Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

A'dan Z'ye Edip Cansever

Eray Canberk

A'dan Z'ye Edip Cansever Sözleri ve Alıntıları

A'dan Z'ye Edip Cansever sözleri ve alıntılarını, A'dan Z'ye Edip Cansever kitap alıntılarını, A'dan Z'ye Edip Cansever en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Benim de kapkara yaptılar içimi.
Sayfa 63 - zenci / (armalar 6) / Sonrası Kalır II S.400Kitabı okudu
Reklam
“Yerçekimli Karanfil” şiiri Cansever’in ezbere bilinen şiirlerinin belki en başında gelir. Bu şiiri ezbere bilmeyenlerin bile en azından iki dize belleklerinde yer etmiştir: Sen o karanfile eğilimlisin, alıp sana veriyorum işte Derken o karanfil elden ele.
Sayfa 61 - Yerçekimli KaranfilKitabı okudu
Ölümün rengi oluyor Ancak duyabildim.
Sayfa 63 - zakkum / (dökümcü niko ve arkadaşları)Kitabı okudu
En büyük alışkanlığı şiirdir kuşkusuz. Sonra içki ve sigara gelir: Yeni Rakı ve Samsun sigarası. Şiir ve içki... Bu iki alışkanlığının birbirine “müdahalesine” izin vermez. Daha doğrusu içkinin şiire müdahalesine izin vermez. Ama şiirinde içkinin yeri vardır.
Sayfa 4 - alışkanlıkKitabı okudu
Kanıdır şairin bu sevilmeyen yüz Gözleri bir köpeğin, bırakmış köpeğini Tanrısız, kimsesiz, her şeysiz biraz Gözleri bir başına insanlar gibi Kanıdır şairin ölümle kımıldamaz. Kanıdır, bilirim, şairin kanı Kocaman bir aşk lekesi yıkanmış eski evlerde Kanıdır, bir adam ki düşürüp ellerini Önce yorgun ve asil, sonra mahzun ve ürkek Beyazı unutulmuş ortaçağ resimleri. Kanıdır şairin, gecenin her yerinden Sevişmeye gireriz korkunç ve bıçak gibi Açılıp yataklara amansız güllerimizle Sanki biz her cinsel olayda biraz gemici Bir gidip bir geldiğimiz o hayal illerinde. Yüzüdür şairin kanarsa yalnızlıktan Bir yüz ki upuzun kadınsız günler gibi Ve nasıl bir acıdır ki, acıyla anlatılmaz Bir hiçin bir ağızla duraksız kemirildiği Öyle bir sıkıntı ki ölümle kımıldamaz.
Sayfa 57 - şairin kanıKitabı okudu
Reklam
Cansever’in bir de teknesi vardır. “Teknesi Dalyan Koyu’nda durur, yazın her hafta sonu adalara gidilirdi. Cumartesi gecesi bir koyda yatılır, midye pişirilir, ertesi gün tekrar dönülürdü. Teknenin bir adı yoktu ama dostları ‘Reisin Teknesi’ derlerdi.” Teknenin böyle adlandırılması Cansever’in dostları için sık sık kullandığı “reis” sözü yüzündendir. Dostları da Cansever’e çoğu zaman “reis” diye seslenir.
Sayfa 53 - Reisin Teknesi / (Kızı Nuran Birol)Kitabı okudu
Fotoğraflarında çoğunlukla dalgın, düşünceli ve hüzünlü gözükür Cansever. Bakışlarındaki yumuşaklıkla iç dünyasındaki gerginliği yansıtan yüz çizgileri tersleşir. Dudaklar hiç aralanmadan acımsı, belki de hafifçe alaycı bir gülümseyiş.
Sayfa 29 - fotoğraf/fotobiyografiKitabı okudu
