Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

1900'den Günümüze Büyük Düşünürler (1. Cilt)

Kolektif

1900'den Günümüze Büyük Düşünürler (1. Cilt) Sözleri ve Alıntıları

1900'den Günümüze Büyük Düşünürler (1. Cilt) sözleri ve alıntılarını, 1900'den Günümüze Büyük Düşünürler (1. Cilt) kitap alıntılarını, 1900'den Günümüze Büyük Düşünürler (1. Cilt) en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Ruhun en aşağı parçası egoisttir, irrasyonel ve aldatılmışhr; merkezi kısım agresif ve tutkuludur; en yüksek kısım ise rasyonel ve iyidir, bütün imgelerin ve hipotezlerin ötesinde yatan hakikati bilir.
Reklam
"Din iyilik ve hakikat sevgisidir ve bunlara ibadettir, manyetik bir güçtür, mutlaktır ve eğer gerçekten iyi olanı seversek biz de iyi oluruz"
Varlık' a katılmanın en mükemmel biçimini veren bir sen' dir. İnsan varoluşunun kendini kavrama biçimi olarak bağlanma­ nın ancak bir sen varlığı ile mümkün olacağı açıkhr. Kısaca "sen, ben' in kendini ontolojik olarak ortaya koyması için yegane imkandır'
İnsan yaşamının herhangi bir anlamı varsa, bunun insan deneyiminde aranması gerekir
Teknolojinin yarattığı bu sınırsız güven, bizi kaçınılmaz olarak umutsuzluğa sürükler, zira teknoloji, bizi ölümle sınırlayan bir hayatı aşamaz. Teknolojiyi doğru değerlendirememek ve onu gerçeklik olarak algılamak hastalığı, tek tip işçilerden mürekkep, kitle üretimine yönelik bir toplum yaratmıştır.
Reklam
Ben ve sen, ancak biz var isek vardır (Je ne suis et tu n' es que si nous sommes).
1- Yönetimler, iyi bir neden söz konusu olmadığı takdirde vatan­ daşlarına acı çektirmemeli ve anlan hayal kırıklığına uğrat­ mamalıdır. 2- İnsanların kendi yaşamlarını biçimlendirebilmeleri adına yö­ netimler, onları mümkün olduğu kadar özgür bırakmalıdır.
Başka olanı, ötekini göz ardı eden bir varoluş biçimi, şidde­tin, öldürmenin ve yok etmenin yolunu açar.
Reklam
Marcel' e göre "temelde her şey sahip olunan ve olunan arasındaki ayrıma indirgenir" (Marcel, 1949:225). Sahip olunanlar, bizim dışımızda olan şeylerdir. Ancak ben onları kendime katanın. Kendime dahil ederim. "Marcel, bir bebeğin bile "o benimdir" tarzında bir ego­ izmle dünyayı algılamaya başladığını ve "o benimdir" veya "o benim de­ ğildir'' diyerek nesneleri, "o ben değilim" diyerek öteki insanlan, sonra bu "ben"im diyerek bedenini algılamak biçiminde dünyaya katıldığını, veya dünyayı kendine kattığını vurgular'' (Langan, 1966:378). Benim-var veya bende-var şeklinde ifade edilen bu dahil etme halini anlamlı kılan "ben" dir. Hayatta kalmak için ihtiyaç duyulan pratik gereksinimler, bizi doğal olarak ve kolayca eşyaya sahip olmak ontolojik boyutuna iter. Ken­ di varoluşumuzun devamlılığı için eşyaya sahip olmak isteriz
Sayfa 154 - Gabriel MarcelKitabı okudu
"Biz tann değiliz, saçma sınırlı varlıklanz, ıstırap ve şansla birlikte yaşıyoruz. En önemli şeyler yanı başımızda, hakikat yakın, burnumuzun dibinde, tıpkı dostlarımızın yüzleri gibi, bize anlatacak hiçbir uzmana ih­ tiyacımız yok. Din, şu anı ışıklandıran erdem sevgimizdir. Bildiğimiz şeye saygı, bilmediğimiz şeye, yalnızca yaklaşabileceğimiz şeye hürmettir, bu­ rada bilmeyişimiz bizim bilme tarzımız olmalı, kalbe konuşan saf vizyon­ lara hürmet et, orada mutlak olanı bul ( ... ) Eğer bize yakın olan iyi şeyler yapabilirsek biraz gelişebiliriz (. .. ) iyilik basittir, çok da zordur" (AG 525).
Zihinlerimizi bencil ilgilerden temizlemek için doğaya dikkat etmemiz gerekir. Hayvanların, kuşların, taşların ve ağaçların bütünüy­ le yabancı, amaçsız, bağımsız varlığında kendimizi unutturan bir keyif vardır ve bu keyif de iyi bir şeydir. Platon'un işaret ettiği üzere güzellik, içgüdüsel olarak sevdiğimiz tek ruhsal şeydir.
78 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.