Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Aklın Islahı Üzerine Bir İnceleme

Baruch Spinoza

Aklın Islahı Üzerine Bir İnceleme Gönderileri

Aklın Islahı Üzerine Bir İnceleme kitaplarını, Aklın Islahı Üzerine Bir İnceleme sözleri ve alıntılarını, Aklın Islahı Üzerine Bir İnceleme yazarlarını, Aklın Islahı Üzerine Bir İnceleme yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İtibarın büyük bir sakıncası daha var, o da hayatımızı insanların algısına göre yaşamak zorunda oluşumuz; yani insanların hep kaçtığı şeylerden kaçarak, hep istediği şeyleri isteyerek.
Sayfa 21 - AlfaKitabı okudu
Reklam
Spinoza felsefeni bana mı yapıyorsun? :)
Düzgün düşün­meyi engelleyen şeylerin en başında önyargılar ve geçici heveslere duyulan arzular geliyor.
evet.
Disiplinli bir zihinle bilgi peşine düştüğümüzde, kendimize kılavuzluk ede­cek kurallar tespit ederek lüzumsuz işlerle boşa güç sarf edip de kendimizi yormamış oluruz.
Bu cümle de nereye çeksen gidecek gibi :))
Spinoza'nın mantık usulü ya da metodolojisi, aşağıya doğru inen bir düşünme etkinliği değil, bilakis yukarıya doğru çıkan bir düşünme etkinliğidir.
Reklam
Zekanla gel :)
Akılla sınanmış bilgi olmadıkça, sırf kulaktan dolma bilgiyle kimseyi derinden etkileyip bilinçlendiremezsi­niz.
Kitabın tek cümlede özeti.
Spinoza'nın aklı ıslah etmekten kastı, onu hayalgücünün ürünü olan fikirlerden veya inançlardan arındırarak saf ve doğal haline getirmek ve bu şekilde tekamülünü sağlamaktır . Akıl, ancak bu şe­kilde zihne açık ve seçik fikirler kazandırabilir ki, söz konusu yönteminin asıl amacı da budur. Çünkü açık ve seçik, yani doğru fikir sahibi olmak , anlamaktır; anla­mak da, bir şeyi tam olarak bilmektir
Yanlış ve kurgusal fikirler, düşüncenin özüne dair bize hiçbir şey öğretemez.
Reklam
Spinoza önce akıllı ol, sonra sevmeler diyor :))
Sevgi ve sevinç gibi hallerin hiç üstünde durma­yacağım, çünkü bunların amacımıza bir katkıları olmayacağı gibi, akıl bilinmedikçe, kav­ranamazlar da.
Günaydın uyanıp rüyaya devam edenler :)
Uyanıkken rüya görmek de var, yanlış bir fikre sahip olmaktır. Hatta bu durum çok bariz bir hal almışsa, biz buna delilik adını veririz.
Açık ve seçik şekilde oluşturduğumuz kav­ramlar tamamen bizim doğamızın zorunluluğdan ileri geliyor olmalı ki, mutlak manada sırf bizim gücümüze bağlı görünüyorlar. Muğlak kav­ramlarsa tam tersi; çünkü bunlar bizim irademiz dışında oluşuyorlar.
Hayalgücü ile aklı birbirinden ayıramadığımız durumlarda, bir anda kafamızda canlandırdığımız şeyin bizim için net olduğunu sanıyoruz, hatta ha­yal ettiğimiz şeyi anladığımızı sanıyoruz. Böylece sona koyacağımızı başa koyuyoruz; dolayısıyla gi­dişattaki doğru sıra şaşıyor, geçerli bir sonuç çık­mıyor.
Bu ayrıntıyı bilmediğimiz için, kolayca yanlışı doğru yerine koyuyoruz.
İnsanlar sırf akılda olup hayalgücünde olmayan şeylerin hepsine cisimsiz, sınırsız vb gibi genelde olumsuz adlar vermişler; hatta aslen olumlu olan pek çok şeyi olumsuz şekilde ifade etmekteler; mesela bağımsız, son­suz, ölümsüz gibi.. Çünkü bu kelimelerin karşıt­ları hayalde daha kolay canlanıyor.
995 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.