Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

90 Soruda Lozan

Kolektif

90 Soruda Lozan Sözleri ve Alıntıları

90 Soruda Lozan sözleri ve alıntılarını, 90 Soruda Lozan kitap alıntılarını, 90 Soruda Lozan en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Yalançı.
Antlaşmada Lozan'ın ömrünün yüz yıl olduğu hakkın­da herhangi bir madde yoktur.
Lozan Barış Antlaşması 24 Temmuz 1923 tarihinde İs­viçre'nin Lozan şehrinde, bugünkü Lozan Üniversite­si'ne ait Rumine Sarayı'nda imzalanmıştır.
Reklam
LOZAN BARIŞ KONFERANSI'NA GİDEN TÜRK DELEGASYONUNUN DİĞER ÜYELERİNİ İSMET PAŞA MI TAYİN ETMİŞTİR? Hayır. Bu atamaları Türkiye Büyük Millet Meclisi yapmıştı.
Ne var ki, Lozan'a gidecek Murahhas Heyetinin başında kimin bulunacağı sorusu Ankara'yı uzun süre meşgul etmiştir. Bu sorunun doğrudan ilgilendirdiği kişiler İsmet Paşa, Rauf Bey, Refet Paşa ve Kazım Karabekir'dir. Bu kimseler Kurtuluş Savaşı'nın önde gelen isimleriydi. Ancak, Sakarya Meydan Muharebesi ve Büyük Taarruz'da
Türkiye'den ise Lozan'a yalnızca üç gazeteyi temsilen üç gazeteci -İkdam gazetesinden Ahmet Cevdet, Vakit'ten Ahmet Şükrü (Esmer) ve Tanin'den Hüseyin Cahit (Yalçın) gitmiştir.
Reklam
Lozan görüşmelerinde, İngiltere'nin ısrarla üzerinde durduğu konuların arasında Kürtlere ve azınlıklara (ekaIliyetler) ayrıcalıklar sağlayabilmek de vardır. Lord Curzon, Musul Vilayeti'nin İngiltere denetiminde kalmasını sürdürmek gayreti ile bölgede Kürt yoğunluğundan ve bunların Türkler ile aynı devlet içinde yaşamak istemediğinden bahsetmiştir. Buna rağmen, Lozan'a herhangi bir Kürt temsilcisi gitmemiştir.
TÜRKİYE TEMSİLCİLERİNİN LOZAN'DA KALDIGI YERLER (OTELLER) DİĞER ÜLKELERİN TEMSİLCİLERİ İLE AYNI MIYDI? Türk Delegasyonu Lozan'da Lozan Palas adlı bir otelde kalmıştır. Fransız temsilcileri de aynı otelde konaklamışlardır. İngiltere Delegasyonu ise Uşi'de Şato adında çok büyük bir otelde kalmıştır.
lozana giden heyetin orada yaptığı harcamaları kimin ödediğine dairdir.
Lozan'da heyetin yaptığı harcamaların kaydı ve muhasebesi daha sonradan Maliye Vekili olan Fuat (Ağrab) Bey tarafından tutulmaktaydı. İsmet Paşa da Hatıralar'ında, Lozan'da herhangi bir para sıkıntısı çekmediğini belirtmiş, hangi masrafları hükümetin karşıladığını ayrıntılı olarak not etmiş ve şunları yazmıştır: "(Türk) heyetin(in) tüm masraflarını o (Fuat Ağralı) görürdü. Otel masrafı, yemek masrafı gibi hükümet kontrolünde olan ve hükümet tarafından karşılanan hesabı muhasib yapardı. Neye ihtiyacımız olursa ona söylerdik. Yevmiyelerimiz vardı. Şahsi ihtiyaçlarımızın da hesabını yapar ve bize verirdi. Masrafların hangisi gündeliğimize girer, hangisi devlete aittir, onları ayırır ve ona göre hesaba geçerdi. Resmi ziyafetleri, hangi devletlere karşılık vermemiz gerektiğini protokol tayin ediyordu. Bu ziyafetlerin masrafını devlet verirdi. Resmi vazife dışında fazla dolaşacak bir ortam bulamadığımız için gazinoya, sinemaya gitmek gibi şeyleri bilmiyorum. Diğer arkadaşlar da aynı durumdaydılar. Onlar da kendi özel masraflarını kendileri karşılarlardı."
Lozan'a kalabalık bir Türk Heyeti gitmiştir. Konferansa, Edirne Milletvekili ve Dışişleri Bakanı İsmet Paşa (Başmurahhas, Heyet Başkanı) başta olmak üzere, şu isimler katılmıştır: Rıza Nur (ikinci delege), Hasan Saka (üçüncü delege). Danışmanlar (müşavirler): ı. Veli (Saltık), Burdur mebusu; 2. Zülfü (Tigrel), Diyarbakır mebusu; 3. Zekai (Apaydın), Adana mebusu; 4. Celal (Bayar), Manisa mebusu; s. Münir (Ertegün), Dışişleri Hukuk Müşaviri; 6. Muhtar (Çilli), Bayındırlık Bakanlığı Müsteşarı; 7. Şefik (Başrnan), Maliye Teftiş Kurulu Başkanı; 8. Seniyüddin (Başak,), Vakıflar Hukuk Müşaviri; 9. Şevket (Doruker), Deniz Yarbayı; 10. Tevfik (Bıyıklıoğlu), Kurmay Yarbay; 11. Tahir (Taner), Adalet Bakanlığı Müsteşarı; 12. Nusret (Metya), Dışişleri Hukuk Müşaviri; 13. Yusuf Hikmet (Bayur), Dışişleri Siyasi İşler Müdürü; 14. Zühtü (Şahan), Üniversite Profesörü; ıs. Fuat (Ağralı), Maliye'de Genel Müdür; 16. Mustafa Şeref (Özkan), eski Bakan; 17. Şükrü (Kaya), Mülkiye Müfettişi; 18. Hamit (Hasancan), Kızılay II. Başkanı; 19. Cavit Bey, eski Maliye Bakanı; 20. Haim Naum, Mühendis Mektebi Fransızca Öğretmeni; 2ı. Baha Bey, Adalet Bakanlığı Mezhepler Müdürü; 22. Ruşen Eşref (Ünaydın), Basın Danışmanı; 23. Yahya Kemal (Beyatlı), Basın Danışmanı; 24. Reşit Safvet (Atabinen), Danışman ve Genel Sekreter. Katipler: 1. Ali (Türkgeldi); 2. Mehmet Ali (Nalin); 3. Cevat (Açıkalın); 4. Celal Hazım (Arar); 5. Safvet (Şar); 6. Süleyman Saip (Kıran), 7. Dr. Nihat Reşat (Belger), ve 8. Rıfat Bey. Zaman zaman Türkiye'nin Paris Temsilcisi Ahmet Ferit (Tek) ile yardımcısı Hüseyin Ragıp (Baydur) Bey'ler.
11 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.