Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

50 Soruda Dil Felsefesi

Atakan Altınörs

50 Soruda Dil Felsefesi Gönderileri

50 Soruda Dil Felsefesi kitaplarını, 50 Soruda Dil Felsefesi sözleri ve alıntılarını, 50 Soruda Dil Felsefesi yazarlarını, 50 Soruda Dil Felsefesi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
208 syf.
·
Puan vermedi
ASIL VATANIMIZ
Dil, büyülü bir mesele. İlkçağlardan beri neredeyse tüm filozofların bu meseleye ilgi göstermeleri boşuna değil. Rastlantı mıdır bilmem ama, bir kısmı hâlâ hayatta olan ve zekasına hayran olduğum bazı ünlü isimlerin ortak noktası da dil bilimi ve felsefesi ile ilgilenmeleri… “50 Soruda Dil Felsefesi”, söz konusu alanda bu zamana dek nelerin
50 Soruda Dil Felsefesi
50 Soruda Dil FelsefesiAtakan Altınörs · Bilim ve Gelecek · 201274 okunma
7/10 puan verdi
Yazarı ilk kez okudum. Başlık ve içerik uyumsuz. Kitabın büyük bölümü, bir çok filozofun dil felsefesine katkıları ve düşünceleri üzerine kurulu. Daha çok bir tez çalışmasının kırpılıp kitaplaştırılması havasında. Dil felsefesine ilgi duyanlar için kesinlikle bir başlangıç kitabı niteliğinde değil. Okunma kaygısı veya bir kitap yazma kaygısından uzak kaleme alınmış. Pişman mıyım ? Evet. Yarım bıraktım.
50 Soruda Dil Felsefesi
50 Soruda Dil FelsefesiAtakan Altınörs · Bilim ve Gelecek · 201274 okunma
Reklam
208 syf.
7/10 puan verdi
·
17 saatte okudu
Dil-Felsefesi - Atakan Altınörs
Bu kitabı din-felsefesine giriş niyetiyle okudum. Ama pek hir şey anlamadım. Yazar açık ve net yazmasına rağmen, pek bir şey anlamadım. Kafam bugün dolu sanırım. Okumanızı tavsiye ederim. Ama puanlama yapmayacağım.
50 Soruda Dil Felsefesi
50 Soruda Dil FelsefesiAtakan Altınörs · Bilim ve Gelecek · 201274 okunma
Wittgenstein'ın mantıkçı pozitivist felsefe çevrelerinde ''kutsal kitap'' muamelesi gören Tractatus'taki ana hedefi, Kant'ın aklın sınırlarını çizme denemesine benzer bir şekilde, dilin veya mümkün insani konuşma formlarının sınırlarını çizmeektir (Pears, 1985: 47; aktaran Altınörs 2012; 178)
Cümlenin anlamı (veya semantiği) sentaksa bağlı olduğu kadar, kontekste ve tonlamaya da bağlıdır (Altınörs 2012; 26).
Morin’e göre insanın dili değil, dilin insanı yarattığını söylemek daha makul olacaktır.
Sayfa 38 - Bilim Ve Gelecek Yayınları
Reklam
“Her kültürde kelime haznesi, insan ile doğal çevresi arasındaki ilişkiyi yansıtır ve onun yaşam tarzına tanıklık eder.”
Sayfa 36 - Bilim Ve Gelecek Yayınları
İnsana, zihinsel melekelerini iradesiyle yönlendirme imkânı tanıyan şeyin dil olduğunu bu kadar açık seçik gösterme payesi, felsefe tarihinde gerçekten de Condillac'a aittir. Dil Condillac'in nazarında sadece düşüncenin ifade aracı değildir; dilin insana kendi düşünceleri üzerinde sağladığı denetim ve analiz gücü, düşünceyi ifade işlevinden daha asli ve önceliklidir.
Sayfa 35 - Bilim Ve Gelecek Yayınları
Diğer yandan ise dil, düşüncelerin, teessürleri ve duyguların ifadesinde, aslını az çok bozan bir nakil vasıtasıdır.
Sayfa 25 - Bilim Ve Gelecek Yayınları
Cassirer, insanı Aristoteles ve başka bazı filozoflar gibi "akıllı hayvan" olarak değil, "simgeleştiren hayvan" [animal symbolicum] şeklinde tanımlamayı tercih eder (1997: 42). Çünkü ona göre akıl, insanın kültür hayatını bütün zenginliği ve çeşitliliği içinde kavrayabilmemiz için elverişli bir terim değildir; simgeleştirme ise insanın karakteristik özelliğini belirten ve uygarlık yolunda yürüyüşünü anlamayı kolaylaştıran terimdir.
Sayfa 25 - Bilim Ve Gelecek Yayınları
Reklam
