Aeon - Benlik

9786256203266

Gerçek mi, Kurgu mu? Fantastik Dünyada Varoluşun Peşinde
2025 162. kitabı
Okunma: 11 Şubat 2025 22:05
Tavsiye değilse, okuyacağım kitabı alıntılardan seçerim. Kitabin dili, anlatımı ve içerdiği fikirler hakkında ipuçları veren alıntılar, beni en çok etkileyen unsurlar arasında yer alır. Eğer birkaç alıntı ilgimi çekerse, kitabın tamamını okumaya karar veririm. Bu kitabı da alıntılara bakarak okumaya karar verdim ve beni yanıltmadı. İyi ki okumuşum dediğim kitaplardandı #k:471003. Öncelikli olarak romanin dilinden başlayayım. Tek kelimeyle “özgün”. Yazar, geleneksel anlatım kalıplarının dışına çıkarak şekillendirmiş. Ana karakterler, sadece olayları anlatan figürler olmaktan öte, kendilerine has üslup ve bakış açısıyla okurun zihninde yeni pencereler açıyor. Yazarın kelimelerle kurduğu dünya, edebi açıdan yenilikçi ve cesur bir deneyim bence, yine de klasik severler için bu üslup yorucu ve alışılmadık olabilir. İsimsiz elime geçseydi bu romanı Oğuz Atay, Chuck Palahniuk , Dan Brown birlikte yazdığını söylerdim. Şok edici, bazen rahatsız edici bir anlatım, iç monologlar, merkezde çözülmesi gereken büyük bir sır… Bilim kurgu olarak çıkmış ancak içinde psikolojik gerilim, gizem, kara mizah hepsini bulabilirsiniz. Metin içinde doğrudan okura hitap eden ve okurun pasif bir alıcı olmadığını, metnin bir parçası olduğunu hissettiren bölümler var. Deneysel edebiyatı sevenler için kaçırılmaması gereken bir roman.
Edebiyat & Roman
Biraz Aşk, Biraz Umut, Biraz Biz
2025 137. kitabı
Okunma: 11 Mart 2025 00:29
Bazı kitaplar vardır bir kurgu anlatmaz sadece, ruhun içine doğru bir yolculuk başlatır. Aeon - Benlik tam da böyle bir kitap. Zamanı, mekanı ve gerçekligi sorgulamak gibi görünse de aslında bize en karmaşık olan şeyi anlatıyor: “KENDİMİZİ” Aeon - Benlik teknoloji ve felsefi düşüncelerle süslenmiş bir hikaye gibi görünse de özünde çok daha insani bir yerden konuşuyor. Çünkü “BEN KİMİM” sorusunu sorarken, aslında “BENİ BEN YAPAN DUYGULAR NEYDİ?” diye de soruyor. Aşk, korku, yalnızlık, umut… Hepsi satır aralarına sinmiş bir şekilde kendini gösteriyor. Kitabın yazarı Cüneyt Gönen acayip derecede farklı. Metin aracılığıyla gözünün içine bakan, soru soran, içini kurcalayan biri. Seni yönlendirmek yerine serbest bırakıyor. Üslubu zaman zaman felsefi, zaman zaman duygusal.. Açıkçası okurken metnin içinde kayboldum desem abartı olmaz. Bazen sayfaları çevirirken bazen beynin yoruluyor, karmaşık düşünceler içinde kayboluyorsun. Ama sonra fark ediyorsun ki, bu yorgunluk sadece kafanın değil; kalbinin de derinlerinden yükseliyor. Aeon - Benlik birinin aklının karışıklığından çok, içinde boşlukta çaresizce çırpınan bir ruhun hikayesi gibi. Okuyunca şunu hissettim: Bu kitapta anlatılan herkes ve her şey, biraz da biziz. Duygularımız, kaçırdıklarımız, unuttuklarımız, “keşke” dediklerimiz…
Dijital Sonsuzluğun Eşiğinde
2026 115. kitabı
