Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bir Örgütçünün Yaşamı: Jones Ana

Adresim Ayakkabılarım

Mary Harris Jones

Adresim Ayakkabılarım Hakkında

Adresim Ayakkabılarım konusu, istatistikler, fiyatları ve daha fazlası burada.
9/10
3 Kişi
13
Okunma
3
Beğeni
490
Görüntülenme

Hakkında

ABD’yi boydan boya grev grev, direniş direniş dolaşarak koca bir ömrü işçi sınıfının örgütlenme ve hak mücadelelerine adamış bir kadın karşımızdaki. Ne yetkili yetkisiz mercilerin gözdağı ve tehditleri ne tutuklamalar, engellemeler ne de fiziki şartların zorlukları 19. yüzyılın son çeyreğinde çıktığı yoldan alıkoydu Mary Harris Jones’u. Kapitalizmin vahşetle palazlandığı, kadınların toplumsal ve siyasal hayatın neredeyse tümüyle dışında tutulduğu bir dönemde, gördüğü, duyduğu veya çağrıldığı her emek kavgasına tüm enerjisi, inisiyatifi ve yaratıcılığıyla atılan bu gözü pek örgütçü kadın, maden işçilerinden demiryolu, çelik işçilerine, tekstil işçilerinden çocuk işçilere kadar herkesin ‘Jones Ana’sıydı artık. “Sendikalaşma işçinin anaokuludur” diyen ve ABD’de çalışma yasalarının şekillenmesinde büyük rol oynayan Jones Ana’nın kendi yaşamından aktardığı örgütlenme ve mücadele deneyimleri güncel değerini koruyor. Adresim Ayakkabılarım, çalışma saatlerinin tekrar 12, 13 hatta 14 saate yükseldiği, kadınların hâlâ eşit ücret alamadığı, çocuk işçiliğinin bir sınıf sorunu olmaya devam ettiği, işçi sağlığı ve güvenliğinin hiçe sayıldığı günümüzde, 8 saatlik işgünü, çocuk işçiliğinin yasaklanması, insanca yaşamak ve çalışmak için mücadele veren 19 ve 20. yüzyıl işçilerinin nasıl örgütlendiğini, bugün çalınmak istenen haklarımızın nasıl kazanıldığını hatırlatıyor.
Tasarımcı:
Devrim Koçlan
Devrim Koçlan
Tahmini Okuma Süresi: 5 sa. 13 dk.Sayfa Sayısı: 184Basım Tarihi: 13 Mart 2020Yayınevi: Kor KitapOrijinal Adı: Autobiography of Mother Jones
ISBN: 9786052283806Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak
Reklam

Kitap İstatistikleri

Kitabın okur profili

Kadın% 46.7
Erkek% 53.3
0-12 Yaş
13-17 Yaş
18-24 Yaş
25-34 Yaş
35-44 Yaş
45-54 Yaş
55-64 Yaş
65+ Yaş

Yazar Hakkında

Mary Harris Jones
Mary Harris JonesYazar · 1 kitap
1837 yılında İrlanda’nın Cork şehrinde dünyaya geldi. Ailesi ile önce Kanada’ya sonra ABD’ye göç etti. İlkokuldan sonra öğretmen okuluna devam etti; bir yandan da ustalık düzeyinde terzilik öğrendi. Memfis şehrinde öğretmenlik yaparken tanıştığı çelik dökümcüsü George Jones ile 1861'de evlendi. Eşi, Çelik Dökümcüleri Sendikası'nın ateşli bir üyesi idi. 1867’de ABD’nin Memfis şehrinde ortaya çıkan humma salgınında eşini ve dört çocuğunu kaybetti. Salgından sonra Chicago’ya yerleşerek terzilik yaptı. 1871’deki Büyük Şikago Yangını’nda dükkanını ve her şeyini yitirdikten sonra yaşamını işçilerin yaşama ve çalışma koşullarını iyileştirme mücadelesine adadı. Amerika’da işçi sınıfının isyan halinde olduğu 1880’lerde[3] Jones Ana şehir şehir gezerek işçi hareketlerini örgütledi; maden işçileri başta olmak üzere iplik, hazır giyim, demiryolu ve çelik işçilerinin mücadelesine destek verdi.[2] Defalarca tutuklanıp, mahkemeye çıkarılan Mary Haris Jones, 1902’de 65 yaşında iken bir yargılama sırasında bölge savcısı tarafından “Amerika’nın en tehlikeli kadını” ilan edildi. İşçiler arasında ise “Jones Ana” olarak bilinir. Basında ilk defa 1897’de ondan Jones Ana olarak bahsedilmiştir. Çocuk işçilerinin durumu ile yakından ilgilenen Jones Ana, çocuk işçiliğin yasaklanması için bir gösteri yürüyüşü düzenledi, Pennsylvania’da yasalara aykırı olarak çalıştırılan 12 yaşın altında bir grup çocukla ülke çapında tura çıktı. Verilen mücadele sonucunda 14 yaş altındaki çocukların çalışması yasaklandı. 82 yaşında iken bir maden grevi sırasında tutuklandı, 20 yıl hapis cezasına çaptırıldı fakat düzenlenen büyük protestoların ardından serbest bırakıldı. Katıldığı son grev, 1919’daki çeliş işçileri grevi idi. 1925 yılında özyaşam öyküsünü yayımladı. Son yıllarını Adelphi, Maryland’da geçirdi. 1930 yılında hayatını kaybetti. Vasiyeti gereği iliyoius eyaletinin Virdin şehrindeki Virdin Şehitleri mezarlığına defnedildi.