Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Tunca Arslan

Tunca ArslanZeitgeist Ne Anlatıyor? yazarı
Yazar
Editör
7.0/10
14 Kişi
44
Okunma
0
Beğeni
2.259
Görüntülenme

Hakkında

20 Aralık 1962’de Aydın-Çine’de doğdu. İlk ve orta öğrenimini İzmir’de tamamladı. İzmir Atatürk Lisesi’nin ardından İ.Ü Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Öğrencilik yıllarında Yeni Olgu ve Gökyüzü gibi gençlik dergilerinin yazı kurullarında yer aldı. Profesyonel gazeteciliğe 1988’de haftalık 2000’e Doğru dergisinde kültür-sanat muhabiri olarak adım attı. Sinema eleştirmenliğine 1990’da bu dergide başladı. Aydınlık gazetesinde kültür-sanat servisi şefi, haftalık Aydınlık dergisinde yazıişleri müdürü ve genel yayın yönetmeni olarak çalıştı. Çıkışından itibaren beş yıl süreyle Radikal gazetesinde film eleştirileri yazdı. Değişik dönemlerde üç kez SİYAD Yönetim Kurulu’nda görev üstlendi. Çeşitli ulusal ve uluslararası festivallerde SİYAD’ı temsilen jüri üyesi olarak bulundu. TRT İstanbul Radyosu için 1994-2005 yılları arasında film tanıtımları ve sinema konulu değişik programlar gerçekleştirdi. TRT-2’de yayınlanan 13’er bölümlük “Yedinci Sanatın Bakışı” ve “Oyuncakların Dili” adlı belgesellerin metin yazarlığını ve sunuculuğunu yaptı. 2005-2008 yılları arasında Pekin’de yaşadı, Çin Uluslararası Radyosu (CRI) Türkçe Servisi’nde redaktör olarak çalıştı. Yazıları, Varlık, Cumhuriyet Kitap, Papirüs, Antrakt, Sinema Dergisi, Milliyet Sanat gibi dergilerde yayınlandı. “Futbol ve Sinema / Metin Yuvarlağın Beyazperde Serüveni”, adlı kitabı 2004’te İthaki Yayınları’ndan çıktı. Evli ve bir kız çocuk babası.
Unvan:
Film eleştirmeni,genel yayın yönetmeni,radyocu
Doğum:
Çine, 1962

