Koca Bir Saçmalık

Eylül 2025
İkinci Adam Yayınları

2025 52. kitabı
Okunma: 06 Ekim 2025 20:14
3 LİRA Merhaba arkadaşlar bugün Çağrıl Taştan'ın "3 LİRA- Koca Bir Saçmalık" adlı eserle karşınızdayım. İçerik olarak farklı bir kitap. İlk sayfadan itibaren farklı bir bakış açısı, ironik bir üslup ve sorgulayıcı bir anlatım karşılıyor insanı.Kitap, hem düşündüren hem de zaman zaman tebessüm ettiren bölümleriyle " saçmalık içinde anlam arayan" bir yolculuk gibi. Akıcı olması nedeniyle bir oturuşta kendini okutturuyor eser. Her kitap herkese hitap etmez ya bu eserde ki belaltı vurgulamalar beni rahatsız etti. Bu yüzden pek bana hitap eden bir eser değildi. Ana karakterimiz Feritaç , bir sitenin lüks dairesinde ailesiyle yaşayan biri. Bu 3lira ailenin geçim sırrı. Hiç kimse bu sırrı çözemez hep bir merak konusudur. Ne olursa olsun cepteki o 3 lira korunur. Zaman geçtikçe enflasyonla birlikte bu 5 lira, 10 lira şeklinde ilerler. Feritaç'ın arkadaş çevresi çok acımasız. Sürekli dalga geçen insanı kıran kişiler. Feritaç Aldülaziz abisiyle bir yolculuğa çıkar. İkili tesbih satışı yapmaya gider. Ama bir anda kendilerini farklı bir yolculukta bulurlar. Samanyolu TV deki Beşinci Boyutu bilmeyen yoktur hani. Salih ve Dede . İşte kitabın sonlarına doğru bu ikili de katılır esere. Neyse bundan sonrasını size bırakıyorum. Kitabın sonlarına doğru olanları okuyup öğrenin
2025 35. kitabı
Okunma: 30 Eylül 2025 00:00
Kitabın konusuna gelecek olursak; Kitap daha çok psikoloji üzerine yazılmış, karakter analizleri ve davranışları üzerine yorumlanan bir eser. Ana karakterimiz maddi varlığın içinde geçen yokluğun ona nasıl bir hayat mücadelesi sunduğunu okuyoruz aslında. Her karakter birbirinden toksik. Annesi; çocuğunun büyüdüğünü hazmedemeyen, sürekli ona karışan ve yöneten bir birey. Abisi ise; yaptığı yanlışlarla övünen, kendini yüksekte görüp kardeşini hor gören bir birey.Babası ise; sadece evin dertleriyle uğraşan, ailesinin içinde dönen kaosu göremeyen bir birey. Ana karakterimizin arkadaşları ise; onla dalga geçen, küçümseyen, her fırsatta aşağılayıp laf sokanan kişiler. Tabi ki ana karakterimizin çevresinin toksik olduğu kadar kendisi de bir o kadar toksik. Arkadaşlarını kıskanıp çekemeyen ama aynı zamanda onlardan sırf maddi gücü var diye onların sırtından geçinen, İnsanlar hakkında akılalmaz düşüncelere sahip bir kişilik. Kitabı ismiyle düşünecek olursak; kitapta sürekli ceplerinde her zaman 3 Lirayı taşımayı ve harcamamaları gerektiren bir sır mevcut. Sayfalar ilerledikçe bu sırrın neden bu kadar önemli olduğunu anlıyoruz. Parasal ve maddi güce vurgu yapan, parasızlığın her şeyin sorunu olduğunu gösteren bir eser. Kitapta rahatsız olduğum bir kaç şeye değinmek istiyorum. Kitap aşırı küfür, belaltı konuşma, absürtlük içeriyor. +18 ve üstü için uygundur. Bu tarz kitapları okumayanı sevmeyenler için düşünüp öyle okumalarını öneririm.