Cüneyt Gönen Aeon - Benlik adlı kitap bilimkurgu ve felsefi kurgu literatüründe "zihin-beden" ikililiğimizi ve kimliğimizi derinlemesine sorgulayan, sizin zihin bükücü film zevkinize oldukça yakın duran katmanlı bir roman. Roman yakın gelecekte teknolojinin insan bilincini yükleme edebilecek düzeye eriştiği bir dünyayı anlatıyor. Ana odak noktası, ismini gnostik felsefedeki "sonsuz zaman" veya "ilahi güç" kavramından alan AEON adlı bir birlik. Hikaye, sistemin içindeki bir hatayı veya sistemin işleyişindeki felsefi bir boşluğu sorgulayan karakterler üzerinden iliyor. Bilinçlerin bir veri yığınına dönüştüğü bu ortamda, hatıraların ne kadarının gerçek, ne kadarının yazılım tarafından optimize edilmiş olduğu sorusu gerilimi tırmandırıyor resemen. Fiziksel bedenin yokluğu ile dijital varlığın kusursuzluğu arasındaki çatışma, ana karakterin kendi benliğini tanımlama çabasıyla birleşmesi karmasa yaratan kisim. Eğer bir insanın tüm anıları, duyguları ve tepkileri birer algoritmaya dönüştürülebiliyorsa, o kişiyi özel kılan şey nedir? İşte beyin yakan kısım Cüneyt Gönen , benliğin sadece veriden ibaret olmadığını, deneyimlemenin dijital bir kopyada karşılık bulup bulamayacağını sorguluyor. Asıl ilgi çekici olan nokta Cüneyt Gönen insan ruhunu bu evrende bir sistem hatası olarak görmesi. Teknik terimlerle felsefi derinliği harmanlayan, yoğun bir dil var. Kurgu yapisi zorlayan, okuyucunun parçaları birleştirmesini gerektiren bir yapı. Daha akıcı ve sade olabilirdi. Yine de geleceğimizin karanlık taraflarına cesur bir bakış olduğu için keyifle okudum. Not: etimoloji ve teknoloji sevdanız varsa, kullanılan terminolojinin kökenlerine dair size keyifli bir okuma sunacaktır.
Bir Romandan Fazlası
2025 6. kitabı
Bir arkadaşımın hediyesi ile elime geçen kitap son zamanlarda okuduklarım içinden en iyilerinden biriydi. Malum, popüler kitap olmadigi sürece bu tarz kitaplari keşfetmesi kolay olmuyor. Öncelikli olarak roman, size klasik bir hikaye anlatma deneyiminden fazlasını vaat ediyor. Anlatıcı, sadece bir kişi değil her biri kendi üslubuyla hikayeyi parçalara ayırıyor ve yeniden şekillendiriyor. Olaylar, birden fazla bakış açısıyla aktariliyor, böylece gerçeklik zihninizde yıkılıp yeniden inşa ediliyor. Yani beni bir sesin tekelinden sıyrılmış bu şekildeki bir anlatım çok etkiledi. Resmen empati becerimi sorgulattı diyebilirim. Hayal gücü ile bilimsel araştırmalar harmanlanmış. Bazı yerlerde aşırı teknik bilgi vardı, benim gibi birisi için sindirmesi zor oldugu için o bölümleri hızlı geçtim. Fakat detayı seviyorsanız hap şeklinde bir çok ilginç bilgi var. Tarihi kişiliklerin anlatım kısımlarına bayıldım. Sanki benimle sohbet ediyor gibiydi. En çok kendimi hikayenin içinde hissettiğim kısımlardı. Tabi bir karakter daha var özdeşleştirdiğim ancak spoiler olmaması için yazmayacağım. Yazarı tanımıyorum ama dili çok original. Her sayfada altını çizebileceğiniz bir cümle mutlaka bulursunuz. Araştırdığım kadarıyla mühendismiş, sayısalcı birinin böyle bir roman yazmasını ayrıca takdir etmek gerek. Son olarak bu tarz kitapların daha çok okura ulaşması lazım ki devamı gelsin ve yeni yazarlara cesaret versin. Bu yüzden keşke Doğan Yayınları gibi büyük bir yayın evinden çıksaydı. Kısaca, okumanızı tavsiye edeceğim kitaplardan biri. Bu yüzden tam puan veriyorum.