Okurlar

44 okur okudu.
43 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Zeitgeist, ABD'deki aşırı sağcıların sisteme yönelik, aslında incir çekirdeğini doldurmayan sözde eleştirilerini ve saçma sapan komplo teorilerini "sistem karşıtlığı" adı altında pazarlamaktadır. Üstelik bu işi bolca New Age zırvaları kullanarak yapmaktadır.
Reklam
Güzel Kurgu.
Kurgu basittir. ABD Ortadoğu’ya nesnel emperyalist ihtiyaçlarından dolayı değil, Baba-Oğul Bushlar öyle istediği için saldırmıştır. Kısacası emperyalizm yoktur; kötü niyetli bir avuç adam vardır. Bunlar hem tezi hem de antitezi, yani Usame bin Ladin’i, desteklemektedir. Tıpkı Prescott S. Bush’un Hitler’i desteklemesi gibi. Sentez ise 11 Eylül Olayı, Körfez Savaşı ve Irak’ın işgalidir.
Noel bayramı, yani İsa'nın 25 Aralık'ta kutlanan doğum günü, M.S 200'lü yıllara kadar bu şekilde kutlanan bir bayram değil. Hatta genel görüşe göre 25 Aralık tarihini ortaya atan kişi Sextus Julius Africanus isimli 3.yüzyılın başlarında öldüğü bilinen Hıristiyan gezgin ve tarihçi. Bu fikrin çıkış noktası da Tanrı'nın dünyayı 25 Mart'ta yarattığı, İsa'nın da ana rahmine o gün düştüğüdür. Bu tarihten sonra 9 ay eklenirse, 25 Aralık tarihini bulan kişi bu tarihi öne sürmüştür.
Sayfa 41
Mükemmel Tespit
1938’de yazılan Bulantı’nın Roquentin’i ile 1999’da çekilen Matrix’in Neo’su arasında yakın akrabalık bağı olduğuna kuşku yok. Bu ikisinin, kadim Budizm öğretisinden beslendikleri, Uzakdoğu felsefelerinin günümüzde Batılılar için tasarlanmış binbir çeşit meditasyon yöntemleriyle, Tibet-Dalay Lama ritüelleriyle vb. zenginleştirilmiş halde yeniden piyasaya sürüldüklerini görmek mümkün.
Sayfa 57
Özellikle bazı aydınların 12 Eylül sonrası yaşadıkları ve çoğunun içinden çıkma fırsatı bulamadığı bunalım içten bir dille yansıtılır.
Sayfa 89 - Kırmızı Kedi
Henüz kayıt yok
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
122 syf.
9/10 puan verdi
Zeitgeist belgeselinin tamamen gönüllü birtakım kişiler tarafından ve insanları bilinçlendirmek için hazırlanmış, hiçbir art niyet gütmeyen bir yapım olduğunu mu düşünüyorsunuz? Zeitgeist gerçekten çok başarılı ve inandırıcı bir belgesel, ancak eleştirel bir bakış açısı ile izlenmediğinde, önümüze konulan bilgiler kontrol edilmediğinde kişinin her
Zeitgeist Ne Anlatıyor?
Zeitgeist Ne Anlatıyor?Tunca Arslan · Kırmızı Kedi Yayınevi · 200923 okunma
264 syf.
·
Puan vermedi
Bir sinemasever olarak, Tunca Arslan’ın yeni bir kitabı çıktığını gördüğümün ertesi günü, yolum Kırmızı Kedi kitabevine düştü. Kitabı aldım ve bir de göreyim; Tunca Arslan içeri girdi. Açıkçası kendisini okumuşluğum vardı ama tanımazdım. Görevli söyleyince güzel bir rastlantı oldu ve kitabı imzalatmış oldum… Tunca Arslan’ın yıllar önce Futbol ve Sinema adlı kitabını okumuştum. 2000’li yılların başlarında ise her ay düzenli olarak aldığım Popüler Sinema dergisindeki yazılarını biliyordum. Ancak epeydir takip etmemiştim. Eleştirmeni Vurun, isminden anlaşılacağı üzere, sinema eleştirmenlerine ve özellikle de SİYAD’a yönelik eleştiri, hakaret ve gelişmelerin derlendiği bir kitap. Yeşilçam’ın kadim dönemlerinden, hatta dünya sinemasından örneklerle bezenmiş bir kitap. Ağırlıklı olarak eleştirmenliğin varlık sebebi ve konumu üzerinden gidiyor. İçinde çok sayıda somut ve kişisel örnek var. Gelgelelim, Tunca Arslan’ın siyah/beyaz gibi bir durum olmadığını, her eleştirmenin masum olmadığını da bildiğini düşünüyorum. Zira, kendisi de somut örnekler vererek eleştirmen cenahındaki yanlış tipleri yazmış. Bir de Atilla Dorsay’a yazmış olduğu birkaç gazete üzerinden eleştiri getirip, hemen o yazının peşinden kendisinin Aksiyon Dergisine verdiği bir röportajı kullanması çelişkili olmuş -ki normal olan yazmak ve röportaj vermektir. Netice olarak, bence sinemaya ilgi duyanların beğeneceğini düşündüğüm bir kitap.
Eleştirmenleri Vurun
Eleştirmenleri VurunTunca Arslan · Kırmızı Kedi · 201710 okunma
122 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
21 saatte okudu
Zeitgeist belgeselinin gerçekleri nasıl çarpıttığını, insanların gözlerini açmayı iddia ederken aslında insanların gözünün üzerine yeni bir sis perdesi çektiğini kanıtlarıyla gösteren bir kitap. Kitapta belgeselin ilk kısmında yer alan Nasıralı İsa'nın aslında yaşamadığı ve ona atfedilen özelliklerin daha önceki mitolojilerden alındığının
Zeitgeist Ne Anlatıyor?
Zeitgeist Ne Anlatıyor?Tunca Arslan · Kırmızı Kedi Yayınevi · 200923 okunma