2025 128. kitabı
Okunma: 01 Ekim 2025 10:07
3 Lira - Çağrıl Taştan Merhaba kitapsever dostlarım, bugün sizlere Muhammed Çağrıl TAŞTAN’un kaleminden yeni çıkan eseri 3 lira ile geldim. Kitapta her şey gerçekten yaşanmış olduğu için daha bir merakla ve severek okudum. Ana karakterimiz Feritaç, 25 yaşında, kilolu, biraz saf ve bir sitenin lüks bir dairesinde ailesiyle yaşayan biri. Feritaç, ailesinin uzun yıllar sürdürdüğü bir sır olan 3 lira. Bu sır bu ailenin geçim sırrıdır ve bu son herkes tarafından merak edilen bir konudur. Her zaman ceplerinde 3 lira olur ve bu 3 lira korunur. Zaman geçtikçe bu 3 lira 5, 5 lira 10, 10 lira 20 lira olur ve devam etmek zor olsada bu sırra sadık kalındı. Yıllar içinde Feritaç’ın yaşamındaki değişiklikleri, iş arama çabasını ve arkadaş ortamını da okuduk. Feritaç’ın arkadaş çevresi çok acımasızdır. Sürekli onunla dalga geçen ve kıran insanlardır. Arkadaşlarını kıskanıp çekemeyen, ama arkadaşlarının sırtından geçinen bir kişilik. Feritaç bir gün Abdülaziz abisiyle tesbih satmaya giderler ama kendilerini farklı bir yolculukta bulurlar. Kitabın sonlarına doğru ise Salih ve Dede adlı kişilerde katılır hikayemize. Abdülaziz abisinin son bölümündeki rüyası aşırı komikti. Okurken büyük keyif aldım. Feritaç’ın hayatı ve 3 liranın sırrını öğrenmek isteyenlere önerebileceğim bir kitap.
2024 Okuma Raporları
2025 132. kitabı
Merhaba kitap sever dostları bugün biraz mizahi biraz sosyal içerikli farklı bir kitap ile karşınızdayım. Psikolojik yönü ağır basan bir kitap olmuş aynı zamanda eleştirel bir yönü de var. Feritaç annesi ile bağını bir türlü koparamamış pasif bir birey. Üstelik arkadaşları tarafından da dışlanan ve alay edilen biri. Feritaç'ın ailesinin tuhaf bir kuralı var 3 lira kuralı. Hergün cebindeki 3 liraya sahip çıkma harcamama kuralı ve bunun yaşattığı çaresizliği okuyoruz. Yani evinden 3 lira ile çıktığında da döndüğünde de o paranın hala cebinde olması gerekiyor. Bu bir aile sırrıydı. Feritaç ailesi ve çevresi tarafından tamamen kapana kısılmış durumda. Bakalım Feritaç bu durumla başa çıkabilecek mi ? Okurken sorgulamayı seviyorsanız kitap size uygun, ben sadece diyaloglar biraz küfürlü olduğu için zorlandım. Be eseri #engelsizokurlaokuyoruz okuma grubunuz ile birlikte okuduk. Yeni kitaplarla buluşmak dileği ile sevgiler. Yazar okuyucuya hikayenin gerçek yaşanmış olaylara dayandığını belirtmiş.
