Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

1980 Sonrası Türk Sineması'nda Akla Zarar Filmler

Tunca Arslan

1980 Sonrası Türk Sineması'nda Akla Zarar Filmler Gönderileri

1980 Sonrası Türk Sineması'nda Akla Zarar Filmler kitaplarını, 1980 Sonrası Türk Sineması'nda Akla Zarar Filmler sözleri ve alıntılarını, 1980 Sonrası Türk Sineması'nda Akla Zarar Filmler yazarlarını, 1980 Sonrası Türk Sineması'nda Akla Zarar Filmler yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Bilenler bilir, Hollywood'da Allen Smithee adında çok ünlü bir yönetmen vardır. Smithee onlarca filme imza atmış ama bugüne kadar bir tek fotoğrafı çekilmemiş, kendisiyle bir kez bile röportaj yapılamamıştır. Çünkü gerçekte böyle biri yoktur! 'Allen Smithee', çektiği filmi beğenmeyen, karizmayı çizdirmek istemeyen yönetmenlerin kullandığı ortak bir addır."
Sayfa 180 - Kırmızı Kedi YayınlarıKitabı okudu
192 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
12 saatte okudu
Film eleştirmeni Tunca Arslan, bu kitapta, 1981-2008 yılları arasında gösterime girmiş 35 "kötü" Türk filmini konu ediyor. Filmleri, daha çok, senaryo, karakter ve mantık hataları üzerinden değerlendiren yazar, filmlerin gösterime girdiği sırada çıkan, başka eleştirmenlerin eleştirilerine de kitapta yer vermiş. Kitabın iğneleyici, esprili bir dili var. Kötü de olsa bazı filmler merak uyandırıyor, izleme isteği uyandırıyor. Vaktiyle izlediğim ve beğendiğim bazı filmleri bir de bu kitapta yer alan görüşler eşliğinde izlemek ilginç olabilirdi ama ilgili filmlere erişmek pek mümkün olmayacak sanıyorum. İyi film-kötü film tanımı kişiye göre değişebilir. Sanat olarak sinemaya çok farklı bakış açıları var. Örneğin, kimisi senaryoyu, kimisi görüntüleri, kimisi karakterleri, kimisi filmin verdiği mesajı önemsiyor. Bugün "çöp" olarak tanımlanan pek çok film de var. İlginçtir ki, "çöp" olarak nitelenen filmlerin bazıları gişe rekorları kırabiliyor. Sinemanın ilkelerine uygun filmler ise birkaç bin izleyiciye ancak ulaşabiliyor. Belki de burada önemli olan filmin hangi amaçla izlendiğidir. "Kötü" de olsa insan bazen sadece vakit geçirmek için bir filmi izleyebilir (bazıları bu tip filmleri sinema işi olarak görmezler). Üzerine uzun uzun okumaların yapıldığı filmler de -filmdeki metaforlar anlaşılabilir ya da açıklanabilirse- oldukça öğreticidir. Beğendiğim bir söz var: "İnsan bilgiyle görür." Bilirsek görmemiz kolaylaşıyor. Bu sebeple, bir filmin iyi ya da kötü oluşu da izleyenin bilgisine bağlı. Sinemaya ilgi duyanlar bu kitabı sıkılmadan okuyacaklardır.
1980 Sonrası Türk Sineması'nda Akla Zarar Filmler
1980 Sonrası Türk Sineması'nda Akla Zarar FilmlerTunca Arslan · Kırmızı Kedi Yayınevi · 20099 okunma