Puan

7.810 üzerinden
302 kişi
2020 20. kitabı
ADA ️ALDOUS HUXLEY "Ada", Huxley'in ölmeden önce yazdığı son kitabı. Yazar, "Ada" da Pala halkının modern emperyalist dünya ile mücadelesini ele almış. Kitabın girişinde "Bir ideali kurarken her şeyi isteyebilirsiniz ama imkansız olandan sakınmanız gerekir." der. Pala, imkansız olacak kadar mükemmel bir ada. İmkansız derece güzel bu adanın varlığını devam ettirmesi de imkansız. "Ada" yazarın en popüler kitabı olan "Cesur Yeni Dünya" ile benzerlik gösteriyor. Aslında okuduğum tüm distopyalar konu, kurgu olarak benzerlik gösteriyor. Distopya türünü öncüsü sayılan Yevgeni Zamyati " Biz" kitabının arka kapağında "Cesur Yeni Dünya'dan önce, 1984'ten önce" Biz " vardık. " der. Ayrıca Huxley ile 1984'ün yazarı George Orwell 'ın aynı dönemde yaşadıkları, iletişim halinde oldukları da göz önüne alınırsa etkileşimleri de olağan görünüyor. "Ada" ile "Cesur Yeni Dünya" benzerlik gösterse de bence "Cesur Yeni Dünya" daha akıcı, daha sürükleyiciydi. "Ada" yı mükemmel yapan düşünceler- eğitimden sağlığa, hukuktan dine kadar tüm felsefelerini - anlatılmış. Çok fazla bilgi aktarımı var. Bilgi yoğunluğu anlaşılmasını biraz zorlaştırmış. Distopya sevenler için bahsi geçen kitapların hepsini öneririm. Keyifli okumalar, kitaplarla kalın. #alıntı :"Korumak, iyileştirmekten yeğdir." #alıntı :"İki televizyonun bizi iki kat mutlu edeceğine inandırmadık kendimizi." #alıntı :"Dünyamızın bugünkü koşulları değişmedikçe kimse çaba göstermez ve elbette biz çaba göstermedikçe dünyamızın bugünkü durumu değişmez." #alıntı :"Acaba hangisi daha iyi :Akıllılar arasında aptal olmak mı yoksa çılgınlar arasında akıllı olmak mı?"
2020 216. kitabı
Okunma: 12 Şubat 2020 03:18
Bu kitap bana uzun zamandır yaşamadığım bir durumu yaşattı. Maksimum 30'ar sayfalık periyotlarla okuyabildim çünkü kitabın özündeki fikirler öyle yoğun ve düşündürücüydü ki daha fazlası yoruyordu. Her okuyuşumda kafamı allak bullak etmeyi başarıyordu zira. Öyle bölümler oldu ki defalarca kez yeniden okudum, her defasında da bana inanılmaz bir haz verdi. Huxley kesinlikle toplumu okumada çok üstün bir isim. Toplumların dününü, bugününü ve yarınını yıllar öncesinde görmüş gibi yansıtmış. Evet, bu kitap ütopya olarak nitelenebilecek bir dünyayı anlatıyor ancak bunu toplumların neden bu kadar bozulduğu ve yozlaştığı üzerinden ele aldığı için gerçek üstü olabilecek hiçbir unsur barındırmıyor. Toplumları yönetmek Huxley gibi düşünürlere bırakılsa gerçekten yaşamın her saniyesi bir zevk olur diye düşündüm. Okumanızı ve okutmanızı tavsiye ederim.
Ütopya
Ne Kadar Kitap Kurdusun?
