Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

50 Soruda Dil Felsefesi

Atakan Altınörs

50 Soruda Dil Felsefesi Gönderileri

50 Soruda Dil Felsefesi kitaplarını, 50 Soruda Dil Felsefesi sözleri ve alıntılarını, 50 Soruda Dil Felsefesi yazarlarını, 50 Soruda Dil Felsefesi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Hockett'a göre bir iletişim şekline hakikî anlamda "dil" diyebilmek için şu 13 kriteri yerine getiren mesajlardan oluşması gerekir: [1] Mesaj işitsel ve sesli bir davranış yoluyla iletilmelidir; [2] bir muhataba gönderilen bir mesaj ve onun alınması yoluyla gerçekleşmelidir; [3] çabuk sönümlenmelidir, mesajın fiziksel taşıyıcısı çabucak dağılıp geçmelidir; [4] mesaj, ileticisi ve alıcısı arasında değiştokuş edilebilir olmalıdır; [5] mesajın bütünü tekrarlanabilir olmalıdır; [6] özelleştirilmiş olmalıdır; [7] bir semantiği olmalıdır; [8] ikonik olmayan, keyfi/ itibarî işaretlerden oluşmalıdır; [9] kesik kesik ve dijital olmalı, kesintisiz ve analog olmamalıdır; [10] burada ve şimdi ifade edilmesi dışında, başka yer ve zamanlarda da ifade edilmeye elverişli olmalıdır; [11] yeni şeyler söyleme ve yeni olaylardan bahsetme kapasitesi açık olmalıdır; [12] bireyler arasındaki ortak bir tarihe tabi olmalıdır; [13] yapı bakımından bir dualitesi (fonemler ve kelimeler) olmalıdır (Hockett, 1960: 7). Hockett'ın kriterlerine Picq fazladan şu üç kriteri ekler: Suiistimale (yalan söylemeye, kandırmaya) imkân tanımalıdır; kendisi üzerine dönüşlülüğe (iletişim hakkında iletişim kurmaya) imkân tanımalıdır; öğretilebilir olmalıdır (Picq, 2006: 20)
Sayfa 24 - Bilim Ve Gelecek Yayınları
«Hatip muhatabına bir mesaj yollar. Mesajın hedefine ulaşabilmesi için öncelikle, içinde yollandığı bir bağlamı/konteksti olmalıdır; bağlam, muhatap tarafından kavranabilir olmalıdır ve sözlü ya da söze dökülebilir olmalıdır; sonra, mesajın, hatip ile muhatabı arasında, bütünüyle veya en azından kısmen ortak bir kodu olmalıdır; sonuncusu, mesaj hatip ile muhatabı arasında fiziksel bir kanal ve psikolojik bir irtibat oluşturmalıdır» (1963: 213- 214). Jakobson'un sıraladığı bu unsurlar, sözlü iletişimin olmazsa olmaz bileşenleridir.
Sayfa 23 - Bilim Ve Gelecek Yayınları
Reklam
Felsefe
Ön Okuma: ●
Felsefe 101
Felsefe 101
: Bir Çırpıda İdealizm, Materyalizm, Metafizik ●
Felsefe
Felsefe
: Antik Yunan'dan Postmodern Dünyaya Düşünce Tarihini Daha İyi Anlamak İçin Çizgibilim Eğitim Kitapları: ●
Felsefeye Giriş
Felsefeye Giriş
● 📕 Felsefe, Ahmet Cevizci, Anadolu Üniversitesi Yayınları ● 📕 Zihin Felsefesi, Kolektif, Anadolu Üniversitesi Yayınları ● 📕 Dil Felsefesi,
208 syf.
·
Puan vermedi
50 Soruda Dil Felsefesi (2019)
