Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Atatürk’ün Akıllı Projeleri

Akl-ı Kemal 2. Cilt

Sinan Meydan

Akl-ı Kemal 2. Cilt Gönderileri

Akl-ı Kemal 2. Cilt kitaplarını, Akl-ı Kemal 2. Cilt sözleri ve alıntılarını, Akl-ı Kemal 2. Cilt yazarlarını, Akl-ı Kemal 2. Cilt yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Atatürk, Büyük Taarruz öncesinde, hazırlanması ve tamam­lanması gereken savaş araçları arasında ulusu ilk sıraya, meclisi ikinci sıraya, orduyu ise üçüncü sıraya koymuştur:
Sayfa 210Kitabı okudu
İstanbul’da Son Osmanlı Mebusan Meclisi’nin dağıtılma­sından sonra Atatürk hiç zaman kaybetmeden bir genelge yayımlayarak seçimlerin yenilenmesini ve Ankara’da TBMM’nin açılmasını istemiştir.
Sayfa 208Kitabı okudu
Reklam
Atatürk, Erzurum Kongresi arifesinde, 7-8 Temmuz gece­si Mazhar Müfit Kansu’ya gelecekte yapacaklarını açıklarken, “Zaferden sonra hükümet şekli cumhuriyet olacaktır, ” diye yaz­dırmıştır.
Sayfa 203Kitabı okudu
Atatürk, Harp Akademisi’nde arkadaşlarını bilinçlendirmek için bir okul gazetesi çıkarmıştır.
Sayfa 200Kitabı okudu
1950’de “Yeter Söz Milletindir!” sloganıyla seçimleri kazanıp iktidar olan Demokrat Parti’nin 1950-1960 arasındaki iktidarı; baskıcı, gerici, laiklik­ten ve bağımsızlıktan büyük ödünler veren, muhalefeti ezmeye, basını ve yargıyı kontrol altına almaya çalışan son derece anti­ demokratik bir iktidardır.
Sayfa 191Kitabı okudu
Çok partili sistemin tek başına hiçbir işe yaramadığının en açık örneği Osmanlı Devleti’nin 1908’den sonraki II. Meşrutiyet ve Cumhuriyet’in 1946’dan sonraki II. Cumhuriyet(!) dönem­leridir. Meşrutiyet Dönemi’nde Osmanlı’da “İttihat ve Terakki Partisi”, “Hürriyet ve İtilaf Fırkası”, “Mutedil Hürriyetperveran Fırkası”, “Ahrar Fırkası”, “Ahali Fırkası”, hatta “Osmanlı De­mokrat Fırkası” gibi çok sayıda siyasi parti kurulmuş olmasına karşın ne yazık ki Osmanlı demokratikleşememiştir.
Sayfa 190Kitabı okudu
Reklam
Atatürk’ü Atatürk yapan temel özelliklerinden biri onun demokrasi aşkıdır. Atatürk’ün uğrunda en çok mücadele ettiği iki değerden biri bağımsızlık, diğeri ise demokrasidir.
Sayfa 190Kitabı okudu
Bu dönemde çıkan çok sayıdaki gazete ve dergide Namık Kemal, Ziya Paşa, Şinasi, Ahmet Rıza, Abdullah Cevdet, Kılıçzade Hak­kı, Ziya Gökalp, Yusuf Akçura gibi Osmanlı aydınları neredeyse bütün siyasal sistemleri ve fikir akımlarını enine boyuna tartış­mıştır.
Sayfa 189Kitabı okudu
Padişah Abdülmecit’in ka­nun gücünün üstünlüğünü kabul ederek halka birçok konuda haklar vermesiyle başlayan bu kısmi demokratikleşme süreci, 1856 Islahat Fermanı’yla devam etmiştir.
Sayfa 188Kitabı okudu
Türkiye’nin demokratikleşme tarihi Batı’ya göre çok da­ha yenidir.
Sayfa 188Kitabı okudu
128 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.