“1954’de Dirlik Düzenlik adlı şiir kitabım basılıyor. Bugün bakıyorum da, ‘Masa da Masaymış Ha’ şiirinden başkası yazılmasa da olurmuş diyorum. Ayrıca bu şiirden de yaşamım boyunca kurtulamadım.” (…) “Ankara’da Sayın Ahmet Muhip Dıranas’ın da bulunduğu bir masadayız. Bir ara Dıranas bana döndü , adı geçen şiiri övdü. ‘Üstad, ben o şiirden bıktım’ dedim, ‘benim başka şiirlerim de var.’ “
Sayfa 42 - Masa da Masaymış HaKitabı okudu
İyi ki yazdın.
Yazılarındaki bazı düşüncelerinin yanlış değerlendirilmesi Cansever’i yazı yazmaktan uzaklaştırır. “Yavaş yavaş yazı yazmaktan soğudum. Düzyazıyı çok daha iyi yazanlar var, istediğim birçok şeyi diğer yazılarda buluyorum.” “Ben de şöyle düşünmüştüm bir zamanlar: Böylesine kapsamlı yazılamayacaksa, yazıdan vazgeçmeli dedim ve en iyi bildiğim -eğer becerebiliyorsam- şiirin daha iyisini yazmayı seçtim.”
Sayfa 24 - düzyazıKitabı okudu
Reklam
“Babam 1986 yılında Bodrum’da oturmaya karar verdi. Daha doğrusu 6 ay İstanbul’da, 6 ay Bodrum’da yaşamak istiyordu. İlhan Berk’in de yardımıyla küçük bir yer aldılar ve 1986 Mayıs’ında annemle Bodrum’a gittiler. Büyük bir keyifle evin bütün eksiklerini giderdiler, eve eşya aldılar. Çok heyecanlıydı. Burada şiir yazmak, çalışmak istiyordu. 15 gün sonra da ben ve o zaman 6 yaşında olan kızım Emine onları Bodrum’da ziyarete gittik. Her şey çok güzel ve heyecanlıydı. Ancak iki gün sonra babamın beyin kanaması geçirdiğini fark edip İstanbul’a döndük. Ameliyata alındı. Ama maalesef kurtarılamadı.” Cansever 28 Mayıs 1986’da aramızdan ayrılır.
Sayfa 11 - bodrum / (Kızı Nuran Birol)Kitabı okudu
İlginç bir rastlantıdır; “Mısra işlevini yitirdi.” diye yazan Cansever’in daha çok dizeleri (mısraları) dillerde dolaşır. Bu dizelerden biri de “Ne gelir elimizden insan olmaktan başka” dizesidir.
Sayfa 17 - çağrılmayan yakupKitabı okudu
“...Edip’i anlatacaktım... Günler var ki bir şey yazamadım. Yazmak bir tat, bir tutku olmaktan çıktı benim için. Bilmem yetişmek için mi kaçmak için mi? Edip’in ölümü gerçekten sarstı beni.”
Sayfa 15 - cemal süreyaKitabı okudu
Cansever bir gün Çiçek Pasajı’nda otururken gözü çevredeki binalara takılır. Eski bir anı canlanır kafasında ve Tragedyalar’ın V. bölümü böylece oluşmaya başlar. “Sanırım yıl bin dokuz yüz altmış üçtü. Bir akşamüstü Kapalıçarşı’dan çıktım. Çiçek Pasajı’ndaki meyhanelerden birine girdim. Cam önünde, mermer bir masanın kenarındaki tabureye iliştim. İçkimi söyledim. Nedensiz bir sıkıntı vardı içimde. Meyhanelerin üstündeki binaları, pencereleri seyretmeye başladım. Bir yandan da belleğim geçmişten bazı anıları taşımaya başladı. Birden Vartuhi’yi gördüm.”
Sayfa 18 - çiçek pasajıKitabı okudu
Onun bana her zaman hakkımdan fazlasını vermeye alışmış olması, bende onun hakkı konusunda yersiz de sayılabilen bir titizlik mi yaratıyordu?
Sayfa 15 - Cemal SüreyaKitabı okudu
143 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.