Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

50 Soruda Yaşamın Tarihi

Deniz Şahin

50 Soruda Yaşamın Tarihi Gönderileri

50 Soruda Yaşamın Tarihi kitaplarını, 50 Soruda Yaşamın Tarihi sözleri ve alıntılarını, 50 Soruda Yaşamın Tarihi yazarlarını, 50 Soruda Yaşamın Tarihi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"İklim değişiklikleri, ozon tabakasının durumu, kirlenen sular, atmosferdeki kirlilik bizim doğaya etkilerimizden sadece birkaçıdır. 6. büyük kitlesel yokoluş içerisindeyiz ve bunun sorumlusu da doğrudan bizleriz. Aklımızdan çıkarmamamız gereken temel nokta şudur: Yaşam süprizlerle doludur ve bütün görkemi ve güzelliğiyle bizi şaşırtmaya devam edecektir. İnsanoğlu olarak bizler ise, bu güzellik ve düzen içerisinde ortaya çıkmış milyonlarca türden sadece bir tanesiyiz. Sahip olduğumuz farklı özellikler, bizi (yani insanı) diğer türlerden üstün kılmaz ya da dünyanın efendisi yapmaz. Bu yüzden, doğanın düzenini bozmadan, diğer türlerle birlikte doğanın bir parçası olarak yaşamayı öğrenmemiz bizim için kaçınılmazdır."
Bilim ve Gelecek Yayınları - Sonsöz
Ormanların geleceği
"Sanayi Devrimi biz insanların hayatlarını birçok alanda kolaylaştırsa da, ormanlar bu durumdan olumlu etkilenmedi. İnsan, artan nüfusu ve bununla birlikte de artan ihtiyaçlan karşılamak için doğaya saldırdıkça, ormanlar da geriledi. Şu anda dünyada bulunan orman alanları, 20. yüzyılın başında bulunan orman alanlannın yarısı kadardır. Birkaç yüzyıl geriye gidersek, günümüzde olduğundan çok daha fazla ormanlık alan olduğunu görürüz. Orman kayıplannın temel nedenleri insan kaynaklıdır. Ticari amaçlı orman kesimi, yol ve demiryolu yapımı, orman yangınları, açılan madenler, yaşam ve tarım alanı oluşturmak için ağaç kesimi gibi nedenler orman alanlannı bir yüzyıl içerisinde yarıya indirdi. İnsanların dünyadaki diğer tür ve ekasistemler üzerine olan etkisini ormanların durumlarından kolayca gözlemleyebiliriz."
Bilim ve Gelecek Yayınları - VII. Bölüm - Kitlesel Yok Oluşlar
Reklam
Sanayi devrimi ve sonuçları insan ırkı için felaketti.
Şimdi her iki konuyla da baglantılı ve bizi dogrudan etkileyen bir soruya geçelim: Bundan sonra ne olacak? Başka bir deyişle dünya nereye gidiyor ve bu gidişin canlılar üzerine etkileri ne olabilir? Bugün bilim insanları dünyada şimdiye kadar meydana gelen beş büyük kitlesel yok oluşun ardından, 6. yok oluşun da gerçekleşmekte oldugunu düşünüyor. Daha önceki kitlesel yok oluşun nedenleri arasında meteor çarpmaları, süper volkan patlamaları ya da oksijen seviyesindeki degişiklikler gibi nedenler gösteriise de, bu seferki yok oluşun sorumlusu dogrudan biziz. 6. kitlesel yok oluş biz insanların eseri ve şimdiye kadar gerçekleşenlerin en hızlısı. 2100 yılına geldigimizde insan aktiviteleri nedeniyle oluşan kirlilik, orman alanlarının yıkımı ve denizlerdeki aşırı avianma sonucunda, denizlerde ve karada önemli miktarda türün sonu gelebilir.
Bilim ve Gelecek Yayınları - VII. Bölüm - Kitlesel Yok Oluşlar - Bugün 6. büyük kitlesel yok oluşun eşiğinde miyiz? Tehlike altındaki türlerin durumu nedir?
Evrimsel sürecin bir gerekliliği olarak eski türler zaman içerisinde ortadan kalkarak, yeni gelen türler için yaşam alanları bırakırlar. Bu, doğada bulunan varoluş savaşının bir parçasıdır, uyum sağlayamayan türler ortadan kalkar. Türlerin bu şekilde zaman içerisinde ortadan kalkmalarına kısaca "arkaplan yok oluşu" denir. Bunun yanında, çok kısa bir süreç içerisinde çok fazla canlı türünün ortadan kalktığı zamanlar da yaşanmıştır. Geçmiş 500 milyon yıllık zaman içerisinde belirli dönemlerde canlıların yüzde 50-90'ı hızlı bir şekilde ortadan kalkmıştır. Bu acımasız ve devasa olaylar ise "kitlesel yok oluş" olarak adlandırılır.
