Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Aile Sosyolojisi

Ergün Yıldırım

Aile Sosyolojisi Sözleri ve Alıntıları

Aile Sosyolojisi sözleri ve alıntılarını, Aile Sosyolojisi kitap alıntılarını, Aile Sosyolojisi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Aile sosyolojisinin ortaya çıkmasından önce ortaya atılan düşünceler mevcut aile yapısını "tasvir etmek ve açıklamak" yerine, daha çok "olması gereken" durum hakkında fikir vermektedirler. Oysa aile sosyolojisi normatif bir disiplin değildir, amacı gerçeği olduğu şekliyle kavramak ve incelemektir.
Ailenin sosyolojik anlamı, bu olgunun tabaka, kabile, sınıf, bölge, etnisite, kır-kent, sosyal grup gibi çeşitli sosyolojik kolektiviteler içinde ve dolayısıyla toplumsal bağlamında araştırılarak yorumlanmasıdır.
Reklam
"Bugün biliyoruz ki, kuşaktan kuşağa, insanoğlu şu ya da bu tür bir toplumda yaşamakta; her insan belirli bir biyografisini tarihin belli bir diliminde yazıp noktalamaktadır. İşte bu küçük ömürcüğü iledir ki, ne denli küçük ölçüler içinde olursa olsun, toplumun ve tarihsel durumunun ürünü olan insanoğlu, aynı anda yaşadığı toplumun biçimlenişine de katkıda bulunmuş olmaktadır."
Kadınların devlet işlerinde erkeğe eşit olup olmadığını tartışan Plato, bu konuda da geleneksel düşüncelere aykırı düşen bir fikre ulaşmıştır. Ona göre kadınlarda erkekler gibi müzik ve jimnastik eğitimi alırlarsa, pekâlâ yönetici ve bekçi olabilirler. Ancak yönetici ve bekçilerin normal bir aile düzeni sürdürmesi doğru değildir, bu kesimde kadın ve çocuk ortak olacak ve kadınların görevlerini sürdürebilmeleri için çocuklarım bakıcılara bırakacaklardır (Platon, 2006:160).Plato’nun öğrencisi Aristo, kadın ve erkeklerin eşitliği fikrini reddetmiş ve kadını “erkeğin yarısı” ya da “eksik erkek” olarak nitelemiştir. Tüm ortaçağ boyunca gerek Hıristiyan dünyasında gerekse İslam dünyasında daha çok Aristo ve onun fikirleri etkili olmuştur
Aile üzerine çalışan sosyologlarımızdan Nur Vergin’e göre poligamiyi (çokeşliliği) reddetmek Müslüman Türklerin Kur’an’ı reddetmeleri anlamına gelmemektedir. Çünkü kutsal kitapta bile ideal evlilik olarak monogami (tekeşlilik) salık verilmektedir: Ona göre Kuran’daki “kadınlar arasında adalet ve müsavat icrasına ne kadar arzu keş olsanız da gücünüz yetmez” uyarısı bunu kanıtlamaktadır (Vergin, 1990: 309-319).
Sayfa 133Kitabı okudu
Çocuk
Locke' a göre, geleceğin vatandaşları olarak çocuklara yapılan yatırım, toplumun kendisine yapılan yatırımdır. Bu nedenle, bu yatırım ciddiyete alınmalı, çocukların zihni devlet, okul ve aile tarafından disiplinci ve gelişimci bir mantıkla doldurulmalıdır.
Sayfa 159
Reklam
her ne kadar araştırmalar toplumsal bir fayda sağlamak üzere dizayn edilseler de bilim insanları, bilimin özerkliği noktasında siyasete ve toplumsal kurumlara taviz vermemeli ve talep edilen araştırmaları bilimsel teoriye de hizmet edecek ve alternatif çözümleri de beraberinde getirecek daha uzun soluklu ve özgün araştırmalar şeklinde çaba göstermelidirler. bilimsel bilginin salt politik kaygılara servis yapmak üzere yapılmayacağının farkında olmalıdırlar.
Sayfa 28 - Türkiye'de aile araştırmaları
"toplumbilimsel düşünce yeteneğinin varlığını gösteren en önemli belirtken, karşılaşılan sorunların bireyin dar yaşam ortamının sorunları olarak gören anlayış ile, bu sorunları toplumsal yapının kamusal sorunları olarak ele alan anlayış arasındaki farklılıktır." (Mills, 2020:20) Ona göre toplumbilimsel düşgücü, kişisel gibi gözüken sorunları toplumsal ve tarihsel bağlamı içinde ele almayı ifade etmektedir.
Sayfa 20
"bugün biliyoruz ki, kuşaktan kuşağa, insanoğlu şu ya da bu tür bir toplumda yaşamakta; her insan belirli bir biyografisini tarihin belli bir diliminde yazıp noktalamaktadır. işte bu küçük ömürcüğü iledir ki, ne denli küçük ölçüler içinde olursa olsun, toplumun ve tarihsel durumunun ürünü olan insanoğlu, aynı anda yaşadığı toplumun biçimlenişine de katkıda bulunmuş olmaktadır." (Mills, 2020:16)
Sayfa 20 - aile sosyolojisinin perspektifi
22 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.