0-30p: Kontrollü okuyucu 📖 40-70p: Hafif bağımlı 👀 80p+: Geçmiş olsun, kitaplar seni ele geçirmiş 😅
2022 54. kitabı
Okunma: 16 Ağustos 2022 12:04
"Olduğumu sandığım kişinin çektiği acıların aşağı yukarı üçte biri kaçınılmazdır. Bu acı insan olmanın doğası gereğidir; özgürleşme peşinde koşarken doğa yasalarına bağımlı, geri döndürülmez zaman içinde, esenliğimize tümüyle kayıtsız bir evrende yaşlılığa ve ölümün kaçınılmazlığına doğru ilerlemeye mahkum, sezgili ve bilinçli varlıklar olmamızın bedelidir. Acıların üçte ikisiniyse kendimiz yaratırız ve evrensel açıdan bakıldığında, bunlar kesinlikle gereksizdir." (S.111) Çok uzun zamandır kitapligimda bekleyen bir kitaptı Ada. Huxley'in Cesur Yeni Dünyası sonrası kalemini araştırdığım bir dönemde karşıma çıkmıştı. Cesur Yeni Dünya benim severek okuduğum bir kitap olmamıştı. Malesef ütopya, distopya, fantastik alem vs çok ilgimi çeken evrenler değil. Belki bu türe karşı iki elin parmağını geçmez kitap okumuşumdur ve içlerinde belki 1-2 tanesi aklimda kalmıştır. Ada, Pala isminde bir ülke ütopyası. Oldukça ilginç bir yönetim anlayışı var. Huxley'in doğum kontrolü, çoğalma konusuna takık olduğunu düşünüyorum. Cesur Yeni Dünya'daki bu konuya dair uç düşünceler bu kitapta ailelerin isterlerse bir başka genetik koda sahip spermle döllenme ve doğacak çocukların da 20 farkli aile tarafından yetistirilme tarzi bir anlayışa bürünmüş. Bunun dışında çocuk eğitimi, sağlık, din, ekonomi, tarım vs konularında Budizm ve mitolojik ögelerin harmanlanmasiyla bambaşka bir tez öne sürülmüş. Huxley'in kafası oldukca farkli çalışıyor. Yarattığı dünya bir bakıyorsunuz tam idealize bir tarzda, bir bakıyorsunuz sonuna kadar karşı çıkılması gereken bir tür! Onun okuyucuyu yoran kalemi bu kez bana daha fazla zevk verdi ve bu kitabi kesinlikle Cesur Yeni Dünya'dan daha fazla sevdim. Daha çok düşünce aktarımı, deneme tarzi bir kitap oldugu için hızlı okunmaya pek müsait degil. Hele de cumlelerin
2020 25. kitabı
Okunma: 21 Ağustos 2020 13:47
"Pala" adlı ütopya adasında öyle bir sistem kurulmuş ki burada yaşayan insanlar dış dünyanın tüketimci, maddiyatçı, yıkıcı rekabetçi anlayışından uzak ve kendi varlıklarının özünü kavramaya yönelik bir yaşam sürdürüyorlar. Eğitim sisteminin farklılığı ile deneyimlemeye dayalı bir şekilde yetiştirilen insanlar, KEEK adlı sistemle biyolojik anne babaları haricinde çok sayıda ebeveyne sahipler ve MOKŞA denilen bir ayinle evreni ve kendilerini özden kavramaya yakınlaşıyorlar. Genel anlamda Budizm'in etkisinde bir felsefi görüşle farklı bir yaşamın mümkün olduğunu hayal ettiren bir ütopik roman. Kitap nedense beni içine çekip akıp gitmedi. Bu tarzda okuduğum Thomas More'un Ütopya'sı bana daha güzel ve akıcı geldi.
2020 5. kitabı
ADA: Aldous Huxley'in okuduğum ilk kitabıdır kendisi. Ve beni hem yazarına hem de yazılanlara hayran bıraktı diyebilirim. Dünya üzerinde tam anlamıyla özgürlük ve mutluluğun hakim olduğu tek ada Pala adasıdır. Ada; Doğunun mistik yaşantısı ile Batının ilim ve tekniğinin harmanlandığı federal bir yönetim anlayışı ile yönetilmektedir. Fakat aktif bir şekilde kullanılmayan petrol rezervlerine göz dikmiş vahşi güçler ada ile ilgili planlarını yerine getirme telaşına girmişlerdir. Bir kaza sonucu adaya düşen ve adaya göz dikmiş küresel şirketlere yardımcı olmaya çalışan gazeteci Will Farnaby; cinsellik, üreme, eğitim, üretme, din ve toplumsal yaşantı ile ilgili konularda insan mutluluğunu ilke edinerek oluşturulan sisteme hayran kalmış ve etkisi altına girmiştir. Ada halkının aydınlanma için kullandığı mokşa ilacının deneyimi; Will Farnaby'nin ilacı kullanması ile anlatılmakta, coşkun ve sonsuz bir nirvana satırlarda dile getirilmektedir. Kitabı şiddetle tavsiye ediyorum..