A'dan Z'ye Alevilik

Ali Rıza Özdemir

A'dan Z'ye Alevilik Gönderileri

A'dan Z'ye Alevilik kitaplarını, A'dan Z'ye Alevilik sözleri ve alıntılarını, A'dan Z'ye Alevilik yazarlarını, A'dan Z'ye Alevilik yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Ziyaret
Arapça bir kelimedir. Sözlükte; "Birini görmeye, biriyle görüşmeye gitme” anlamına gelir. Alevî terminolojisinde kutsal yerlerin her biri "ziyaret" olarak adlandırılır. "Ziyarete gitmek"; bu kutsal yerlerden birine gitmek ve birtakım dinî ritüelleri yerine getirmek demektir.
Sayfa 139 - KRİPTOKitabı okudu
Yol Yezidi
Alevî kökenli olup da yolun inanç ve kurallarını kirleten, yola düşmanlık eden kişiler için kullanılan bir sıfattır.
Sayfa 138 - KRİPTOKitabı okudu
Reklam
YEZİT [Gidi Yezit bize Kızılbaş demiş]
Maalesef toplumumuzda Alevîlerin bütün Sünnîlere "Yezit” dediklerine dair yanlış bir kanaat vardır. Alevîler sadece kendilerine iyi niyetle bakmayan ve düşmanlık eden, iftira atanlara bu fatı kullanırlar. Ayrıca bu kişinin sadece kendini Sünnî olarak tanımlaması gerekmez; kişi, herhangi bir gayrı Alevî topluma mensup olabilir. Burada özne Aleviliktir ve yezitlik fiilî Alevî düşmanlığıdır.
Sayfa 138 - KRİPTOKitabı okudu
YEZİT [Gidi Yezit bize Kızılbaş demiş]
Alevîlikte Yezit, kötülüğün sembolü olarak yerleşmiştir. Özellikle Hz. Muhammed'in torunu Hz. Hüseyin ve çocuklarını Kerbela'da susuz bıraktıktan sonra trajik bir şekilde şehit etmiş olması, Alevîlerin Yezit'den nefret etmesinin temel nedenidir. Şah Hatâyî askerlerinden, kâfir olan Yezit ve Mervan üzerine her zaman gaza yapmalarını istemektedir: Yezit û kâfir û Mervan'a her dem Gazilerden gaza ister Hatâyî" Yine Hatâyî'ye göre Yezit'in sesine kulak verilmemeli, ensesinden balta eksik olmamalıdır: "Yezit'e zahm-ı seyf tir û hançer, Başından gitmesin tiğ û teberdir" Pir Sultan ise Hz. Hüseyin'in katili Yezit'e lanet ederek şunları demektedir: "Lânet olsun ol Yezit'in canına Kıydı Yezit İmamların kanına Kesti başını götürdü Mervan'a İmam Hüseyin'in başıdır deyü" Alevîlik bununla da kalmamış, Yezit ismini cins isme dönüştürmüş ve ona evrensel anlamda bir kötülük sıfatı yüklemiştir. O geçmişteki ve gelecekteki, hatta yaşanılan zamanda kötü olandır. İstisnasız bütün Alevî yazınında Yezit lanetle anılmış ve affı mümkün olmayan kötü fiil işleyen kişilere Yezit sıfatı verilmiştir. Bazı Alevî yazmalarında Yezit'ten “Yezit putu" şeklinde bahsedilmiştir. Çünkü Halife Yezit, nefsini putlaştırıp ona tapanların müşahhas hâli olarak algılanmıştır.
Sayfa 137 - KRİPTOKitabı okudu
YEZİT [Gidi Yezit bize Kızılbaş demiş]
Yezit, kendisine yönelik muhalefet devam edince 12 bin kişilik bir orduyu Medine üzerine gönderdi. Şehir üç gün boyunca yağmalandı, halkın canına ve malına kastedildi. Aynı ordu bu defa Mekke'ye saldırdı ve Kâbe dâhil birçok yapıya zarar verdi. "el-humûr" yani sarhoş lakabıyla anılan Yezit, sadece üç yıl altı ay halifelik yaptı. Zamanının çoğunu oyun, eğlence ve içki ile geçirdi. Dımaşk yakınlarındaki Huvvârîn'de öldü ve Dımaşk'taki Bâbüssagir Mezarlığı'na gömüldü. Ölümü oldukça ilginçti: Yine sarhoş olduğu bir gün ava çıkmış, eşeğinin üzerine bindirdiği maymunun üzerine binmiş, eşek tepinince yere düşmüş, bonunu kırmış, midesi yarılmış ve oracıkta ölmüştü (683)
Sayfa 136 - KRİPTOKitabı okudu
YEZİT [Gidi Yezit bize Kızılbaş demiş]
Muâviye, ölmeden hemen önce yerine oğlu Yezit'i halife etti. Birçok kabile reisi buna razı oldu; ancak başta Hz. Hüseyin olmak üzere Abdullah b. Zübeyr ve Abdullah b. Ömer gibi baz sahabeler bunu kabul etmedi. Babası Muâviye'nin ölümü (680) üzerine Yezit, Dimaşk'ta ha lifelik için biat almaya başladı. Medine valisine bir mektup yazdı ve Hz. Hüseyin ile biat etmeyen diğer kişilerden biat almasını istedi. Hz. Hüseyin bunu kabul etmedi ve Mekke'ye gitti. Bu arada Hz. Hüseyin'in Kûfe'deki taraftarları, kendisine mektup yazarak Kûfe'ye davet ettiler. Biat sözü verdiler. Uzun süren olaylardan sonra Hicri 10 Muharrem 61 (10 Ekim 680) tarihinde Hz. Hüseyin kundaktaki bebeğine kadar çocukları ve yakınları ile birlikte şehit edildi. Sadece hasta olan oğlu İmam Ali Zeynel Abidin hayatta kalabildi. “Kerbelâ katliamı” olarak bilinen bu olay, Yezit isminin tarih boyunca lanetle anılmasına neden oldu.
Sayfa 136 - KRİPTOKitabı okudu
Reklam
163 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.