Bilim ve Gelecek Yayınları - VII. Bölüm - Kitlesel Yok Oluşlar - Kitlesel yok oluş nedir? Dünya üzerinde canlılık hiç yok oluşun eşiğine geldi mi?
İnsanın 6 milyon yıllık evriminin kanıtları nelerdir? Genetik:
"İki türün DNA'ları arasındaki fark, bize o iki türün birbiriyle yakın mı uzak mı akraba olduğu hakkında bilgi verir. oİsanlar arasındaki genetik farklılık ortalama yüzde 0,1 civarındadır. tosan ve şempanze arasındaki genetik farklılık ise yüzde 1,2 civarındadır. Bu oran şempanzelerio yakın kuzeni olan bonobolar için de aynıdır. Gorillerle aramızdaki genetik farklılık yüzde 1,6 iken bu fark orangutanlarla yüzde 3,1'dir. İnsan, şempanze ve bonoboların goril ve diger primatlara oranla birbirine daha yakın akraba oldugu anlaşılmıştır. DNA karşılaştırmalarından insan ve şempanzelerin birbirinden 6-8 myö ayrıldığı da ortaya çıkmaktadır"
Bilim ve Gelecek Yayınları - VI. Bölüm - Yaşamın Kronolojik Gelişim - 6.6. İnsanın Evrimi -
İnsanın dünya üzerindeki yolculuğu:
"İnsan doganın bir parçasıdır ve daha önce yaşamış türlerden evrilerek ortaya çıkmıştır. Insanın akrabası olarak tek bir türden bahsedemeyiz. Her canlı türü ile akrabalık bagımız bulunur. Önemli olan zamanda ne kadar geriye gittiğimizdir. Diğer canlılar arasında, insanları bir gruba koymak gerekirse, bu grup "primatlar" olacaktır. Bu grubun üyeleri ile akrabalığımızın diğer canlı türleri ile olan akrabalığımızdan daha fazla oldugu bilimsel olarak tartışma götürmeyecek şekilde ispatlanmıştır. Primat takımı temel olarak iki alt gruba ayrılır: nemli burunlu maymunlar ve kuru burunlu maymunlar. Ilkel maymunlar, eski dünya maymunları, yeni dünya maymunları, gibonlar, orangutanlar, goriller, şempanzeler ve insansılar da primatlar içerisinde yer alır. Insansılarla şempanzeler arasındaki ayrım, günümüzden 6-7 myö Afrika'da gerçekleşmiştir. Ancak aynm gerçekleşlİkten sonra, doğrudan bizim türümüz olan Homo sapiens'e gelinmemiştir. Şempanzelerle ayrım gerçekleştikten sonra insansılar, günümüzde yok olmuş birçok yeni tür oluşturmuş, devam eden zaman içerisinde de günümüz modern insanlarına gelinmiştir."
Bilim ve Gelecek Yayınları - VI. Bölüm - Yaşamın Kronolojik Gelişim - 6.6. İnsanın Evrimi
Reklam
Günümüzde geniş olarak kabul gören teori, Dünya'ya çarpan bir meteorun dinazorların sonunu getirdiği yönünd edir. Meteorun düşmesi nedeniyle havalanan toz bulutu atmosferi sarmış ve güneş ışınlarının yüzeye ulaşmasını engelleyerek mevsimlerin değişmesine neden olmuştur. Bu "nükleer kış" olarak adlandırılır. Güneş ışığından yoksun kalan bazı bitkiler ve bitkilerle beslenen otçul hayvanlar ve son olarak da otçul hayvanlarla beslenen etçil hayvanlar yaşamlarını devam ettirememiştir. Ekolojideki bu değişiklik, jeolojik zaman ölçeklerine göre hızlı bir şekilde meydana gelmiş ve canlıların bu hızlı değişime uyum saglayabilmesi ve evrilmesi için yeterli zamanları olmamıştır. Ortama uyum sağlayamayan bir canlı grubu da dinozorlardır.
Bilim ve Gelecek Yayınları - VI. Bölüm - Yaşamın Kronolojik Gelişimi - 6.4. Dinozorlar Devri - Dinozorlar nasıl yok oldular? (oldular mı?)
213 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.