Isınan Dünyadaki Geleceğimiz

Orijinal Adı:
Six Degrees

·296 syf.·
2019 70. kitabı
Mark Lynas kitabı bundan yaklaşık 12 yıl önce, 2006-2007 yıllarında kaleme almış. 2008 yılında "Britanya Kraliyet Akademisi 2008 Bilim Kitabı Ödülü"ne layık görülmüş. Kitapta anlatılanlar 2100 yılına kadar dünya üzerindeki sıcaklık ortalamasının 6 dereceye kadar artmasına bağlı olarak yaşanacakların senaryosu niteliğinde. Bu 6 derecelik artış. Kitapta her biri ayrı bölüm olmak üzere tek tek ele alınmış. Son olarak bir sonuç bölümü yazılmış ve bu bölümde küresel ısınmayı durdurmaya veya azaltmaya yönelik eylem planlarından bahsetmiş. Kitap genel bağlamda iyi bir araştırmanın ürünü olarak yazılmış. Yazar bazı konularda derinden bahsetmişse de, bazı konularda ise fazla bilgi vermeye gerek duymamış. Yine de bu, kitabın gidişatını bozmamaktadır. Burada yazarın çok iyi bir araştırmacı görünümünü verdiğinin altını çizmek istiyorum. 270 sayfalık bu kitapta yazar elinden geldiğince neyin ne olacağını açıklamaya çalışmış: Maldivler, Tuvalu gibi okyanusun yutacağı ülkeler... Kasırgaların etki alanınımının güçleneceği... Muson'un geleceği... ABD'ye nefret duymanıza neden olacak ve tam bir tüketim toplumu olduklarını anlayacağınız veriler... Sibirya'nın altında yatan gizli düşman metan gazı... Mavi bir Arktika... Yağmur ormanlarını yokoluşu veya kasıtlı olarak yok edilmesi... İnsanların besin ve enerji gerekliliği... Fosil yakıtların geleceğimizi yaktığı... Gibi daha onlarca konuyu yazar iyi bir araştırmacı olarak kaleme almış. Bana da okunmasını tavsiye etmek düşer.
2015 49. kitabı
Okunma: 07 Eylül 2015 10:42
Mark Lynas konunun uzmanı değil ama çok iyi ve sağlam bir araştırmacı. Küresel ısınma ve sonuçları ile ilgili şu ana kadar yapılan bütün çalışmaları bir araya getirmiş ve gelecek yıllarda dünyayı ne gibi tehlikeler bekliyor bunları yazmış. Açık söylemem gerekirse okurken gerçekten içim karardı. Biz insanoğlu yavaş yavaş kendi sonumuzu hazırlıyoruz. Kitap gelecek yıllarda nerelerde yaşamın sona ereceğini nerelerin daha güvenli olduğunu okurları ile paylaşmış. Artık bu güvenli yerlerin neresi olduğunu bende biliyorum. Eğer sizde öğrenmek istiyorsanız hemen bu kitabı okumalısınız...
Bilim
2021 29. kitabı
Okunma: 14 Temmuz 2021 12:36
Çok uzun bir sürede okuduğum bir kitap. Ama sindire sindire okuduğumu söyleyebilirim. Tüketim çılgınlığının giderek arttığı şu günlerde aslında bizi ne tür felaketlerin beklediğini dehşetle gözler önüne seriyor. Dünyamızı iyi şeyler beklemiyor. Bunu biraz da olsa durdurmak tüm toplumların elinde. Özellikle karbon salınımını azaltmamız gerekiyor. Kendimce aldığım önlemlere yeni önlemler almaya karar verdim. Umarım herkes buna dikkat eder
Coğrafya
2026 29. kitabı
Küresel ısınma konusuyla ilgilenenler için faydalı bir kitap, yazar iklim değişikliğinin hem coğrafi hem de ülkeler üzerindeki yaşanabilecek bütün olumsuzlukları ortaya koymuş. Küresel ısınmanın iklim değişikliği yanında nüfus, gıda ve hayvanlar üzerinde de nasıl bir etki yaratacağını açıklıyor.
Puan vermedi·%8 (24/296 syf.)·
Oldukça karamsar ama maalesef ki hepsi gerçek. Başımıza gelecekler bilimsel olarak ama herkesin de anlayacağı şekilde anlatılmış. Yüzümüze vuruyor yaşanacakları. Bu kadar korkunç olması, yüreğimi sıkması yüzünden yarım bıraktım. 6. dereceyi okuyabileceğimi sanmıyorum
Bilim
2021 13. kitabı
Okunma: 17 Haziran 2021 16:27
Korkunç bir gerçek... Gerçekten ne kadar okusak da, uyarılara maruz kalsak da, tvler gazateler, insanlar bangır bangır bağırsa da hâlâ idrak edemediğimiz bir durum. Zamanımız azalıyor ve biz durumu kötüleştirmeye devam ediyoruz. Düşündükçe anksiyetem artıyor