20. Yüzyıl Felsefe Tarihi

Christian Delacampagne

20. Yüzyıl Felsefe Tarihi Sözleri ve Alıntıları

20. Yüzyıl Felsefe Tarihi sözleri ve alıntılarını, 20. Yüzyıl Felsefe Tarihi kitap alıntılarını, 20. Yüzyıl Felsefe Tarihi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kant, felsefeyi, uzlaşmaz metafiziklerin içine attığı "savaş alanından" (Kampfplatz) çıkartıp, " bilimin emin yoluna" sokmayı başarmıştır. Artık felsefenin görevi, kısır olduğu kadar keyfi de olan spekülatif kuramları çoğaltmak değil, bilimsel kavramları aydınlatmak suretiyle bilimin çalışmasına eşlik etmektir. Başka deyişle felsefenin görevi, bilimsel çalışmaların Eleştiri tarafından çizilen çerçeve içinde kalıp kalmadığını kontrol etmektir.
Sayfa 8
Soğuk savaş
"Bir yandan Marx, tarihin harekete geçirici gücünün ne Tin (Hegel) ne insan öznesi (Kant, Fichte) değil, üretim güçleri ve üretim ilişkilerinden oluşan nesnel bütünlük olduğunu anlar."
Sayfa 260 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Bilimin Emin Yolu
"Artık bariz model olarak Kartezyen yöntemi benimseyen Husserl, bu derslerde, felsefeyi sarsılmaz bir zemin üzerinde inşa etmek için, her türlü bilgi kaynağını şüpheli ilan ederek işe başlamak gerektiğini ileri sürer. Bu durumda varlığını mutlak şekilde dayatan tek gerçeklik, düşüncelerimizin, başka deyişle zihnimizde beliren 'fenomenler'in gerçekliğidir; elbette, zihni burada ampirik 'ben' değil, 'saf' bilinç olarak tanımlamak şartıyla... Bu 'saf' bilinç, özleri, 'paranteze alınmış' dünyaya dair her türlü referanstan bağımsız şekilde, oldukları gibi 'görme' kapasitesine sahiptir."
Sayfa 24 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Bilimin Emin Yolu
"Frege-Russell 'paradoksu'yla birlikte, Matematik biliminde gerçek bir 'temeller krizi' patlar verir."
Sayfa 20 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Bilimin Emin Yolu
"Aritmetik önermeler, sentetik a priori yargılar olamazdılar; bunlar, basit analitik yargılardı, çünkü ispatları hiç de sezgiye başvurmayı gerektirmiyordu."
Sayfa 17 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, (Alıntı içerisindeki fikir Frege'ye aittir. Frege'nin amacı aritmetiği mantığın izinde yeniden formüle etmektir.)Kitabı okudu
giriş
"Kıdemli diplomat, ökümenik bir Hıristiyan olan Leibniz de, bilginin birliği yoluyla insan türünün vahdetini kolaylaştırmaya katkıda bulunmak istemektedir. Ama bilginin ayrışmış branşlarını birbirine nasıl bağlamalıdır? Bu ayrı branşları, evrensel, herkese açık bir dille, yani matematiğin diline çevirerek diye cevap verir Leibniz."
Sayfa 10 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Geri114
148 öğeden 141 ile 148 arasındakiler gösteriliyor.