3 Lira kitap yorumu
2025 73. kitabı
Okunma: 29 Eylül 2025 00:00
3 Lira- Çağrıl Taştan Kitabımız yeni çıkmış olan bir kitap ve isminden dolayı bende çok merak uyandırdı ilk başta. Kitabımızda Feritaç'ın 3 lira ile başlayıp 20 liraya kadar giden yolculuğunu okuyoruz. Bu 3 liranın bir sırrı var ailesi arasında. Her gün ceplerinde 3 lira olmalı ve bu para çok önemli durumlar dışında harcanlamamalı. Çok ilginç değil mi okurken o ailenin psikolojisine de tanıklık ediyoruz bir yandan. Mizahi bir dili de var kitabın. Belirtmeliyim ki bazı şakalaşmalar biraz bel altı. Feritaç'ın siteden arkadaşları ile olan konuşmalarını Feritaç'ın düşüncelerini okuyoruz. Ve bu arkadaşlardan birisi de Çağrıl. Okurken fark ediyoruz ki bu yazarımız oluyor bence. Arkadaşları yeri geliyor Feritaç'ı övüyorlar destek çıkıyor yeri geliyor (çoğunlukla) alay ediyorlar. Ben okurken en yakın arkadaşı olan Selçuk'a çok sinirlendim açıkcası. Sizde okurken aynı şeyleri hissedebilirsiniz. Bir de tespih satan Abdülaziz abi var. Feritaç'ı iş öğretmeye ve kendi işini gördürmeye çağırıyor. Abdülaziz abinin son bölümlerdeki rüyası beni çok güldürdü okurken en keyif aldığım kısımlardan birisiydi. Okumak isteyenlere önerebileceğim bir kitaptı. 3 liranın sırrını tam anlamıyla öğrenmek için ve Feritaç'ın hayat yolculuğunu öğrenmek okumalısınız.
2025 30. kitabı
#3lira ️ "asıl akıl edemediği en önemli șeyin para değil zaman olduğuydu; para zamanla yerine gelirdi ancak zamanın geçişini hiçbir meblağ yerine geri getiremezdi." Merhaba kitap severler bugün size @/deusexmetheus 'un kaleminden çıkan bir eser ile geldim. Kitap adı ve kapağı ilk gördüğümde çok ilgimi çekmişti ve okuduktan sonra kapağın kitabı anlattığını düşündüm. Neden mi? Gelin kitabın konusuna bakalım. ️ Kitabımız 25 yaşında, kilolu, saf ve yaşıtlarına göre zihni küçük kalan Feritaç'ın ailesini tanıtarak başlıyor. Annesi hemşire babası bekçi ve bir abisi var, küçükken dedesinin ona baktığı zamanlarda bir kaza sonucu başından hasar alıyor ama dedesi taksiye para vermemek için onu hastaneye götürmüyor. Annesi ise Feritaç'ın bu halinin o zamandan kaynaklandığını düşünüyor. Feritaç sadece kendi özelliklerinin yanında ailesine ait bir sır ile de dikkatli üzerine çekiyor. Sizce bu sır nedir? 3 lira. Peki bu üç lira ne olabilir? Zamanla 3 lira 5, 5lira 10 ve 10 lira 20 lira oldu. Bu süreçte ise Feritaç'ın hayatındaki değişimleri, sır'a sadık kalmakta zorlanmasını, işsizken iş için çaba harcamasını yeni işe girmesini, arkadaş ortamı gibi hayatından kareleri okuduk. Kitapta değinilen bazı noktalar hosuma gitti, para evet önemlidir ama paradan daha da önemli seyler her zaman vardır. Bunun başında da zaman gelir. Ayrıca Feritaç hem üzüldüğüm hem de garipsediğim birisi oldu. Arkadaş çevresinde ve ailesinde onu cidden önemseyen kimsenin olmaması garip ve kırıcı geldi bana. Son olarak bence kitap +18 olmasa bile +15 çünkü cok fazla argo ve bel altı şakalar var, alışana kadar okurken zorlandım.
