Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Günümüz Türkçesiyle

Ahlak-ı Alai

Kınalızade Ali Efendi

Ahlak-ı Alai Sözleri ve Alıntıları

Ahlak-ı Alai sözleri ve alıntılarını, Ahlak-ı Alai kitap alıntılarını, Ahlak-ı Alai en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İnsanlar yaratılış ve terbiye bakımından delidirler. Kazara öyle olsa da akıllı bulundukları zamanlar çok azdır.
Sayfa 112Kitabı okudu
Reklam
aaa
"Bir çocuğun gözü mavi olsa, emziren süt anne Habeşi olursa çocuğun gözü siyah olur. Süt veren kimsenin bedende böyle degişiklik olunca iç aleminde de bazı değişikliklerin olması normaldir."
Sayfa 285Kitabı okudu
Sevilenlerin mayası ne kadar güzel olursa sevenlerin de aşk mayalari o derece yüce ve şerefli olur.
Sayfa 122Kitabı okudu
Mal toplamak yüksek bir dağın üstüne taş çıkarmak gibidir. Harcamak ise ağır taşı yüksek dağdan aşağıya indirmek gibidir. Apaçıktır ki ağır taşı dağın üstüne çıkarmak için bütün kuvveti zorlamak lazımdır. Ama o taşı aşağıya indirmek için bir çocuğun kuvveti bile yeter.
İlim ağacı amel meyvesini vermezse, itibar dairesinin dışında kalır.
Reklam
Cahiller kendilerini hüzne kaptırdıkları zaman hayvanlar misâli zamanla unutup sabır ve sükûna dönerler. Akıllı kişiler ise işin sonunu düşünerek tabiatlarındaki mevcut hataya kayma durumunu sabır ve rıza sınırında tutmayı başarmak suretiyle hüzünden kurtulurlar.
Sayfa 225Kitabı okudu
Sahâbe-i Kiram'dan mal ve mülkünün çokluğuyla tanınan Abdurrahman İbn-i Avf hazretleri vefat ettiği zaman, hatunlarına seksener bin dinar miras bırakmıştı. Lâkin, hayatı boyunca kalbi dünya hırsından âri idi. Dünya sevgisinden âzâde olması öyle mertebeye varmıştı ki, şu olay bunu pek güzel anlatır. Bir keresinde Ömer Fârûk (R.A.)'ın huzuruna gelerek: «Ey müminlerin Emiri! Şam tarafından bir kervanım gelmektedir. Seksen develik bu kervanın her bir devesinde binlerce dinarlık yükler var. Hepsini Allah rızası için sadaka eyledim, alın, zabtedin» demişti. Hazreti Ömer bunun sebebini sorunca şu cevabı verdi: — «Bu gece teheccüd namazını kılarken hatırıma «Acaba kervan nereye geldi ve durumu nasıldır?» diye geldi. Cenabı Hak’ka olan teveccühümü örten ve teheccüd namazında kalbime vesvese doğurtan bir malın mülkiyetim altına girmekten çıkarılması gerektir.»
Sayfa 162Kitabı okudu
İnsanı sair bütün varlıklardan ayıran bu özellik «Nutk = Konuşmasıdır. «Nutk»'dan gayemiz harflerin telâffuzu ve lâfızların kelime halinde söylenmesinden ibaret olan zahirî konuşma değildir. Nitekim (nutk-ı zâhir)’siz, yani kelimeleri bir araya dizip söylemekten ibaret olan konuşması olmayan kişiler de insandırlar. Bunun için insanın kendine ait özelliği olarak belirttiğimiz «Nutk»'dan gayemiz, akılla bilinen şeyleri anlayan, kuvvete ve fikir yürütüp tedbir düşünmeye iktidarı olan, güzel ahlâk ve işleri, kötü ve çirkin olanlarından ayırdetmeye güç sahibi olmaktır.
Ey kendi ayıbının hamalı olan kişi Niçin başkalarının ayıbını kınıyorsun?
359 öğeden 231 ile 240 arasındakiler gösteriliyor.