Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Ahmet Mithad Efendi Avrupa'da

Carter Vaughn Findley

Ahmet Mithad Efendi Avrupa'da Gönderileri

Ahmet Mithad Efendi Avrupa'da kitaplarını, Ahmet Mithad Efendi Avrupa'da sözleri ve alıntılarını, Ahmet Mithad Efendi Avrupa'da yazarlarını, Ahmet Mithad Efendi Avrupa'da yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
59 syf.
5/10 puan verdi
1889 senesinde Stockholm’de yapılmış Şarkiyatçılar Kongresi’ne delege olarak giden Ahmed Midhat efendi, sarayın himayelerinde gözlemlerini gerçekleştirir, ardından Paris’teki Dünya Sergisi’ne gider ve Avrupa’nın birçok şehrini yakından görme şansını bulur. Bu, Evliya Çelebi tarzında değil de, daha çok Osmanlı’yı temsil ve ülkeleri tahlil anlamında gerçekleşir. Kitap özetle ilgili dönemde Batı’nın Doğu’yu olduğundan çok daha hakir görmesi ama bir yandan şatafatına ağzı açık kalması, oryantalizm, oksidantalizm ve ötekileştirme kavramlarını anlatıyor. Findley, kitabın hemen başında Ahmed Midhat Efendi’nin, kendini Oryantalist veya şarkiyatçı olmaktansa müstagrip (batıcı) olarak tanımladığını ifade ediyor, Fransızcayı kusursuz kullanımı, kültür ve sanat konusunda Doğu’daki çağdaşlarının önünde oluşu sözlerinin lafta kalmadığını gösteriyor. Findley’in Ahmed Midhat için “Ahmed Midhat “Batılı olmayan” modern bir Osmanlı kültürü oluşturmayı çok istemişti.” ifadesi gerçekten ilginç, kafayı kuma sokmadan ilerlemeyi ilk sıraya koyan ama kültüründen de (miskinlik vb. değil) tamamen kopmadan bir medeniyetten bahsediliyor. 1908 öncesi dönemde, Batı ile Doğu’yu, “madde” ve “ruh”u dengeli şekilde birleştirmeye çalışan tek önemli Osmanlı düşünürü olarak tanımlanıyor Ahmed Midhat Efendi.
Ahmet Mithad Efendi Avrupa'da
Ahmet Mithad Efendi Avrupa'daCarter Vaughn Findley · Tarih Vakfı Yurt Yayınları · 19996 okunma
Maddeten ilerlemiş ama manen çürümüş Avrupa'nın dengi , maddeten fakir ve geri ama manen zengin ve bozulmamış bir Osmanlı dünyasıydı; ne ki , bu dünya zenginleşebilirdi, sadece modern makinelerle değil , Avrupalıların en iyi fikirleri ve en insanca nitelikleriyle .
Reklam
Batı dişidir ve Şark için en büyük tehlikesi "şehevi" oluşudur
Şubat 1998'e kadar, yirmi küsur yıldan beri American Historical Review dergisinin, kitap tanıtımı hariç Osmanlı veya Türk tarihi hakkında hiçbir şey yayımlamadığı acı bir gerçektir. Bunun sebepleri hakkında düşünmek redaktörlerin kabul etmemeleri mi, bu alanda çalışan tarihçilerin gereken himmeti buyurmamaları mı?
İngilizcede eski bir söz var: "jack of ali trades, master of none", yani "her sanatta çırak olan, hiçbirinde usta değildir."