2025 32. kitabı
Okunma: 16 Ekim 2025 17:58
3 Lira Koca Bir Saçmalık #çağrıltaştan . Feritaç ve ailesine konuk oluyoruz bugün.Feritaç içine kapanık bir çocuk.Dışlanmış, ezilmiş;hem aile ortamında hem de arkadaş çevresinde.Annesine adeta bağımlı.Onayı olmadan bir şey yapamıyor.Bu zor koşullarda aile sırrına da sadık kalmaya çalışıyor.Nedir bu sır?Üç lira kuralı.Sabah cebinden üç lira ile çıkıyor isen akşam cebinde o para ile dönmek zorundasın.Bu onların sırrı.O kadar zorlanıyor ki etrafındakilere de yansıyor. . .Biraz mizahi,biraz düşündüren bir kitap.Düşündürücü kitap seviyorsanız okuyabilirsiniz , küfür içeren cümleler çoğunlukta.Buny da gözönünde bulundurmak gerekiyor.Toplum baskısı,dayatmalar baskın bir şekilde gösterilmiş. . ."Evrenin ışık dalgaları bir parıldıyor bir sönüyordu, mavi bir gökyüzünü andıran loş bir karanlığın içindeydiler.Boşluk hissi kaplıyordu bedenlerini , nerede olduklarını bilmiyorlardı.Karşılarında gölgeden oluşmuş devasa bir silüet vardı ve onlara doğru yaklaşıyordu.Sonra silüet onlara doğru seslendi." . ."Üç liranın anlamı, Feritaç'ın cebindeki bu paraya sahip çıkma çabasını absürt olarak herkese yansıtmasıdır." . .Semra @ikinciadamyayinevi Muhammed Çağrıl TAŞTAN @jupiterinkavalkemigi #mizahi .#engelsizokurlaokuyoruz
2025 129. kitabı
Okunma: 27 Eylül 2025 01:51
#kübranınkitabı Merhaba kitap dostlarım size bugün Kalemiyle @engelsizokurr sayesinde tanıştığım @çağrıltaştan yazarımızın 3 lira kitabı ile geldim : kitabımızın adı 3 lira benim dikkatimi kitabın adı çekmişti aslında bu arada kitabımız yeni çıktı. Acaba dedim yazarımız niye kitabın adını böyle koydu , şimdi kitabın içeriğinde olduğu gibi parasal şeyler tahmin etmiştim evet ama çok derin tahmin edemeyeceğiniz derecede bir parasal şey :) 3 liranın sırını öğrenince nasıl bir hayal dünyası diyeceksiniz ve nasıl bir aile diyeceksiniz:) şimdiye kadar merak etmediyseniz bile ben söyledikten sonra merak ettiyseniz mutlaka öğrenmelisiniz 3 liranın sırrının ne olduğunu.Feritaçın hikayesi ile ailesiyle ve arkadaşlarıyla okuyacağız bu sırrı. Şunu da şimdiden belirtmek isterim ki benim kitapta en sevemediğim nokta (başkaları farklı bakabilir ) biraz belaltılıklar var. Kitap da genel olarak Feritaçın aile sırrını ,arkadaşlarını ve özellikle sonuna doğru tespih sever feritaç’ın tesbihçi Abdülaziz abisi ile anılarını okuyoruz ama ne anılar :) Abdülaziz ona aslında kullanmak için kandırarak para kazanmak ve hem işi öğretmek için benle Ankara’ya sergiye gel diyor fakat orda kitabı farklı boyuta taşıyan olaylar yaşanıyor acaba bu olaylar ne okurken ben çok güldüm .Samanyolu tv vardı hani orda sırlar dünyası vardı onu izleyen biriyseniz daha çok güleceksiniz Bu arada her kitapda kızacak birini bulduğum gibi burda da buldum ama bolca ,feriteç’in arkadaşlarına sinir oldum ama çağrıl dışında çünkü o gerçekçiydi .Ve son sayfalarda onu da farklı rollerde okudum yazarımızın adı olan karakterleri yaratan :) Neyse daha anlatırsam merakınız azalacak bu absürtlüklerle dolu sırları ve bolca absürtlükleri onlarla güldüren kitabı okumalısınız .Kitapla kalın dostlarım.
