Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

A'dan Z'ye Nazım Hikmet

Memet Fuat

A'dan Z'ye Nazım Hikmet Sözleri ve Alıntıları

A'dan Z'ye Nazım Hikmet sözleri ve alıntılarını, A'dan Z'ye Nazım Hikmet kitap alıntılarını, A'dan Z'ye Nazım Hikmet en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Ben Sait faik'i çok severim. Bizim büyük hikayecilerimizden biridir. Büyük hikayeci, büyük şair. Bazen bedbindir, bazen ümitsizliğe kapılır. Fakat çok namuslu insan, memleketini çok seven insan... Ve belki de bedbinliği, ümitsizliği çıkar yol görmemesinden ileri geliyor. Halbuki çıkar yol var tabii. Velhasıl büyük bir hikayeci, büyük bir şair."
Peyami Safa-Nazım Hikmet Kavgası
Peyami Safa zeki olduğu kadar da kötü ruhlu bir adamdı.Çok içki içer,hatta esrar kullandığı bilinirdi.Bu bakımdan Nâzım’ın tam zıddı bir tipti.Nâzım’ın çevresinde yarattığı etkiyi kıskanır,onun ak dediğine kara derdi.
Sayfa 267 - Zekariya SertelKitabı okudu
Reklam
Sabahattin Ali Türk edebiyatının ilk inkılapçı-gerçekçi hikayecisi ve romancısıdır.
Dörtnala gelip uzak Asya'dan Akdeniz'e bir kısrak başı gibi uzanan Bu memleket bizim! Bilekler kan içinde dişler kenetli ayaklar çıplak ve İpek bir halıya benzeyen toprak Bu cehennem bu cennet bizim! Kapansın el kapıları bir daha açılmasın Yok edin insanın insana kulluğunu Bu davet bizim! Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür Ve bir orman gibi kardeşçesine Bu hasret bizim!
Nâzım’ın Yahya Kemal Beyatlı’ya ilk gösterdiği şiir “Samiye’nin Kedisi” adlı manzumesi olmuştu.Nâzım Hikmet’in anılarında belirttiğine göre,Yahya Kemal bu şiirde anlatılan kediyi merak etmiş,kendisine gösterilen kedinin hiç de güzel olmadığını görünce de Nâzım’a “Sen bu pis,uyuz kediyi böylesine övebiliyorsan,hiç kuşkusuz şair olursun,” demişti.
Sayfa 76 - Yahya Kemal BeyatlıKitabı okudu
Eskiden şiir tek bir düdükle söylenirdi.Nâzım Hikmet Bey bir tek alet yerine koca bir orkestra takımı vücuda getirmiş.
Sayfa 27 - Ahmet HaşimKitabı okudu
Reklam
İt ürür, kervan yürür!
Bütün bir ademoğulları tarihi bir bakıma göre, yürüyen kervanlarla ürüyen itlerin süregelen dövüşünden başka bir nesne değildir.
Sayfa 184Kitabı okudu
Ah, Mayakovski...
30 yıl önce Politeknik Müzesi salonunda Mayakovski ile birlikte şiir okudum. Moskovalıların karşısına hemen hemen ilk çıkışımdı bu. Korkuyordum. Mayakovski, 'korkma Türk' dedi, 'fark etmez, anlamayacaklar nasıl olsa..'
"Cumhuriyetin, Mustafa Kemal'in Türkiye'ye getirdiklerinin ne büyük hizmetler olduğunun idraki içindeyim. Komünist olmam Mustafa Kemal paşa'ya saygı duymama, anayasadaki altı umdeye sahip çıkmama mani değildir ve neşriyatım bunun delilidir."
"Sabahattin Ali Türk edebiyatının ilk inkılapçı-gerçekçi, hikayesi ve romancısıdır. Türkiye orta sınıflarının, köylüsünün, fukarasının hayatlarını biz de anlatan ilk yazar Sabahattin Ali değildir. Fakat bunu büyük bir ustalık ve inkılapçı, halkçı, gerçekçi bir görüşle yapan ilk hikayecimiz romancımız odur."
Reklam
Samiye'nin uyuz kedisi
Ilk gösterdiği şiir "Samiye'nin kedisi" adlı manzumesi olmuştu. Nazım Hikmet'in anılarında belirttiğine göre, Yahya Kemal bu şiirde anlatılan kediyi merak etmiş, kendisine gösterilen kedinin hiç de güzel olmadığını görünce de, Nazım'a "sen bu pis, uyuz kediyi, böylesine övebiliyorsan hiç kuşkusuz şair olursun" demişti.
20 KASIM 1901
20 Kasım 1901 Nâzım Hikmet Selanik’te doğdu.(aile çevresinde 40 gün için bir yaş büyük görünmesin diye bu tarih 15 Ocak 1902 olarak anılmış,kendisi de bunu benimsemiştir.)
Sayfa 337Kitabı okudu
Bolu’da gerici çevrede barınamayacaklarını anlayarak Sovyetler Birliği’ne okumaya gitmeye karar veren Nâzım ile Vâlâ Nureddin,Batum’a geçip işin kendilerine anlatıldığı gibi olmadığını,burada da her şeyin para ile alınıp satıldığını görünce şaşırıp kaldılar.
Pablo Neruda'nın kendisine yöneltilen "Dünyanın en iyi üç şairini seçmenizi isteseler, Nazım hikmet'i de seçer misiniz?"sorusuna "Bir tek şair seçmemi isteseler gene onu seçerim" diye yanıt verdiği söylenir.
Açlık çekilen bir ülkede havyardan şampanyaya kadar türlü yiyeceklerle donatılmış bir sofra başında kaçınılmaz olarak iyice gerginleşen bir tartışma sürüp giderken, Cemal Paşa 4-5 yıl kadar önce pek beğenip Bahriye mektebine girmesine yardımcı olduğu delikanlıyı susturarak: "Nazım, elimde olsa, ben şimdi seni astırır sonra da altına oturup ağlardım" dedi. Aldığı yanit şöyle oldu: "Aramızdaki ayrım şu ki Paşa, ben seni astırır ama altına oturup ağlamazdım."
53 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.