Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Günümüz Türkçesiyle

Ahlak-ı Alai

Kınalızade Ali Efendi

Ahlak-ı Alai Sözleri ve Alıntıları

Ahlak-ı Alai sözleri ve alıntılarını, Ahlak-ı Alai kitap alıntılarını, Ahlak-ı Alai en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
“Kötülük edeni zamana bırak İntikamı zaman hâkimi alır.”
Reklam
“Sakın şiir sanatıyla uğraşma Çünkü en güzeli en yalanıdır.”
Her davanın iki şahidi olurken, sana sevgimin dört şahidi var: Kalbimin çarpması Mafsallarımın titremesi Cismimin zayıflığı Lisanımın bağlı oluşu.
Bazı kişiler, aşırı öfkeyi bahadırlık, erkeklik ve insani nefsin en yüksek meziyeti sayarlar. Fakat bu boş bir hayal ve geçersiz bir düşüncedir. Çünkü yiğitlik erdem iken, söz konusu huy rezilliklere sebep olduğu için erdemsizliktir. Öfkeli kimse sadece kendisi acı çekmekle kalmaz, aynı zamanda arkadaşları, dostları, hizmetçileri, yardımcıları, ailesi ve hanımları da onun bazen kırbaç dilinden bazen de dil kırbacından dolayı üzgün, bezgin, kırgın ve suskun olurlar. En ufak bir hata ve kusur karşısında hiddetlenir. Onlar ne kadar yumuşak davransalar da o yine şiddet gösterir. Azarlasa darbeleri sınırı aşar, cezalandırsa sövgüsü kafa koparmaktan beter olur.” Yiğitlik, beden kuvveti ve pehlivanlık kudreti değildir. Aksine güçlü yiğit ve dayanıklı bahadır, öfkelendiğinde dik başlı nefsinin arzusunu zapt eden ve kızgınlık deryası çalkalandığında yalpalayan gemisini sabır ve dinginlik limanına demirleyen kimsedir.
“Sen baban için ne yaptınsa bil ki Sen de oğlundan onu göreceksin.”
Reklam
“Ey kendi ayıbını taşıyan kimse Elin ayıbını niçin söylersin?”
İnsan bünyesi, hem soyut hem maddi bir boyut taşıması, hem baki bir cevher hem de fani bir unsur ihtiva etmesi itibarıyla harika bir tılsım ve kapsamlı bir berzah hâline gelmiştir. (Mesnevî)
Sayfa 23 - Fecr YayınlarıKitabı okuyor
“Cahillerin çoğu ahlak değişiminin imkansız olduğunu zannederler ve huyları değiştirme ve nefsi yetkinleştirme yolunda mücadele etmekten geri durup bilgisizlik ve sapıklığın zirvesine çıkarlar.”
“Eğer bir insan oyun ve eğlenceye meyilli ve şarkı dinlemeye ve güzel kadınlarla birlikte olmaya düşkün ise ondan dostluk beklenmemelidir. Zira nefsin arzusuna aşırı meyletmek dostların haklarını gözetmeye engel olur.”
Reklam
“Dostlar nefsinizi eğitin Bütün aşk yolları edeptir.”
İmam Gazzâlî der ki: Kovcu sana bir kişiden laf getirip mesela, “Filanca seni sevmez, senin hakkında şöyle der, böyle yapar, senin işini bozar veya düşmanınla dostluk etmek ister.” derse buna karşılık senin şu altı şeyi yapman gerekir: Birincisi, onu tasdik etmemektir. Zira laf taşımakla fasıklığı kanıtlanmıştır. Fasığın sözü reddedilir. “Ey iman edenler! Bir fasık size bir haber getirirse bilmeden bir topluluğa zarar verip yaptığınıza pişman olmamak için o haberin doğruluğunu araştırın.” İkincisi, ona nasihat etmek, öğüt vermek ve kovculuktan alıkoymaktır. Zira Cenabı Hak: “İyiliği emret, kötülükten sakındır!” diye buyurmaktadır. Laf taşımanın çirkin bir iş olduğunu kimse inkâr etmez. Üçüncüsü, onu sevmemektir. Zira o, Yüce Allah tarafından sevilmez. Dördüncüsü, onun getirdiği söze itibar ederek Müslüman’a suizanda bulunmamaktır. Çünkü Allah: “Ey inananlar! Zannın çoğundan sakının. Çünkü zannın bir kısmı günahtır.”diye buyurmuştur. Beşincisi, onun sözünün doğru olup olmadığını araştırmamaktır. Zira bu tecessüstür. Cenabı Hak, tecessüsü nehyedip “Birbirinizin kusurlarını araştırmayın!”demiştir. Altıncısı, onun işittiği lafı hiç kimseye anlatmaması gerekir. Zira bu takdirde kendisi de kovculuk yapmış olur. Kişinin yasakladığı işi bizzat yapması ayıptır. Nitekim şair şöyle demiştir: "Benzerini bizzat yaptığın huyu yasaklama Yoksa yaptığında aleyhinde büyük bir ar olur."
Tûsi’ye Göre Felsefenin Tanımı:
Felsefe, şeyleri oldukları gibi bilmek ve nasıl iseler öyle yapmaktır.
Sayfa 40 - Fecr YayınlarıKitabı okudu
“İnsanoğlunun iki vadi altını olsa bir üçüncüsünü ister. İnsanın karnını topraktan başkası doyurmaz.”
“Mal gibi sahibi de emanettir Gün gelir emanet teslim edilir.”
358 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.