Zamanın Kırıldığı Yer: İnsan, Evren ve Ötesi
2025 110. kitabı
Okunma: 31 Ocak 2025 15:57
Aeon - Benlik zamanın yalnızca bir kavram değil, bir varlık gibi ele alındığı, biçim ve içerik bakımından sınırları eğip büken bir roman. Bu kitap, sadece bir bilimkurgu anlatısı degil dostlarım…şimdi ve gelecek arasındaki çizgileri silikleştiren, okurun algısını hedef alan bir tür deneyim. Cüneyt Gönen klasik anlatı formunu reddediyor…Kronoloji bir yanılgıdan ibaret. Metnin içinde ilerledikçe zamanın kırıldığı, karakterlerin geçmişleriyle gelecekleri arasında sıkışıp kaldığını görüyoruz. Kahraman, kendisini dün mü, yarın mı, yoksa her ikisinde birden mi bulduğunu kestiremiyor. Tıpkı okur gibi. Dil ise keskin ve kristalize. Kimi zaman bir muhendis titizliğiyle inşa edilen diyaloglar, kimi zaman felsefik tartışmalar arasında gidip geliyor. Yazar yalnızca bir hikaye anlatmıyor… Bizi bir deneyin içine sürüklüyor ve geri döndüğümüzde artık eskisi gibi olamayacağımızı biliyoruz. Özetle diyebilirim ki sevgili kitapseverler, bu kitap okuyup rafa kaldırılacaginiz bir hikaye değil, içine çekileceğiniz distopik bir dünya.
2025 222. kitabı
Aeon – Benlik bilincin, varoluşun ve teknolojinin insan doğası üzerindeki etkilerini sorgulayan, derin ve düşündürücü bir roman gibi görünüyor. Eserde, zaman ve mekân algısıyla oynayarak okuyucuyu felsefi ve bilimkurgu ögeleriyle harmanlanmış bir yolculuğa çıkardığını düşünüyorum. Eğer anlatımı başarılı ve karakterler güçlü bir şekilde işlenmişse, bu tür metafizik ve varoluşsal temalar üzerine kafa yormayı seven okuyucular için oldukça etkileyici genel olarak, yapay zeka, bilinç ve insanın kendi gerçeğini arayışı gibi konulara ilgi duyanlar için ilginç bir okuma deneyimi sunar
Aeon - BenlikCüneyt Gönen · Epona Kitap · 202411 okunma
Gerçeklik ile hayalin ortak bir noktası vardır..
2025 1. kitabı
Okunma: 12 Ocak 2025 19:02
Yazarin okuduğum ilk kitabı. Kapak tasarımı çok ilgimi çekti. Arka kapak yazısını okuyunca almaya karar verdim. Öncelikle kitap okumaya yeni başlayanlar için değil de kitap kurtlarina tavsiye ederim. Yeni başlayanlar için Yazarın tarzi yorucu olabilir. Cunku felsefi ve bilim kurgu tarzinda bir kitap. Bu tarzı sevenler tabiki şiddetle alsin:) Kitaptaki karakterler ve kitabın kurgusunu çok beğendim. Özellikle her karakterin isminin mitolojideki yeri. Bizde uyandirdigi cagrisimlar ve hikayedeki rolü. Kitaptaki epigraflar sanırım Yazarın kendine özgün yazmis olduğu birbirinden güzel ve düşündürücü cümleler. Çünkü internette aradigimda kullanmış oldugu cumlelere dair ne bir kitap ne bir film bulabildim. çok hoşuma gitti. Her bölüm başında farklı cümleler. Kitapta altı çizilecek epey cümle bulabilirsiniz. :)Okurken bölümler arasında gerek yoğun duygu ve düşünce gerekse kendinizi bir aksiyon filminin içinde hissediyorsunuz. (Not:Bazi yerler beyin yakiyor:)) ve böyle birsey mümkün olabilir mi diyorsunuz. Sonlara doğru kodlar çözülüyor. Ve hayata dair gerçeklik algınızı yeniden sorgulamaya başlıyorsunuz. Aeon - Benlik
Düşünce

Cüneyt GönenYazar · 0 kitap
Cüneyt Gönen, Arka Kapak dergisi yazarıdır. Geçmişte İzdiham dergisinde yazmıştır. Edebiyat, felsefe ve sanat alanlarında çeşitli makaleler kaleme almıştır. Ayrıca, Aeon - Benlik adlı bir kitabı bulunmaktadır.