Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

40 Soruda Postmodern Edebiyat

Ertan Örgen

40 Soruda Postmodern Edebiyat Gönderileri

40 Soruda Postmodern Edebiyat kitaplarını, 40 Soruda Postmodern Edebiyat sözleri ve alıntılarını, 40 Soruda Postmodern Edebiyat yazarlarını, 40 Soruda Postmodern Edebiyat yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Edebiyat çevresi kimi yüceltmek ve topluma güzel göstermek isterse , kim yazar olarak bir ülkede kitle tarafından tutulursa , ya da planlı ve sistematik olarak hangi yazar bir bilinçaltı kazısı ile halkın zihnine kazındırılmak istenirse otoriteyi temsil eden kişiler yine o otoritenin buyruğu doğrultusunda eserler verirler.
Sayfa 47 - KetebeKitabı okuyor
Bilinçaltı, Yusuf Atılgan, Oğuz Atay gibi yazarlarda, kimliksizliğin ve kişilik arayışının kentle ilişkilerini işaret etmeye yarar.
Sayfa 24
Reklam
136 syf.
10/10 puan verdi
·
1 saatte okudu
Güncel romanları takip edenlerin çoğu postmodernizm kelimesiyle karşılaşmıştır. Direkt olarak bu kelimeyle karşılaşmamış olsalar dahi bir yazarın oyununa gelmiş olma ihtimalleri çok yüksek. Örneğin günümüzde popüleritesi yüksek yazarımız Orhan Pamuk. Bu tarz yazarları ve eserlerini anlamak için önce bize kurdukları oyunları çözmeliyiz. Çünkü “oyun kurucu” yazar bizden donanımlı ve en az onun kadar kurnaz olmamızı bekliyor. Bunun içinde “postmodernizm” nedir güzelce öğrenmek gerek. 40 Soruda Postmodern Edebiyat kitabı da yalın bir anlatımla hazırlanmış bir başlangıç kitabı olabilir. *Kitabın 51. sayfasında yer alan “edebiyat”, “edep” kelimesiyle bağlantılıdır ifadesi okuyucuyu yanıltmamalı. Yaygın bir galat olan “edebiyat” edep kökünden gelir ifadesi tamamıyla yanlıştır.
40 Soruda Postmodern Edebiyat
40 Soruda Postmodern EdebiyatErtan Örgen · Ketebe Yayınları · 201830 okunma
136 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
#kitapyorumum #40sorudapostmodernedebiyat Uzun zamandır " Postmodernizm nedir, ne değildir, modernizmde ilişkisi nedir? " gibi sorular kafamı kurcalıyordu. Sonunda kıymetli bi arkadaşım vasıtasıyla bu kitapla tanıştım. Kafamdaki tüm sorulara cevap verdiği gibi anlatım tarzıyla da oldukça etkileyici şahane bi kitap olduğunu gördüm. Sanırım postmodernizme edebiyat bilinciyle yaklaşıp, kalıplara koymak istediğim için eksik kalıyordu bende. Oysa postmodernizm ; bireyi parçalayan, seçkinle avamı birleştiren, bilinçaltına yönelen, her bir değeri zıttıyla birlikte ele alarak üstün tarafı yok edip eşitleyen, bütün verilerin doğruluğunu sarsmak isteyen, sanat eserine herhangi bi işlev yüklemeyen, " Her şey mümkündür, neden olmasın ! " diyebilen , eskiyi yok saymadan yeni şeyler aramanın hazzına varan bir kavram.( Mesleki deformasyondan açıklayıcı anlatım yapmadan duramıyorum) Sayfalar ilerledikçe metinlerarasılık, yapıbozum, pastiş gibi kelimeler de konuya eşlik edince bi "karnaval" a dönüşmüyor değil. Sonuç itibariyle iyi ki okumuşum dediğim kitaplar listesine girdi. Mutlaka tavsiye ederim.
40 Soruda Postmodern Edebiyat
