Aç Melek

Kırmızı Kedi Yayınevi
Sıralamalar

Pek sevmedim
2026 10. kitabı
Konu bütünlüğü oldukça zayıftı o yüzden okumakta zorlandım. Eğer Mevlana ve Şems hakkında fazla bilgi sahibi değilseniz okuyacağınız ilk kitap bu olmasın. İlk için çok kafa karıştırıcı ve sıkıcı olabilir. Ben merak ettiğim için bitirdim fakat bunun yerine başka biyografiler tercih edilebilir.
Aç MelekNahal Tajadod · Kırmızı Kedi Yayınevi · 202421 okunma
·168 syf.·
2025 4. kitabı
| Aç Melek | Nahal Tajadod Selâmlar Tasavvufla ve İran’ın bu yönüyle ilgilenen Çağdaş İranlı yazarı Tajadod Şems Tebrizi’nin bir beytinden yola çıkarak, ‘Aç Melek’ adını verdiği bu eserle; yine Şems Tebrizi’nin kendi eseri olan Makalat’dan gelen sözleriyle onun hayatına ve hayatı ile çok ilgili olan Mevlana’ya bir perspektif sunuyor. 13. yüzyılda Moğol saldırılarının hedefindeki İran ve Anadolu kan içindedir. Bunlardan kaçan Şems ‘in kaderi, manevi bir dost bulmak üzere Anadolu’ya gelir. Konya’da Mevlânâ ‘yla bütün bunlardan kaçarken yolları kesişiyor.Dönemin önemli tasavvuf alimlerinden biri olan İbnü’l Arabî ile de karşılaşıyor öncesinde. Kitap bunun öncesini, bir arada bulundukları dönemi ve Şemsi Tebriziinin Konya’dan ayrılışına istinaden üç bölüme ayrılıyor. tasavvufla ilgili okuduğum en güzel kitaplardan biri olan Mantıku’l Tayr ‘daki o yolculuğun vadilerine benzer bir yolculuk bu da aslıda. Seyr-i Suluk için bir araya gelmiş ve o ruhani hazırlığa ulaşamamış herkesin yadırgadığı bir yolculukları var. Şems’in gözünden anlatılıyor hepsi. Zamanın, mekânın, mantığın, duyguların, hissedişlerin dışındaki bu eşsiz karşılaşma; huysuz yaşlı bir dervişin, ünlü bir vaizden, bir yeniden doğuş misali, bir kendini bulma yolculuğu okuyoruz. Tasavvufun duasını hakim olmayan biri olarak ben itiraf ediyorum bazı yerleri yadırgadım çünkü Mevlânâ ve Şemsi Tebriz’i arasındaki halvet hali, Mevlana’nın kendi eşini Şemsi Tebriziye mahrem kılması detayı mesela benim konuya vakıf olma düzeyime birazcık aşkın kaldı. Siz de benim gibiyseniz kitabın anlamını sorgulayabilirsiniz. Daha kısmen biliyordum fakat tasavvufa vakıf değilim, burada daha fazla detay yer alıyor. Aynı zamanda arkasında yer verilen o zaman Mevlana’ya yakın olan veya tarihi döneminde önemli olan başka kişilerin de yer
Aç MelekNahal Tajadod · Kırmızı Kedi Yayınevi · 202421 okunma