Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Açık ve Gizli Oturumlarda Lozan Tartışmaları

Taha Akyol

Açık ve Gizli Oturumlarda Lozan Tartışmaları Gönderileri

Açık ve Gizli Oturumlarda Lozan Tartışmaları kitaplarını, Açık ve Gizli Oturumlarda Lozan Tartışmaları sözleri ve alıntılarını, Açık ve Gizli Oturumlarda Lozan Tartışmaları yazarlarını, Açık ve Gizli Oturumlarda Lozan Tartışmaları yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Dr. Rıza Nur Lozan görüşmeleriyle ilgili Meclise izahat veriyor.
"Oraya gittiğimiz zaman karşımızda bütün cihanı bulduk. İngilizler kendi müttefiklerini ve harp zamanında kendileri ile beraber hareket edenleri ve ondan sonra Amerika, Japonya gibi uzak olanları, daha sonra Avrupa'da tarafsız olarak kalmış olan ne kadar devlet varsa onları... Müthiş bir cephe göstermişlerdir ve bunu Lord Curzon da ikide bir de göstermiştir: İşte görüyorsunuz ya, eliyle göstererek, karşınızda bir birleşik cephe var demiştir. Şunu söyleyeyim ki karşımıza bir cihan kâfir çıkmıştır ve bizi daima böylece tehdit etmişlerdir." (s. 409-410)
Lozan Antlaşması hakkında çok zıt, çok keskin görüşler çarpışmaktadır. Cumhuriyet tarihinde iç politikayı belirleyen keskin kutuplaşma, Lozan konusunda "zafer mi, hezimet mi?" ikileminde çok net bir şekilde görülmektedir. "Bilgi" kavramı açısından daha önemlisi şudur: Savaşan taraflar genelde, Lozan hakkında esaslı bir bilgiye sahip değildir. Lozan tutanaklarını, Meclis'teki tartışmaları, dönemin siyasi tarihini okumadan, sırf ideolojik ve politik kutuplardan hangisinde yer aldıklarına göre Lozan hakkında da keskin görüşlere sahip olmuşlardır.