40 Soruda Postmodern EdebiyatErtan Örgen · Ketebe Yayınları · 201830 okunma
Postmodern metnin mesaj verme kaygısı yoktur. Daha ziyade oyunsu bir tutum sergilenir. Her metin eksik anlatı olarak kabul edildiğinden bilinçli olarak boşluklar bırakılır. Postmodern yazar, genellikle birçok yorum ve eklenti yapmaya uygun hatta okuyucuyu buna yönelten bir metni hedefler. Dolayısıyla kurgudaki nedensellik ilkesinin dışına çıkılabilir.
Sayfa 99 - Ketebe YayınlarıKitabı okudu
Kendini tüketen ve bir çıkış arayan modernizmin doğurduğu postmodernizm, babasına ütopya sunan bir evlat gibi algılanmıştır. Ancak dağ fare doğurmuş , karnavaleks bir tutumla tüm değerleri değersizleştiren bu modern ertesi evlat ütopya zannedilen bir distopyadan ibaret kalmıştır.
Sayfa 73 - Ketebe YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Üstkurmaca tekniği ile postmodernistler, yapısalcıların yok saydığı "yazarı" yeniden ön plana getirdiler. Üstkurmaca, üretilen edebi eserin konusunun bizzat kendisi olma durumudur. Üstkurmacada yazar sanki şunu haykırır: " Ben ölmedim, yaşıyorum; hem de nasıl yazdığımı görün."
Sayfa 61 - Ketebe YayınlarıKitabı okudu
Okuyan kişi bir süre evinden uzaklaşır. Ancak gönül huzuru ile eve döner. Geri dönüşünde hem ayrıldığı "ev" indeki yerinin durduğunu görür hem de yeni bir imkan bulmanın avantajını yaşar.
Sayfa 54 - Ketebe YayınlarıKitabı okudu
Değersiz edebiyatta okur metnin basitliğinden belli bir donanıma ihtiyaç duymazken, postmodern edebiyat okurlardan belli bir kültür birikimi bekler.
Sayfa 43 - Ketebe YayınlarıKitabı okudu
Postmodernizmin iki temel özelliği, modern diye tanımlanan dönemden kopuş ve ikinci olarak da hiçbir konuda bir değere yaslanmama iddiasıdır.
Sayfa 29 - Ketebe YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Modernizmde yabancılaşan bireyin , postmodernizmde parçalanan özneye dönüşümüdür pastiş yöntemi.
Sayfa 21 - Ketebe YayınlarıKitabı okudu
Bell'in açıklamalarında postmodernizm modernizme karşı bir tepki değil, modernizmin içinden çıkan ve onun altını oyan bir dalga olarak tanımlanır.
Sayfa 17 - Ketebe YayınlarıKitabı okudu
Postmodernite, modernliğin büyüsünün bozulduğunu , ortaya çıkardığı büyük anlatıların cazibesini kaybettiğini gösterir.
Sayfa 14 - Ketebe YayınlarıKitabı okudu
Postmodern küreselleşmeyi edebiyattaki çoğulculuk; bireysel, toplumsal ve kültürel eşitlenmeleri edebiyattaki çoklu bakış açısı, olgulardan görüntülere geçiş ve aşırı/alternatif gerçekçiliği edebiyattaki üstkurmaca; akılcı ve aydınlatmacı felsefenin tekli gerçeklik anlayışının yerine her an ve her yerde var sayılması mümkün olan gerçekliklere dönüşü, metinlerarasılık olarak değerlendirirsek postmodern edebiyatı kabaca tanımlamış oluruz.
Sayfa 20
Postmodernizm, rasyonel modernist sistematiğe karşı koyacak bir merkez kuvvet bulamadığı için, değerleri eşitleme yoluna gider. Fakat bu eşitleme, göreceli gerçeklik kuramını da aşarak "gerçeksizlik" krizine ulaşır.
16 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.