Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ahi Evren Hâce Nasirü'd-din Mahmud ve Ahi Teşkilâtının Kuruluşu

Mikail Bayram

Ahi Evren Hâce Nasirü'd-din Mahmud ve Ahi Teşkilâtının Kuruluşu Gönderileri

Ahi Evren Hâce Nasirü'd-din Mahmud ve Ahi Teşkilâtının Kuruluşu kitaplarını, Ahi Evren Hâce Nasirü'd-din Mahmud ve Ahi Teşkilâtının Kuruluşu sözleri ve alıntılarını, Ahi Evren Hâce Nasirü'd-din Mahmud ve Ahi Teşkilâtının Kuruluşu yazarlarını, Ahi Evren Hâce Nasirü'd-din Mahmud ve Ahi Teşkilâtının Kuruluşu yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Ahilik ülküsündeki kendini topluma adama ve topluma hizmet aşkı, karşılık beklemeksizin yolcuya, düşküne, muhtaca yardım elini uzatma, yedirme içirme, barındırma vs. Melâmet felsefesinin prensiplerinden alınmıştır. Bu durum Ahiliğin prensiplerinin Melâmilikten geldiğini açık olarak göstermektedir.
Sayfa 159 - ÇizgiKitabı okudu
Melâmet bir inanış tarzı ve bu inanış tarzına dayalı olan ahlâk kuralları ve yaşayış stilidir.
Sayfa 158 - ÇizgiKitabı okudu
Reklam
Ahi ve Bacı Teşkilâtının kuruluşunun mimarı olan Ahi Evren, Sultana verdiği öğütte insanları mesleklere yönelmesini söylerken devletin, vatandaşın eğitimi ile yakından ilgilenmesi ve bunu kendine vazife edinmesi gerektiğini belirtiyor. Ahi Evren bu dediklerinin uygulayıcısı olarak, devletin himaye ve desteğinde insanları çeşitli sanatlara yönelterek, göçebe Türkmenlerin yerleşik hayata geçişlerini sağlamıştır.
Sayfa 150 - ÇizgiKitabı okudu
Anadolu Selçukluları devrinde devletin, vatandaşının eğitimi ve öğretimi ile yakından ilgilendiği, özellikle dini kültürünü ve sosyal yaşamını yönlendirmede belli bir siyaset ve programı bulunduğu görülmektedir. Devletin Ahi ve Bacı Teşkilâtının kuruluş ve gelişmesine destek olması, bu program ve politikanın icabıdır.
Sayfa 150 - ÇizgiKitabı okudu
Ahiler ve Türkmenler Moğollara karşı savaşırlarken, yer yer isyan ederlerken Mevlânâ ve çevresinin Moğol iktidarını destekledikleri görülmektedir
Sayfa 107 - ÇizgiKitabı okudu
Tasavvuf yolunda da Mevlânâ ile Ahi Evren arasında derin bir fikir ayrılığı vardır. Mevlânâ "Seyr-i Suluk"da benliğe dönük, yani enfüsî (subjektif) yolu tutmuşken, Ahi Evran dışa dönük yani afakî (objektif) yolu tutmuştur.
Sayfa 105 - ÇizgiKitabı okudu
Reklam
Bilindiği gibi Mevlânâ da babasının yolunda, sezgici bir filozoftur. Mesnevisinde akılcılığa karşı tutumu önemli bir yer tutar. Buradaki papağan hikâyesinde akıl ile ve akıl yürütme (kıyas) ile alay etmektedir.
Sayfa 105 - ÇizgiKitabı okudu
Çok eskiden beri İslam dünyasında Akılcılar ile Sezgiciler arasında bir mücadele sürüp gelmekte idi. Sezgiciler gerçek ilme sezgi ile yani bir iç duyuş ve seziş ile varılabileceğini savunurlar. Gerçek bilginin yolu sezgidir derler. Akılcılar ise, akıl ile, araştırma, inceleme ve gözlem ile gerçek bilgiye varılabileceğine inanırlar. Akıl yürütme bilgi edinmenin yoludur derler. Sezgi olan İmam Gazali akılcı filozoflara karşı felsefenin yıkımı demek olan "Tehafüt'ül Felasife" adlı eserini kaleme almıştı. Endülüslü meşhur filozof İbn Rüşd de Gazali'nin eserine karşı "Tehafütü'l Tehafüt" (Tehafütün Yıkımı) adlı eserini yazmıştı. Yine büyük bir akılcı olan Ahi Evren'in hocası Fahr'üd-din-i Râzî ile Mevlânâ'nın babası Bahaü'd-din Veled arasında münakaşalar olmuştu... Böylece Baha Veled ile Fahr-i Râzî arasındaki ihtilaf önce Ahi Evren ile Baha Veled arasında, daha sonra da Mevlânâ ile Ahi Evren arasında devam etmiştir.
Sayfa 104 - ÇizgiKitabı okudu
Anadolu Türk tarihinin en az bilinen devri olan Anadolu Selçukluları zamanında yaşayan bu kahramanlardan biri de Ahi Teşkilatının kurucusu, debbağların (Dericilerin) pîri olup Ahi Evren diye bilinen Şeyh Nasirü'd-din Mahmud'dur..
Sayfa 46 - ÇizgiKitabı okudu