c

Coğrafya

16 üye · 1 yeni gönderi
Takip
Mekânların Hafızası
🌍 Coğrafya, yaşadığımız zamanda, mekânda ve dokunduğumuz kalplerde bir iz ve eser bırakabilmektir.
İnsan ve Hayat - Sayı 179 (Ocak 2025)
İnsan ve Hayat - Sayı 179 (Ocak 2025)
24 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Haritalarını Adnan Çınar'ın hazırladığı Coğrafya Atlası, zamanının (2010) gereklerini karşılasa da on beş yıl sonrası için güncelliğini yitirmiş. Yeryüzünün özelliklerini; Dünya'nın, Ay'ın ve Güneş'in birbirleriyle ilişkilerini anlatarak başlıyor atlas. Daha sonra gezegenlerden, Dünya'nın enlerinden ve harita işaretlerinnden bahsediyor. Harita ölçeklerini örnekleyerek peşinden ülkemizin fizikî, coğrafî, yedi bölge ve fay hattı haritalarını veriyor. Türkiye'nin doğal bitki örtüsünü, yağış miktarını ve madenlerimizi gösterdikten sonra Dünya fizikî haritasıyla karşılıyor bizi. Komşularımızın olduğu siyasî haritanın ardından Avrupa ve Asya kıtalarının fizikî haritasını görüyoruz. Yavru Vatan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin fizikî, Amerika ve Asya kıtasının fizikî ve siyasî haritalarından sonra Avustralya ve Yeni Zelanda'nın fizikî ve siyasî haritalarıyla karşılaşıyoruz. Son sayfada da Okyanusya siyasî haritası ile Arktika ve Amtartika siyasî haritaları bulunuyor. Atlas ön kapak ve arka kapak içlerinde de ülke bayraklarını içeriyor.
Coğrafya Atlası
Coğrafya AtlasıAdnan Çınar · Karatay Okul Yayınları · 20101 okunma
Reklam
Dumanlı mağaraları içinde, kalkerler dikey durumda bulunduğundan, su, kalın kalker tabakalarını, hep sifonla geçmektedir. Bu yüzden, yeraltı nehrinin kaynak yönüne doğru ilerleme imkanı bulunamamıştır. Dumanlı yeraltı nehri, dünyanın en büyük karstik kaynaklarından olup, aynı zamanda da, memleketimizin de en önemli doğal güzelliklerinden biriydi.
Dumanlı Mağaraları Ve Yeraltı Nehri
Dumanlı Karst Kaynağı, Manavgat Çayının esas ana kaynağı idi ve minimum debisi 25 m3 / sn., feyezan anlarında da 100 m3 /sn.den fazla sarfiyata ulaşmaktaydı. Dumanlı Mağaraları, 2. Zamana ait kretase kalkerler içinde yer almıştı. Bir mağaradan, dipten sifonlu bir mekanizma ile yükselerek (voklüz tipi menba) önündeki eşiği aşan bu membaya giriş , çıkış ağzından mümkün olamamaktaydı.
Altınbeşik -Düden Suyu Mağarası, II. Zaman kalkerleri içinde (Kretase) bulunmaktadır. Mağaranın çıkış ağzında, takriben 125 metre uzunlukta bazı kısımları 10-15 metre derinliğinde, bir yeraltı gölü, orta kısımlarının üst cihetinde de doğal bir köprü vardır. Birinci gölün sonunda 44 m. yüksekliğinde dikeye yakın diklikte bir duvarı, Speleologlar özel, çelik tel ve alüminyum basamaklı merdivenleriyle çıkmaktadırlar.
Oymapınar Barajı, inşası bittikten sonra bu kaynak, yeni teşekkül eden rezervuar gölü içinde ve kalın bir su tabakası altında kalmıştır. Dumanlı yeraltı nehrinin suyu, Toroslar içindeki kapalı havzalarda bulunan dolin,_ polye ve düdenlerden gelmektedir. Fakat, henüz kesin olarak nereden beslendiği, daha doğru bir deyimle, suyunun kesin olarak nereden geldiği bilinmemektedir. Beyşehir gölünden ve Suğla gölünden beslendiğini ileri süren jeologlar varsa da, bu, kesin olarak ortaya çıkarılamamıştır. Bunun için, Beyşehir gölü - Manavgat çayı havzalarında daha geniş ve detaylı karstik ve jeolojik etütlerin yaptırılmasına ihtiyaç vardır.
Reklam
331 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.