Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Etiğe Giriş

Ahlâk Üzerine Tartışmalar

Jon Nuttall

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
234 syf.
·
Puan vermedi
Keyfî, Yapay ve Rastgele: AHLÂK
Ahlâk felsefesi, eğlenceli ama zor bir alan. Ahlâkı tanımlamak bile başlıbaşına bir mesele. Mantıkla sınandığında saçma görünmeyen bir ahlâk kuralı neredeyse yok. Üstelik, istisnası olmayan bir ahlâk kuralı da bulunmuyor. Bu yönden keyfî, yapay ve rastgele olduğunu söyleyebiliriz. Çok fazla insan, sonsuz sayıda farklı koşul ve bunların her biri için daha arzu edilir sonuçlar mevcut. Toplumun, teknolojinin ve değerlerimizin zaman içinde değişmesi de ahlâkın kayganlığını artırıyor. Çoğu zaman dinden güç alması ise, onun hakkında burada sayılanları geçersiz hâle getirmiyor. Bununla birlikte, onun tamamen bireysel bir mesele olduğu da iddia edilemez. Her şeye rağmen, tarihin belli bir ânında, belli bir toprak parçası üzerinde yaşayan insanların işbirliği yapabilmelerini mümkün kılıyor. Kanun, din ve gelenek ile iç içe geçmiş bir vaziyette, toplumsal barış ve uzlaşma ihtimalinin başka bir yüzünü oluşturuyor. "Tümü anlaşılmayanın tümü de bırakılmaz" anlamına gelen bir Arap atasözü vardır. Çoğu zaman olduğu gibi, burada da ölçüyü tutturmak sorunu ile karşı karşıyayız. Sanırım, istisnalardan yılmayan genel bir ahlâk kuralı veya teorisi oluşturmaya çalışmaktan vazgeçilmemeli. Kitap, kapağında da yazdığı gibi, bu çetin tartışmalara bir "giriş".
Ahlâk Üzerine Tartışmalar
Ahlâk Üzerine TartışmalarJon Nuttall · Ayrıntı Yayınları · 202039 okunma
Reklam
234 syf.
·
Puan vermedi
·
19 günde okudu
Neyin iyi neyin kötü, herkese göre değişebilen ahlakın dinsel yada farklı kökenlerden gelmesine rağmen, toplumsal normların dışında kendi yargı ve düşüncelerimizi geliştirmemiz ışığında kesinlikle okunması gerekiyor. Felsefi akıl yürütme ve sorgulama ile birlikte hayatta karşılaşacağınız insan ve olaylara bu doğru yada bu yanlış yargılarına hatasız şekilde varmak hem hayatı yaşamayı kolaylaştırıyor hem de bize çok geniş bir bakış açısı sunuyor. Etik ve ahlak arasındaki ayrımda dikkat edilmesi gereken bir husus.
Ahlâk Üzerine Tartışmalar
Ahlâk Üzerine TartışmalarJon Nuttall · Ayrıntı Yayınları · 202039 okunma
272 syf.
·
Puan vermedi
·
9 günde okudu
Ahlak Felsefesi çok komplike bir konu. Bulunduğu dönemin koşullarına göre update yapılması gerekiyor. Temelinde tartışılan kavramlar her zaman aynı olmuştur ama dönemin koşullarına göre o kavramın içine sokulabilecek yeni değerler türer. Örneğin; ötenazi tartışması, sanal dünyanın netiketi kavramı, taşıyıcı anne durumları gibi, 21.yy meşgaleleri ahlak felsefesi içine girilip yeniden yorumlamaya muktedir konulardır. Bu kitabı okumak için öncelikle ahlak felsefesine hakim olmak gerekiyor. Teorik ahlak görüşlerinin örneklemlerini sağlayan bir kitap. Güncel birçok ahlaki davranışları ele alıp teorilerin karşılaştırılması ile irdeliyor. Ben, ileriye dönük bir ahlak felsefesi tartışması konusunu da buraya not etmek istiyorum. Birkaç nesil sonra değişen iklim, ekonomi, sosyolojik, dejenere din durumlardan kaynaklı olarak “İnsan üremeli mi?” diye bir sorunsal ortaya çıkıp, çok geniş kapsamlı tartışılacağını düşünüyorum. Bireyler, hiçbir baskı altında kalmadan, üremenin gerekliliği üzerine sorgulamalar yapacaklardır. Antinatalizm daha çok gündeme gelecek, genetiği sağlam insanlar dışında üremenin primitif bir davranış olduğu yaftalaması yapılacak. İşte o zaman, ahlak felsefesinin zirve konusu “Üremek etik midir?” olacaktır.
