin çıkmasını istiyorlar ve onu kaçırıyorlar. Geride kalan herkesi ise öldürüyorlar. Defne karşı koysa da kaçırılmasına engel olamıyor. Ekip, 17 Numara’yı “katiller çetesi”nin bir üyesi olması için seçiyorlar. Katillerle alakalı yaptığı ödevi neden vurguladığımı bilmiyorum. Kitapta çok önemli bir detaymış gibi vurgulanıyor ama bir yere bağlanmıyor. Kitapta nedensiz ölümler, Defne’nin yaşadığı saldırılar, tacizler, şiddet ve daha fazlası okurken beni mahvetti. Hani kitaplarda hastalıklı aşkların “ayyyy ama ne güzel seviyor” şeklinde tatlı bir şeymiş gibi lanse edilmesine yavaş yavaş alışıyoruz ama Asır’ın sevgisi beni şoke etti. Arkadaşlar Allah korusun gerçek hayatta böyle insanlarla karşılaşmayız inşallah. Bir ailesi, okulu, arkadaşları ve sevgilisi olan bir kız kaçırıldı ve biz neden bu kızın bulunmadığını asla öğrenemedik. Ve bu kızın bulunmaya çalışılmaması, Asır ve ekibin peşine düşen polislerin olmaması, kızı bu kadar kolay hayatından koparmaları beni dehşete sürükledi. Asır kızı neden kaçırdı, ortak geçmişleri tam olarak ne öğrenmedik. Spoiler olacak ama kızın babasıyla ilgili sır ne bilmiyoruz. Biraz daha fazla gerçek ortaya çıksın isterdim. Kitapta en mantıklı şey Defne’nin uzun süre devam eden
Roman
2023 10. kitabı
Yine üzerinde yaş sınırı belirtilmeyen bir kitap, yanlış yaş gruplarının elinde dolaşıyor. Kitabın sonu aşka ve dostluğa bağlanılacaksa, masum insanların katledilmesi ve bunun "İnsanlar kötüdür! Onlar böyle ölmeyi hakediyor!" gibi korkunç bir düşünceyle aktarılması şeklinde olmasaydı keşke. Özellikle okuyan kesimin, çoğunlukla kendi içinde, dünyaya ve insanlara karşı öfke duymaya başladığı dönemlerde olduğunu düşününce bu biraz üzücü olmuş.Akın'ın sevgisine karşılık görmediği ve dinlemediği için öldürmeye çalışması, Asır'ın beni seversen değişirim sevmezsen katliama devam ederim demesini de cok tehlikeli buldum. Malesef günümüzde de örneğini gördüğümüz hastalıklı ilişkilere zemin hazırlayabilecek diyaloglar bunlar. Onun dışında Defne'nin tavırları bir süre sonra sıkmaya başladı." Kaçmam lazım" ile "Onlardan biri gibi görünüp intikam almam lazım" ikilemi çok uzun ve tekrar tekrar olması baydı biraz. Her katliamdan sonra günlerce fenalaşıp sonra hiçbişey olmamış gibi katillerle şakalaşıp,laf dalaşına girmesini samimi bulmadım.Ben sanırım en çok katliam durumuna takıldım. Masum insanları eğlenerek öldüren bir toplulukla böyle bir durum olmamalıydı. Daha hafif, kabul edilebilir bir olay olmalıydı. Ya da illa aşka ve dostluğa bağlamak yerine, Defne'nin adalet yolunda ilerleyen,güçlü bir karakter olmasını isterdim. Son olarak eğer bu yorumumu okuyorsanız size şunu söylemek istiyorum.7 tane katili Defne gibi laf sokarak iyileştiremezsiniz arkadaşlar! Onlarca insana acımayan sizin gözünüzün yaşına hiç bakmaz. Onların tedavi olması gerekiyor! Eğer insanların ölmeyi hakettiğini düşünüp, onlara çeşitli katliam 'eğlenceleri' kuran bir psikopatı laf sokarak iyileştirip, güzel bir aşk yaşama ihtimalinde sorun görmeyip romantik buluyorsanız, gelecekte celladınıza aşık olmamak