2025 72. kitabı
Okunma: 06 Ekim 2025 22:30
Merhaba, bugün sizlere 𝟑 𝕷𝖎𝖗𝖆 kitabının yorumu ile geldim Kitabımız insanlığın psikolojik tarafına değinen, paranın değerine vurgu yapan bir eser.. Feritaç, ailenin küçük çocuğuydu. Annesi hemşire, babası ise bekçilik yapıyordu. Feritaç, ailesi tarafından çok iyi büyütülmemiş, arkadaş çevresi tarafından pek sevilmeyen bir çocuktur. Okulu bitirmeyi başaramamış, bu ailesi için çok üzücü bir durum olmamıştır. Ailesi, 𝟑 𝕷𝖎𝖗𝖆 'ya önem verirdi. Bu yüzden Feritaç'ın okuldan atılması, onun çalışması demek, para getirmesi demekti. Ailesi ceplerinde hep 𝟑 𝕷𝖎𝖗𝖆 taşırdı. Evden 3 Lira ile çıkar ve muhakkak bu 3 Lira'yı harcamadan, kaybetmeden eve dönmeleri gerekirdi. 𝟑 𝕷𝖎𝖗𝖆, onlar için bir sırdı. Feritaç, bunu merak etse de öğrenemezdi. Feritaç, şu an belli bir yaşta da olsa annesi tarafından yönetilir, o ne derse onu yapardı. Ailenin küçüğü olmanın zor tarafları vardı. Arkadaşları tarafından da kullanılırdı. Feritaç, bir gün bu 𝟑 𝕷𝖎𝖗𝖆 'nın sırrını bozduğunda başına geleceklere hazırlıklı olmalıydı. Bakalım Feritaç, neler yaşayacaktır? Eserimiz, bir çocuğun kalıplara sokulmasının anlatıldığı, ailenin çevrenin bundaki etkisini gözler önüne seren bir eser İçerisinde oldukça küfür barındıran eserimizi okurken biraz zorlandım.. üzeri kişilere hitap ediyorsa bu eser bir şans verebilirsiniz Kitapla ve sevgiyle kalın ₺
2025 169. kitabı
3 Lira #okudumbitti “3 Lira”, ilk sayfasından itibaren sizi Feritaç’ın dünyasına çekiyor. Feritaç öyle gerçek bir karakter ki, yaşadığı çelişkiler ve arayışlar insana çok tanıdık geliyor. Annesinden kopamayan, arkadaşlarının onayına ihtiyaç duyan ama aynı zamanda kendi bireyselliğini arayan bir genç… Onun yaşadıkları, kimi zaman güldüren, kimi zaman düşündüren, kimi zaman da iç burkan sahnelere dönüşüyor. Kitabın en çok hoşuma giden yanı, sıradan bir paranın — sadece üç liranın — koca bir hayata nasıl simgesel bir anlam yüklediğini göstermesi. Küçük bir detayın, büyük bir toplumsal eleştirinin merkezine dönüşmesi çok zekiceydi. Mizahi dili sayesinde akıcı ilerliyor, arada absürtlüklerle şaşırtıyor, bazen de insanın canını acıtan gerçekliklerle yüzleştiriyor. Karakterler arasında özellikle Abdülaziz abi ve Selçuk’un varlığı öne çıkıyor. Bir yandan Feritaç’ın yükünü artırıyorlar, bir yandan da onun hikâyesine farklı boyutlar katıyorlar. Dostluk, çıkar ilişkileri, toplumun dayattığı roller ve aile bağları öylesine sahici anlatılmış ki.. Yazarın dili cesur, zaman zaman argo ve bel altı göndermelerle dolu ama bu da hikâyenin doğallığını bozmak yerine daha gerçek kılıyor. Bana göre bu kitap, hayatın absürtlüğünü tokat gibi yüzümüze vuruyor ve sıradan görünen bir hayatın aslında ne kadar karmaşık olduğunu hatırlatıyor. Okurken hem güldüm, hem düşündüm. Türü sevenlere tavsiye ederim. Muhammed Çağrıl TAŞTAN @jupiterinkavalkemigi @ikinciadamyayinevi Semra #engelsizokurlaokuyoruz #3Lira #KitapÖnerisi #KitapYorumu #OkudumBitti #ÇağrılTaştan #FeritaçınHikayesi #KitapSevgisi #OkumaTavsiyesi #KitapDünyası #EdebiyatKeyfi #kitapkolikkafasikitapyorumu #reklamdeğilöneri