Ahlâk Üzerine Tartışmalar
Ahlâk Üzerine TartışmalarJon Nuttall · Ayrıntı Yayınları · 202039 okunma
272 syf.
7/10 puan verdi
·
7 günde okudu
Orijinal baskısı 1993 yılına ait olan kitap, döneminin neredeyse tüm ahlâkî konularına değinmiş. Bunlar arasında; ceza ve sorumluluk, kürtaj, ötenazi, savaş, hayvan hakları sayılabilir. Böyle bir kitap bugün yazılsa, içinde dijital dünyaya yönelik ahlâk konularının da olması beklenebilirdi elbette. "Ek Okuma Önerileri" haricinde kaynağı bulunmayan kitabın çevirisi, okumayı zorlaştıran bir özellik taşıyor. Yazarın önerdiği kitaplar hakkındaki yorumları da ilginç. Her önerisi için ayrı ayrı yorum yazan yazar, neredeyse hiçbir kitabı da tam olarak beğenmemiş görünüyor. Aynı şeyi ben de kendi kitabı için söyleyebilirim. :)
Ahlâk Üzerine Tartışmalar
Ahlâk Üzerine TartışmalarJon Nuttall · Ayrıntı Yayınları · 202039 okunma
Reklam
272 syf.
·
Puan vermedi
Merhaba Sevgili Okurlar, Kitabın anlatış tarzı güzeldi güncel olaylara felsefi açılardan yaklaşıyordu yazar.Bir olayın yanlışlığını ve doğruluğunu farklı önermelerle açıklıyordu.Felsefe ve Ahlakın benzerliklerini farklılıklarını birbirlerine uyup uymadığını , insanların ahlaki eylemlerini neye göre doğru ve yanlış olduğunu anlatıyordu .Kitap daha çok günümüzdeki olaylara farklı bakış açılardan bakmamızı dar bir görüşten çıkıp geniş bir açıdan bakmamızı öğretiyor.Cinsellik ve ahlak,pornografi, şiddet, sansür vb.den bahsediyordu Ötenazinin neye göre doğru olup olmadığı,savaşın olup olmaması neden savaşa başvurduğumuzu ,savaşmak yerine başka çözümlerin olup olmadığını ,savaşırken insan öldürmenin doğal mı olduğu yoksa yanlış mı olduğu eğer doğru ise neden doğru yanlış ise neden yanlış ,hayvan haklarında hayvanlara eziyet etmenin doğru olup olmadığı , hayvanları hangi amaçlar için kullandığımız,hayvanlar ve insanlar eşit midir eşit ise nasıl bir eşitlik olduğu kızların ve erkeklerin eşitliği gibi mi yoksa farklı bir eşitlik mi vb. gibi hukuki -sosyoloji tartışmalara yer vermişti.
Ahlâk Üzerine Tartışmalar
Ahlâk Üzerine TartışmalarJon Nuttall · Ayrıntı Yayınları · 202039 okunma
234 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
54 günde okudu
Ahlâk Üzerine Tartışmalar
Kitabı okuyup bitirmem beklediğimden uzun sürdü. Sıkı bir felsefe, daha özel anlamda ise etik kitabı. Kimi yerlerini anlamak epey zor geldi bana. Her cümleyi okuyup biraz düşündükten sonra anladığıma emin olup ilerlemek oldukça yorucu oluyor. Felsefeye dair bir şeyler okumanın genel yöntemi bu belki de; onu bilmiyorum. Altını çizdiğim çok fazla cümle ve paragraf oldu. Yani felsefi bir alıntı yapmak için fazlasıyla cömert bir kitap. Bu arada, kitabın çevirisi muhtemelen başarılı ancak bazı olumsuz cümleler yazarın ne demek istediğini zorlaştırıyor. İngilizce ve Türkçe arasındaki ifade farkını hele böyle bir felsefi kitapta okuyucuya hissettirmeden kotarmak zor bir iş...
Ahlâk Üzerine Tartışmalar
Ahlâk Üzerine TartışmalarJon Nuttall · Ayrıntı Yayınları · 202039 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.