Puan vermedi
17 Numara, gençlik ve romantik kurgu türünde, duygusal yönü güçlü bir hikâye sunan bir romandır. Kitap, adını taşıyan “17 numara” etrafında şekillenen gizemli bir olay ya da kişi üzerinden ilerler ve okuru daha ilk sayfalardan merak duygusuna sürükler. Hikâyenin merkezinde, geçmişiyle yüzleşmek zorunda kalan bir ana karakter yer alır. Yaşanan olaylar, sadece romantik bir ilişkiyi değil; aynı zamanda kendini tanıma, güven, kırılganlık ve değişim temalarını da işler. Karakterlerin iç dünyalarına sık sık yer verilmesi, okurun onlarla bağ kurmasını kolaylaştırır. Yazarın dili sade ve akıcıdır. Bu da kitabı özellikle genç okurlar için rahat okunur hâle getirir. Duygusal sahnelerde kullanılan anlatım abartıya kaçmadan etkileyici bir atmosfer yaratır. Yer yer klişe sayılabilecek durumlar bulunsa da, hikâyenin samimiyeti bu durumu büyük ölçüde dengeler. Kitabın güçlü yönlerinden biri, karakter gelişimidir. Karakterler hikâye boyunca değişir, olgunlaşır ve yaşadıkları olaylardan ders çıkarır. Bu da kitabı sadece bir aşk hikâyesi olmaktan çıkarıp daha derin bir anlatıya dönüştürür.17 Numara, yalnızca bir aşk hikâyesi değil; aynı zamanda bireyin kendini bulma yolculuğunu anlatan bir romandır. Duygusal yönü güçlü, karakter gelişimi başarılı ve akıcı bir anlatıma sahiptir.
2023 45. kitabı
Kesinlikle çok güzeldi. Konusu akıcılığı harikaydı. Bi çok yerde ters köşe oldum ve okurken neee dediğim yerler oldu ama herşey rağmen çok güzel bir kitaptı.
2025 15. kitabı
Yani piskolojinizi bozmak istiyorsanız tabiki okuyabilirsiniz. Okuyana kadar geberdim bı sahnede o kadar piskolojim bozuldu ki ölmemiş karakteri öldü sanıp ağladım. Yani öyle işte son söz sizin
Duygu ve Düşünce
2023 3. kitabı
Okunma: 27 Haziran 2023 11:19
Öncelikle farklı karakterlerden olan iki kişinin defne ve Asır'ın tesadüf mü yoksa her şey planlı şekilde mi olarak karşılaştığı bir kitabı anlatıyor. Herkese bir sayı verilseydi ve bu sayıyı hayatımıza işlenmesi istenseydi ancak boyle olabilirdi. Kitap kesinlikle çok sürükleyici başladığında her sayfanın ilerleyişindeki merakımızı gözler önüne seriyor. Kitabın içerisinde katlilamlar geçtiği için psikolojinizi bir nebze de olsa etkilemeyi başarıyor. Kitabın son satırlarina geldiğimde ise böyle mi bitecekti devamı olmalıydı dedim. Okumanızı tavsiye ederim. Son olarak kitaptan bir alıntı paylaşmak istiyorum. "Nefes alırken bile acı çekmeye başlayan bir insan eğer hala ayakta durmak için çabalıyorsa her şeyi yapabilir"...
