Aklıselim

Mayıs 2019
Ketebe Yayınevi

Puan vermedi·280 syf.·
2025 710. kitabı
Kör olduğum kadar sağırım. Sağırlığın getirdiği sıkıntılar körlüğünkü kadar önemli olmasa da ondan daha yoğun ve karmaşıktır. Sağırlık çok daha kötü bir talihsizliktir. Çünkü hayati önem taşıyan uyaranların kaybedilmesi demektir. Dil yetisini geliştiren konuşma sesleri, düşünceleri harekete ge­ çirir ve insanların düşünceleriyle iletişim içinde olmamızı sağlar. H F.LEN KELLER Aklıselim nedir kısaca? Hüküm ve kararlarında doğruyu yanlıştan, iyiyi kötüden ayıran akıl, sağduyu. İnsanı diğer canlılardan ayıran ve onu sorumlu kılan temyiz gücü, düşünme ve anlama melekesi. İnsanın doğuştan sahip olduğu bütün özelliklerini ifade eden bir terim. "Günlük hayatlarımız, başkalarının ne düşündüğü, ne hissettiği, ne istediği ve neye inandıkları hakkında yaptığımız öngörüler tarafından yönlendirilir. Halis altıncı hissiniz iş başındadır. Siz bir zihin okuyucusunuz.” Bazen neden başkalarının zihinlerine kör kalırız ve onlara bir obje ya da hayvanmış gibi davranırız? Neden sanki bir zihni varmış gibi çalışmayan arabamızla, sevdiğimiz oyuncağımızla konuşuruz? Öyle olmadığı halde neden çoğu zaman başkalarının da bizim gibi düşündüğünü, hissettiğini ya da aynı şeyleri istediğini düşünürüz? Ve daha önemlisi neden eşlerimizi, ailemizi, arkadaşlarımızı gerçekte olduğundan çok daha iyi anladığımızı düşünürüz? Önde gelen sosyal psikologlardan Nicholas Epley, dünyadaki en büyük bulmaca olan insan zihnini anlama becerimiz ve sıkça yaptığımız hatalar konusunda bilimin neler söylediğini aktarıyor. Aklıselim başkaları ve kendiniz hakkındaki düşüncelerinizi kökten değiştirecek." Farklı bir dünyanın insanı rahatlatan bır kıtabı okuduk ruhen dinlenmiş, beslenmiş oldum sıra sizde Aklıselim
Araştırma-İnceleme
Ötekilerin Zihinlerini Anlamak
2024 38. kitabı
Okunma: 27 Nisan 2024 15:26
Başkalarının zihinlerini nasıl ve ne kadar anladığımızı psikoloji literatüründen birçok bulguyla da desteklenmiş şekilde çok iyi işlemiş bir kitap. Bazı çalışmalar çok ilginçti, iyi ki yer verilmiş. Tipik kişisel gelişim kitapları gibi görmeyin ya da okkalı bir kişisel gelişim kitabı gibi görün, aynı şey. Kendi zihninize ve başkalarının zihnine dair farkındalık kazandıran, başkalarını hatta kendimizi bile ne kadar iyi anladığımızı sanarken kazın ayağının öyle olmadığını birçok kez göreceksiniz. Alçakgönüllü olarak başkalarını daha iyi anlamaya çalışmak için bir kapı da aralıyor kitap böylelikle. Toplam 8 bölüm var, her birini kısaca özetleyeyim: 1. İnsan başkalarının zihinlerini anlamaya ne kadar meyilli bir sosyal canlı olsa da başkalarının zihinlerini anlarken hata yapmaya da ne kadar meyilli olduğunu gösteren bir bölüm. 2. Başkalarının zihninden önce kendi zihnimizi bile ne kadar iyi anladığımızın şüpheli olduğunu, çünkü düşünce ve davranışlarımız arasında ne tutarsızlıklar olabileceğini gösteren bir bölüm. 3. Bazen, insanların zihni olmasına rağmen onlara zihinleri yokmuş gibi muamele ederiz; buna da dehumanizasyon (insandışılaştırma) denir (mesela farklı ırk/dinde olanlara kolayca yapılan zulümlerin nedeni biraz da bu). Bu bölümde bu iki problem ele alınmış. 4. Bazen de zihni olmayan şeylere ya da daha basit bir zihin yapısından bahsedebileceğimiz canlılara kolaylıkla zihin atfedebiliriz, buna antropomorfizm denir (mesela arabamız çalışmadığında "Çalışsana aptal!" diyerek arabaya öfkelenmek gibi :D). 5. Başkalarının zihnini tam olarak anlamanın bizim için neden zor olduğunu ve bunun büyük oranda benmerkezci yanlılığımızdan kaynaklandığını anlatan bir bölüm. 6. Benmerkezci yanlılığımızdan farklı olarak, özellikle de dış gruplarda bulunan insanlara dair
Psikoloji
2020 2. kitabı
“Aklıselim” insan zihninin nasıl çalıştığını, insan algısının ne denli benmerkezci olduğunu, “ötekinin” hayatımızda ne kadar fazla yer kapladığını anlatıyor. Sürekli başkalarının zihnini okuyoruz. Peki gerçekten okuyabiliyor muyuz? Yoksa düşüncelerimiz sadece yorumlardan mı ibaret? İnsanlar bizi gerçekten sandığımız gibi mi görüyor? Başkalarının gözünde sandığımız kadar önemli miyiz? En önemlisi, beynimizi ne kadar kontrol edebiliyoruz? gibi sorulara bazı ilginç deneylerle cevap bulmaya çalışan kitap insan davranışının psikolojisine odaklanıyor. Davranış psikolojisi, beyin, ötekinin hayatımızdaki yeri ve anlamı, algıların işleyişi gibi konulara ilgili duyan, genel olarak popüler bilim üzerine yazılan yazıları okumaktan keyif alan okurların seveceği bir kitap.
2025 13. kitabı
Okunma: 16 Mayıs 2025 21:02
Başkalarının zihnini aynı kendi zihnimiz gibi düşünüp çokça yanılırız. Marcel Proust'un, "Yıldızlarla dolu evreni anlamak, diğer insanların gerçek davranışlarını anlamak kadar zor değildir." cümlesi bu durumu çok güzel açıklıyor. İşte bu kitap; bazen neden başkalarının zihinlerine kör kaldığımızı ve onlara bir obje ya da hayvan gibi davrandığımızı irdeliyor. Kitabın dili çok iyi, anlatımı güzel. Konu ilginizi çektiyse tavsiyemdir.