Yazar insanların akıllı, deli ve yarı deli diye sınıflandırıldığı bir durumda aslında akıllıların da birer deli, deli denilenlerin de ne derece akıllı olduklarını anlatmayı amaçlıyor. Deliliğin türleri, farklı şekillerde isimlendirilmesi ve nedenleri örneklendiriliyor. Okurken kendinizi de delilik-akıllılık sınırında değerlendirmekten alamıyorsunuz. Bu kitapta, serinin diğer kitaplarına nazaran daha fazla açıklama içeren didaktik bölümler yer alıyor.
Akıllı Deliler Kitabı
Doğu/Şark klasiklerini okumamız anlatmamız gerekiyor.. Bu eser bunun en büyük ve güzel örneklerinden bir tanesi..
Kitap "deliler" hakkında yazılmış nadide eserlerden bir tanesi olup deliliğin ne olduğu, kaç çeşit deli olduğu, deliliğin sebepleri hikmetleri ve bir çok meşhur olmuş "deli" şahısları anlatan pek kıymetli bir derleme. Ama bu kitapta anlatılan deliler bizim bildiğimiz delilik olgusu ile uzaktan yakından alakası yok, onlar "akıllı deliler"!
Akıllı deliler'in akıllılardan daha akıllı olduğunu okumak ister misiniz?
"Kime göre ve neye göre deli?" diye düşündürecek bir kitap. Deliliğin çeşitleri, her çeşidinin kelime kökenleri de anlatılmış. Adını duyduğumuz kişilerin hikayeleri olduğu gibi pek bilinmeyen meczupların da hikayelerine yer verilmiş. En önemlisi pek çok yerde şiirler de var. Hem dini hem edebi içerikli bir eser. Kütüphanenizde bulunmasını tavsiye ederim.
Çapraz okumaya başladığım üçüncü kitap hepsini hemen hemen aynı zamanlarda bitirdim bu kitabı birazda diğer ikisini okurken çok sıkılmim diye eklemiştim beğendim fakat çokta değil ama okunabilir.
AKILLI DELİLER
Romanın sayfa sayısı: 235
Yayınevi: Şule yayınları
Tür: edebiyat - destan hikayeler
Ebu’l- Kasım en-Neysaburî
10. yüzyılda yaşamış İranlı bir filozof ve düşünürdür. Tam adı Ebu'l Kasım Abdurrahman bin İsmail bin Muhammed bin el-Hasan bin Ahmed bin el-Kasım el-Farisi el-Neysaburi'dir. Neysaburi, felsefe, matematik ve astronomi alanlarında geniş bir bilgi birikimine sahipti. Özellikle felsefe alanında ortaya çıkardığı eserleri İslam dünyasında ve Batı'da önemli etkiye sahip oldu. Neysaburi'nin öne çıkan eserleri arasında "Akıllı Deliler" "Felsefe Üzerine" (Maqâlat fî'l-falsafa), "Küçük Mantık Kitabı" (Kitâb es-Siyâsetü'l-Sağîra) ve "Ahlak Üzerine" (Kitâb el-Makāsıd fi'l-Ahlāq) sayılabilir.
"Akıllı Deliler" adlı eseri, İslam filozoflarının geleneksel düşüncesine karşı çıkarak yeni bir felsefi perspektif sunar. Kitap, felsefenin epistemolojisi ve ontolojisi hakkında ciddi tartışmalar içermesiyle tanınır. Neysaburi'nin matematik alanındaki çalışmaları, günümüzde de kullanılan cetvellerin hazırlanmasıyla ilgiliydi. Astronomi alanında ise gözlemler yapmış ve Astronomi üzerine de bazı eserler yazmıştır. İslam filozofluğunun o dönemki önde gelen isimlerinden biridir ve İslam dünyası felsefesi tarihinde önemli bir yere sahiptir.
"Beni benle deli ettin ve öldüm. Beni onunla deli ettin ve yaşadım. Sonra beni benden ve ondan uzaklaştırarak deli ettin ve kayboldum. Sonra beni delilik derecesinde durdurdun ve geçirdiğim üç hali sordun. Sana: kendimle deli olmam, yok olmaktır. Seninle deli olmam, hayatta kalmaktır. Deliliğin benden ve senden uzaklaşması, yorgunluk, bitkinliktir. Sen bütün hallerde bizden daha üstünsün."
Ebu’l- Kasım En- Neysaburi "Aklı olan
Meczupları incitmeyelim onlar Toplumun en güzel aynalarıdır. Bugün sokakta gördüğümüz ve Çirkin konuştuğu için yerdiğimiz deliler Aslında söyledikleri kendilerine ait değil içinde yaşadıkları topluma ait. Deliler fikir üretemezler ancak içinde yaşadıkları toplumdaki alışkanlıkları, karakterleri yansıtırlar. sokaktaki deliler küfür ediyorsa bu o toplumun küfürbaz olduğunu gösterir. Maalesef günümüzde sokaktaki Akli melekeleri yerinde olmayan insanlar devamlı küfür ediyorlar. elimizdeki bu kitap tarihi süreç içinde toplumun içindeki delilerin nasılda yaşadıkları toplumun ahlaki seviyesini yansıttığını gösteriyor
Akıcı ve kolay bir üsluba sahip olan eserde öncelikle Kur'an'da delilikle ilgili olan ayetlerden bahşedilmiştir. Ayrıca başlıklar arasında delilik ve deliliğin nedenleri, akıllı olanların deliller incelemiş.
Peygamber efendimiz ( sav )'e müşriklerin deyimiyle deli denmesi ile başlayıp tarihte yaşamış bir çok farklı kişiye atfedilen bir sıfat , delilik.Mecnun'a, Behlül'e , Haccâc'a ve daha nicesine...Delilik kime göre, neye göre diye düşündürüyor.Hem dini hem edebi içerikli bir eser. Kütüphanenizde bulunmasını tavsiye ederim.
İhtimaldir ki şair "Aklı olan delirsin!" Sözüyle ilgili eserin, tabiri caizse, özetini bizlere sunmuş.
Akıcı ve kolay bir üsluba sahip olan eserde öncelikle Kur'an'da delilikle ilgili olan yerlerden bahşedilmiş ve sonrasında da "cünûn" (deli) kelimesinin filolojik incelemesi yapılmış. Bunların peşine de bazı akıllı deliler ve bedevi delilerden bahsedilerek eser tamamlanmış.
Bu konuyla ilgili olarak okuduğum ilk kitaptı. Oldukça enteresan örnekler ve kıssalar barındırıyor. En başlarda adeta müellif akademik bir incelemede bulunmuş ve sonrasında da bunu örneklerle desteklemiş.
Keyif almak için okunacak, insana farklı bir bakış açısı katacak bir kitap olduğunu düşünüyorum. İlgisi olan, farklı ve yormayacak bir kitap okumak isteyenlere tavsiye edilir efendim.
Bir çok deli'nin vecizlerini şiirlerini aktaran olağanüstü akıcı bir kitap, hep filiozofların, düşünürlerin tarihe yön veren sözlerini okuduk bu kitapta ise delilerin muhteşem sözleri var.
Kitabın adından anlaşıldığı üzere hikmet ehli delilerin söz ve tavırları kitaplaştırılmış.Özellikle bazıları 'Bu cümleyi bir deli kurmuşsa akıllı hangimiz?' diyeceğiniz türden. Zaten deli olmadan veli olunmuyor...Olay,hadise ve etrafınıza farklı bir bakış açısı katacak bu kitabı okuyun derim