17 numara- Katliam
·376 syf.·
2025 32. kitabı
"17 numaradaki insanoğlu, seni seçtim!" Her şey bu cümle ile başladı. Defne İstanbuldan Ankaraya kardeşinin doğum gününü kutlamak için gidiyordu. Fakat bindiği otobüsten tek canlı çıkan kendisi oldu. Çünkü 7 gizemli katil kendi aralarına almak için 17 numara koltukta oturan kızı seçmişti. Ve bu seri katiller sürekli farklı yerlerde katliam yapmak için plan hazırlıyorlar. Ama insanları işkence ederek öldürüyorlar ve bundan zevk alıyorlar. Bu katillerin lideri olan Asır Karahanlı Defne'ni bu sahneleri izlemeğe zorluyor ve onlardan birisi olmasını istiyor. Defne bu savaşta bir piyon olduğunu düşünüyor, fakat bilmediği bir şey var, o piyon değil savaşın ta kendisi. Bu arada 7 katilden en sevdiğim Barış oldu. Çok sempatik, tatlı, Defneye abisi gibi davranan, onun yaralarını saran bir katil. Yani anlaşılan katiller de tatlı olabiliyormuş. Bu kitapda kan, vahşet, işkence, katliam her şey var ona göre okuyun bence. Ama ben çok sevdim kitabı. Bence çok akıcı bir kitap, asla sıkılmadığım kitap oldu. Fatma Şamatanın "Veyl" kitabından sonra okuduğum 2ci kitabı. Zaten o kitaba aşık olmuştum, şimdi bunu da çok sevdim.
17 numara inceleme - spoi
2024 4. kitabı
yine been beğendiğim ve beğenmediğim şeyleri yazacağım DİKKAT SPOİ İÇERİR * beğendiğim şeyler ilk başta asır neyse yazım dili güzel konusu iyi saçma değil yani sonrasında "oha ne " olacağınız bir kitap , karakterlerin bazı anlarda okuyucuları korkuttuğu bazı anlarda güldürdüğü kitap şimdi de beğenmediğim şeyler beğenmediğim şeyler ise defnenin salaklığı kız ilk başta "hepinizden nefret ediyorum " diye carladı sürekli ağladı pick me gibi her neyse kaçmaya çalıştı fln asıra sürekli senden nefret ediyorum dedi 2. kitapta sevgili oldular şok , kızım sen gurursuz musun sonrasında anıl barış ve koray üçlüsü ile kardeş gibi oldular o daha bir şok ardından katil karakterlerimiz defnemizin yani ana karakterimizin yanında "ehehe " diye dolaşması bir yana sürekli eğlenceli ve normal arkadaş grubu gibi güldürdürmeleri bir yana oğlum siz katilsiniz katil hee bu arada bizim bu saf toz pembe kızımız simsiyah çıkmasın mı hep " 8. katil olmayacağım " diyen defnenin 1 . katil olması şoku asırı hasta yaptı + asırın kız kardeşini öldürdü sonra ne oldu "asırın intikam için defneyi öldürmesi gerekmez mi " soruları kafada dolaşıyor biliyorum amma tabiki hayır onun yerine hiç birşeyden alakasız olan defnenin erkek kardeşini öldürüyor ... ya oğlum piskolojimin içine sıçtınız finaldede bizim asır defneye körkütük aşık olduğu için hala onun peşinde ama pick me defne " AsIr SeNi ÖlDüReCeĞim " deyip duruyor veee arkadaşlar sondada bunlar birbirlerinin kafasına sıkıyorlar amaa yinede en sevdiğim kitap olmayı başarıyor 17 numara defneyi hem seviyorum hem sevmiyorum bu arada Fatma Şamata
2023 29. kitabı
Okunma: 01 Ağustos 2023 20:39
Gerçekten güzel bir kitaptı ben tavsiye ederim.Bence kitabın ana karakteri defne biraz fazla ağlamış gibi yani bizde katiller tarafından kaçırılsak ağlarız da bu biraz fazla bence.Birde yazar öyle bir yerde bitirmiş ki 2. Kitabı merakla bekliyorum.
fenna17numara

Fatma ŞamataYazar · 0 kitap
Fenna mahlası ile tanınan yaza Fatma Şamata, 1998 yılında İstanbul'da doğdu. Sakarya Üniversitesinde lisans eğitimini tamamladıktan sonra kedini yazmaya adadı. 17 Numara'yı yazmayı, lisedeyken gördüğü bir rüyadan esinlenerek üniversitenin ilk yıllarında artık zihninden çıkıp gitmesi adına yazmaya başladı. 17 Numara'dan sonra yazmaya ilgisi olduğunu keşfeden Fatma Şamata, yazmayı, kötü hislerini yatıştırmanın güzel bir yolu olarak da görmekte.