Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

90 Soruda Lozan

Kolektif

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Yalançı.
Antlaşmada Lozan'ın ömrünün yüz yıl olduğu hakkın­da herhangi bir madde yoktur.
Lozan Barış Antlaşması 24 Temmuz 1923 tarihinde İs­viçre'nin Lozan şehrinde, bugünkü Lozan Üniversite­si'ne ait Rumine Sarayı'nda imzalanmıştır.
Reklam
LOZAN BARIŞ KONFERANSI'NA GİDEN TÜRK DELEGASYONUNUN DİĞER ÜYELERİNİ İSMET PAŞA MI TAYİN ETMİŞTİR? Hayır. Bu atamaları Türkiye Büyük Millet Meclisi yapmıştı.
Ne var ki, Lozan'a gidecek Murahhas Heyetinin başında kimin bulunacağı sorusu Ankara'yı uzun süre meşgul etmiştir. Bu sorunun doğrudan ilgilendirdiği kişiler İsmet Paşa, Rauf Bey, Refet Paşa ve Kazım Karabekir'dir. Bu kimseler Kurtuluş Savaşı'nın önde gelen isimleriydi. Ancak, Sakarya Meydan Muharebesi ve Büyük Taarruz'da
Lozan görüşmelerinde, İngiltere'nin ısrarla üzerinde durduğu konuların arasında Kürtlere ve azınlıklara (ekaIliyetler) ayrıcalıklar sağlayabilmek de vardır. Lord Curzon, Musul Vilayeti'nin İngiltere denetiminde kalmasını sürdürmek gayreti ile bölgede Kürt yoğunluğundan ve bunların Türkler ile aynı devlet içinde yaşamak istemediğinden bahsetmiştir. Buna rağmen, Lozan'a herhangi bir Kürt temsilcisi gitmemiştir.
Reklam
Türkiye'den ise Lozan'a yalnızca üç gazeteyi temsilen üç gazeteci -İkdam gazetesinden Ahmet Cevdet, Vakit'ten Ahmet Şükrü (Esmer) ve Tanin'den Hüseyin Cahit (Yalçın) gitmiştir.
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.