Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Günümüz Türkçesiyle

Ahlak-ı Alai

Kınalızade Ali Efendi

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Her davanın iki şahidi olurken, sana sevgimin dört şahidi var: Kalbimin çarpması Mafsallarımın titremesi Cismimin zayıflığı Lisanımın bağlı oluşu.
Bazı kişiler, aşırı öfkeyi bahadırlık, erkeklik ve insani nefsin en yüksek meziyeti sayarlar. Fakat bu boş bir hayal ve geçersiz bir düşüncedir. Çünkü yiğitlik erdem iken, söz konusu huy rezilliklere sebep olduğu için erdemsizliktir. Öfkeli kimse sadece kendisi acı çekmekle kalmaz, aynı zamanda arkadaşları, dostları, hizmetçileri, yardımcıları, ailesi ve hanımları da onun bazen kırbaç dilinden bazen de dil kırbacından dolayı üzgün, bezgin, kırgın ve suskun olurlar. En ufak bir hata ve kusur karşısında hiddetlenir. Onlar ne kadar yumuşak davransalar da o yine şiddet gösterir. Azarlasa darbeleri sınırı aşar, cezalandırsa sövgüsü kafa koparmaktan beter olur.” Yiğitlik, beden kuvveti ve pehlivanlık kudreti değildir. Aksine güçlü yiğit ve dayanıklı bahadır, öfkelendiğinde dik başlı nefsinin arzusunu zapt eden ve kızgınlık deryası çalkalandığında yalpalayan gemisini sabır ve dinginlik limanına demirleyen kimsedir.
Reklam
“Kötülük edeni zamana bırak İntikamı zaman hâkimi alır.”
“Sakın şiir sanatıyla uğraşma Çünkü en güzeli en yalanıdır.”
“Eğer bir insan oyun ve eğlenceye meyilli ve şarkı dinlemeye ve güzel kadınlarla birlikte olmaya düşkün ise ondan dostluk beklenmemelidir. Zira nefsin arzusuna aşırı meyletmek dostların haklarını gözetmeye engel olur.”
Reklam
“Cahillerin çoğu ahlak değişiminin imkansız olduğunu zannederler ve huyları değiştirme ve nefsi yetkinleştirme yolunda mücadele etmekten geri durup bilgisizlik ve sapıklığın zirvesine çıkarlar.”
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.