Hockett'a göre bir iletişim şekline hakikî anlamda "dil" diyebilmek için şu 13 kriteri yerine getiren mesajlardan oluşması gerekir: [1] Mesaj işitsel ve sesli bir davranış yoluyla iletilmelidir; [2] bir muhataba gönderilen bir mesaj ve onun alınması yoluyla gerçekleşmelidir; [3] çabuk sönümlenmelidir, mesajın fiziksel taşıyıcısı çabucak dağılıp geçmelidir; [4] mesaj, ileticisi ve alıcısı arasında değiştokuş edilebilir olmalıdır; [5] mesajın bütünü tekrarlanabilir olmalıdır; [6] özelleştirilmiş olmalıdır; [7] bir semantiği olmalıdır; [8] ikonik olmayan, keyfi/ itibarî işaretlerden oluşmalıdır; [9] kesik kesik ve dijital olmalı, kesintisiz ve analog olmamalıdır; [10] burada ve şimdi ifade edilmesi dışında, başka yer ve zamanlarda da ifade edilmeye elverişli olmalıdır; [11] yeni şeyler söyleme ve yeni olaylardan bahsetme kapasitesi açık olmalıdır; [12] bireyler arasındaki ortak bir tarihe tabi olmalıdır; [13] yapı bakımından bir dualitesi (fonemler ve kelimeler) olmalıdır (Hockett, 1960: 7). Hockett'ın kriterlerine Picq fazladan şu üç kriteri ekler: Suiistimale (yalan söylemeye, kandırmaya) imkân tanımalıdır; kendisi üzerine dönüşlülüğe (iletişim hakkında iletişim kurmaya) imkân tanımalıdır; öğretilebilir olmalıdır (Picq, 2006: 20)
Sayfa 24 - Bilim Ve Gelecek Yayınları
«Hatip muhatabına bir mesaj yollar. Mesajın hedefine ulaşabilmesi için öncelikle, içinde yollandığı bir bağlamı/konteksti olmalıdır; bağlam, muhatap tarafından kavranabilir olmalıdır ve sözlü ya da söze dökülebilir olmalıdır; sonra, mesajın, hatip ile muhatabı arasında, bütünüyle veya en azından kısmen ortak bir kodu olmalıdır; sonuncusu, mesaj hatip ile muhatabı arasında fiziksel bir kanal ve psikolojik bir irtibat oluşturmalıdır» (1963: 213- 214). Jakobson'un sıraladığı bu unsurlar, sözlü iletişimin olmazsa olmaz bileşenleridir.
Sayfa 23 - Bilim Ve Gelecek Yayınları
Felsefe
Ön Okuma: ●
Felsefe 101
Felsefe 101
: Bir Çırpıda İdealizm, Materyalizm, Metafizik ●
Felsefe
Felsefe
: Antik Yunan'dan Postmodern Dünyaya Düşünce Tarihini Daha İyi Anlamak İçin Çizgibilim Eğitim Kitapları: ●
Felsefeye Giriş
Felsefeye Giriş
● 📕 Felsefe, Ahmet Cevizci, Anadolu Üniversitesi Yayınları ● 📕 Zihin Felsefesi, Kolektif, Anadolu Üniversitesi Yayınları ● 📕 Dil Felsefesi,
208 syf.
·
Puan vermedi
50 Soruda Dil Felsefesi (2019)
“50 Soruda” konseptiyle nokta atışı sorular sormamak bakımından (“filancanın dil görüşü nasıl özetlenebilir?”) uyuşmaması bir yana, kitap cevabı uzun tutulması elzem bu soruları yine konsepti gereği kısa tutmuş. Bu sebeple bazı cevapların kafamı bulandırdığını söyleyeyim. Yazar da farkında olacak ki zaman zaman “aslında burada filancaya da değinilmesi iyi olurdu ancak bunu bu kitapta yapmayacağız” şeklinde notlar düşüyor. Kısacası; kitap iyi... ama konsepte uymamış gibi duruyor maalesef. Gelecek edisyonlar ile soruların yarısının değişeceğini beklemek de gerçekçi değil. Son olarak, şu anki Fransa kralı yoktur, Sokrates de sizlere ömür.
50 Soruda Dil Felsefesi
50 Soruda Dil FelsefesiAtakan Altınörs · Bilim ve Gelecek · 201274 okunma
Fakat "anlam" bütünüyle "referans"a indirgenemez. Sonuçta Denkel'in son derece yerinde tespitindeki gibi, bir dilsel ifadeyle bildirilen yargının doğru ya da yanlış olabilmesi için o ifadenin bir anlam taşıması şarttır; bir başka deyişle anlamsız olan ifadeler bir doğruluk değerinden de yoksundur. Ama referansiyel görüşün öne sürdüğü haliyle, bunun tersi geçerli değildir. Yani doğruluk, anlamlılığın koşulu değildir. Ne doğru ne de yanlış olduğu halde anlam taşıyan beyanlar vardır.
87 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.