“50 Soruda” konseptiyle nokta atışı sorular sormamak bakımından (“filancanın dil görüşü nasıl özetlenebilir?”) uyuşmaması bir yana, kitap cevabı uzun tutulması elzem bu soruları yine konsepti gereği kısa tutmuş. Bu sebeple bazı cevapların kafamı bulandırdığını söyleyeyim. Yazar da farkında olacak ki zaman zaman “aslında burada filancaya da değinilmesi iyi olurdu ancak bunu bu kitapta yapmayacağız” şeklinde notlar düşüyor. Kısacası; kitap iyi... ama konsepte uymamış gibi duruyor maalesef. Gelecek edisyonlar ile soruların yarısının değişeceğini beklemek de gerçekçi değil. Son olarak, şu anki Fransa kralı yoktur, Sokrates de sizlere ömür.
50 Soruda Dil Felsefesi
50 Soruda Dil FelsefesiAtakan Altınörs · Bilim ve Gelecek · 201274 okunma
Fakat "anlam" bütünüyle "referans"a indirgenemez. Sonuçta Denkel'in son derece yerinde tespitindeki gibi, bir dilsel ifadeyle bildirilen yargının doğru ya da yanlış olabilmesi için o ifadenin bir anlam taşıması şarttır; bir başka deyişle anlamsız olan ifadeler bir doğruluk değerinden de yoksundur. Ama referansiyel görüşün öne sürdüğü haliyle, bunun tersi geçerli değildir. Yani doğruluk, anlamlılığın koşulu değildir. Ne doğru ne de yanlış olduğu halde anlam taşıyan beyanlar vardır.
208 syf.
3/10 puan verdi
Stefan Zweig okumasını tavsiye ederim. Eserde teknik var ama ruh yok çünkü! Eseri kaynağa boğmak yerine, etkili kaynak kullanmayı deneseydi... Soğuk, sevimsiz ifadelerle felsefe yapılabilir. Bizde böyle! X Y gibi matematik jargonuyla düşünce ifade etmek felsefe yapmak mı oluyor şimdi? İfadeleri döndere döndere ayağa düşürmenin adı felsefe mi? “Y” ti mi belgeler:) İdeoloji kontenjanından olmasa teneke çalarlar adamın arkasından. Kızmasın yazar. Sadece x Y kafası yapmak insanı felsefeci yapmaz demek istiyorum. Yazara biraz ruh, biraz karizma, etkili dil ve özgüven diliyorum!
50 Soruda Dil Felsefesi
50 Soruda Dil FelsefesiAtakan Altınörs · Bilim ve Gelecek · 201274 okunma
Reklam
Anlamın naif teorisi klasik "yüklem atfetme" [predication] öğretisinde formüle edilmiştir. Bu yaklaşıma göre, bir cümlenin anlamı (ki bundan anladıkları da cümlenin "doğruluk koşulları"dır) şu üç unsurca belirlenir: [1] Referansiyel unsurlar: adlar. [2] Yüklem atfeden unsurlar: filler veya "-dır" eki almış sıfatlar. [3] Cümlenin gramatikal yapısı.
Yeniçağ'da Condillac "dil-öncesi" veya "dilden bağımsız" bir düşünme faaliyetini, birtakım imgesel çağrışımlar dışında imkânsız görür. Condillac'ın attığı en önemli adım, insanın dili kullanmadan ne düşünme ne de diğer zihinsel melekelerini iradî olarak denetleyebileceğini açıklamasıdır. Yazarlar, Condillac'ın dilden önce insan zihninin fizyolojik ve çevresel uyaranlara tâbi olduğunu; eski bir duyumunu iradî olarak anımsayamayacağını ve zihinsel melekelerini yönlendiremeyeceğini ortaya koymadaki başarısını vurgular. Dil Condillac'ın nazarında sadece düşüncenin ifade aracı değildir; dilin insana kendi düşünceleri üzerinde sağladığı denetim ve analiz gücü, düşünceyi ifade işlevinden daha aslî ve önceliklidir.
Hayat ne mutlak birlik ne de çokluktur. Hayat, birlikteki çokluktur.
87 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.