Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Etiğe Giriş

Ahlâk Üzerine Tartışmalar

Jon Nuttall

Ahlâk Üzerine Tartışmalar Gönderileri

Ahlâk Üzerine Tartışmalar kitaplarını, Ahlâk Üzerine Tartışmalar sözleri ve alıntılarını, Ahlâk Üzerine Tartışmalar yazarlarını, Ahlâk Üzerine Tartışmalar yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
...erdemli olma nedeni erdemli olmanın iyi olmasıdır, yoksa başkalarının iyi düşünmeleri ya da başkalarındaki iyi düşüncelerden hoşlanmak değildir.
Sayfa 191Kitabı okudu
Eğer yeryüzündeki hayat kimin cennete seçileceğine ilişkin bir zemin değilse o zaman umudumuzun bir kaynağını kaybetmiş oluruz; ama aynı zamanda, korkunun ve kederin de bir kaynağını kaybetmiş oluruz.
Sayfa 187Kitabı okudu
Reklam
İş hayatının çoğu alanında, savaşta olduğu gibi, ahlaki değerlendirmeler lüks olarak görülür. Maliyet çok yüksek olmadığında dikkate alınırlar ama işler sıkışınca bir kenara atılırlar.
Dünya çağında bir iletişim ağı sayesinde yerkürenin başka bölgelerindeki insanların kötü durumları oturma odalarımıza taşınmıştır ama bu öyle bir taşımadır ki, biz o durumu kaçınılmaz görmeye ve ona karşı ilgisiz kalmaya sevkeder; yalnızca çok dehşet verici olaylar dikkatimizi çekebilmektedir.
Hayata Değer Biçmek
Bir nesnenin sahip olduğu estetik değer, o nesneden sağladığım her tür faydadan oldukça bağımsızdır... ...Benzer bir biçimde, hayat da estetik bir açıdan görülebilir ve bu haliyle içkin bir değer taşıyabilir.
Sayfa 163Kitabı okudu
İyiyi Kötüden Ayırma
"Ya herkes böyle yaparsa?" Bu soru, davranış tarzımız evrensel olarak benimsenirse dünyanın halinin nice olacağını düşünmemizi sağlamayı amaçlar. Buradaki varsayım böylesi bir tavrın evrensel olarak benimsenmesini istemeyeceğimiz için, onu benimsememek için nedenimiz olduğudur.
Reklam
Kantçılığa girmek için ahlaki failden başlamak gerekir. Kant için, mükemmel ahlaki fail mükemmel derecede rasyonel varlıktır.İnsanlar, rasyonel olduklarından, ahlaki varlıklardır ama mükemmel değillerdir; aklımızın söylediğinden başka, duygularımız, tutkularımız, arzularımız vb. gibi başka faktörlerden etkileniriz. Mükemmel bir biçimde genel ve evresnel olan kurallara göre, rasyonel olarak davrandığımızda ancak ahlaklı davranmış oluruz.
Bir eylemin doğru mu yoksa yanlış mı olduğu kararlaştırılırken sonuçlar yerine başka faktörleri dikkate alan ahlak teorileri" deontolojik teoriler" olarak adlandırılırlar. Dinsel inançlara dayanan teoriler deontolojik teoriler olarak bilinegelir.
Kural faydacılığına göre, şayet bir kuralı izlemenin izlememekten daha çok mutluluk getirdiğini düşünüyorsak, o zaman bu kuralı bir ahlak ilkesi olarak benimsemeli ve (tek tek eylemlerin sonuçları ne olursa olsun) daima kurala göre davranılmalıdır.
Bu teorinin (faydacılık) başlangıç noktası, bir eylemin doğru eylem olabilmesinin ölçütü mutluluğu en çoklaştırmasıdır- başka bir ifadeyle, eylemler kendi başlarına değil ancak sonuçlarının iyi ya da kötü olmalarına göre doğru ya da yanlıştırlar.
208 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.