Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Akıl Sağlığı

Arthur Schopenhauer

Akıl Sağlığı Gönderileri

Akıl Sağlığı kitaplarını, Akıl Sağlığı sözleri ve alıntılarını, Akıl Sağlığı yazarlarını, Akıl Sağlığı yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Nerede o ‘fikir ve ifade özgürlüğünü’ ağızlarından düşürmeyenler ? Aralarından ancak dehşetin , vahşetin sıyrılıp, birtakım saçmalık ve tuhaflıkların ‘çıkış’ yapabilecegi kadar etrafı gürültüye kargaşaya boğ bununla da yetinme ‘reklam propaganda ‘ adı altında birtakım hususi mecraları gayet özel kimselere tahsis et sonra da fikir ve ifade özgürlüğü bayraktarlığını kimseye bırakma. Bu taşları bağlayıp köpekleri serbest bırakmak değil de ne ?
Öyle günlerden geçiyoruz ki bütün olumsuz şartlara rağmen ne yapıp edip akıl sağlığımızı korumalıyız.
Reklam
Artık bu ülkenin hangi meselesi olursa olsun ehlinin eline geçme ve o elden örselenmeden esrarının çözülmesini bulma umudunu ebediyen kaybediyor. Artık bu ülkenin meseleleri ebediyen sahipsiz, ebediyen öksüz kalıyor. Bundan böyle bu ülkede her meselenin kaderi biganelerin önce sağır kapılarını ardından bön bakışlarini himmet umuduyla beyhude yere bekledikten sonra ne mahremiyetine hürmet eden ne esrarına nüfuz edebilen ehliyetsiz ellerde bir mesele haline gelirken dahi görmediğini görmek, zillet içinde sürünmektir.
Bilgi ve onun gücü, dolayısıyla zihin dahi iradenin tezahürüne ve bu sebepten ötürü ona ancak dolaylı olarak aittir. Dar kafalı ve anlayış yoksunu olanların her zaman belli ölçüde bir küçümsemeyle karşılaşıyor olmaları herhalde kısmen şu durumdan ileri gelebilir: irade onlarda yükünü büyük ölçüde hafifletmiş ve hedefleri için zihni gücün ancak çok küçük bir miktarını üzerine almıştır.
Göz bir müddet bir nesneye baktıktan sonra zayıflar ve artık herhangi bir şey göremez olur. Benzer şekilde zihin de sürekli aynı şey üzerine düşünmekle daha öte idrak ve tefekkür kabiliyetini kaybeder; giderek körelip durgunlaşır ve allak bullak olur. Bu durumda onu bir müddet bir tarafa bırakmayı bilmeli ve daha sonra yeniden ve daha açık hatlar içinde bulduğumuzda ona geri dönmeliyiz
Bir söz eğer onunla bir kavramı değil de zihni bir sureti veya timsali yan yana getirip irtibatlandırırsak hafızada daha sağlam yer edinir. Eğer öğrendiğimiz şeyi her zaman biliyor olsaydık bu güzel bir sey olurdu; fakat böyle değildir. Öğrendiğimiz her şeyin zaman zaman tekrarla tazelenmesi gerekir, aksi halde zaman içerisinde unutulması mukadderdir. Fakat kendi başına tekrar usandırıcı olduğu için her zaman ilave bir şey ögrenmeliyiz
Reklam
Anlamlı bir şey düşünmek için en hızlı yolun mantıksız manasız şeyler düşünmemek olduğunu söyleyebiliriz. Yapmamız gereken sadece sahayı sağlam fikirlere açık tutmaktır, beklenen gelecektir.O nedenle yapacak bir şeyimizin olmadığı boş vaktimiz olduğunda hemen bir kitaba sarılmamalı, fakat bir kere olsun zihnimizin sakin ve dingin hale gelmesine izin vermeliyiz, o zaman orada er geç iyi bir şeyin doğduğu görülecektir.
Eşyayı her gün farklı bir ışıkta gördüğümüz ruh halimiz ve meşrebimiz (mizacımız) üzerindeki birçok farklı değişim her zaman bize bu aynı hizmeti sunar. Güzel bir kır manzarası üzerinde sonsuzca çeşitli işık etkileri ile sürekli değişen aydınlanma gibi bunlar da bilincimiz ve düşüncemiz üzerinde etkide bulunarak tekdüzeliğini azaltırlar; öyle ki bu ışık etkisi neticesinde yüz kere de görsek her seferinde manzara bize ayrı bir zevk verir. Nitekim ruh halimiz değiştiğinde aşina olduğumuz şey bize yeni gibi görünür ve bizde taze fikirler ve görüşler uyandırır.
Öyle günlerden geçiyoruz ki bütün olumsuz şartlara rağmen ne yapıp edip akıl sağlığımızı korumalıyız
Dünya gerçek için giderek tekinsiz bir yer haline geliyor.
624 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.