Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

İçinde Bulunduğumuz Karmaşaya Çıldırmadan Nasıl Göğüs Gerebiliriz?

Aktif Umut

Chris Johnstone

Aktif Umut Gönderileri

Aktif Umut kitaplarını, Aktif Umut sözleri ve alıntılarını, Aktif Umut yazarlarını, Aktif Umut yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
260 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Aktif Umut
Yazar
Joanna Macy
Joanna Macy
ve
Chris Johnstone
Chris Johnstone
'nın okuduğum ilk kitabı. Kitap biraz sanki psikolojiden ziyade temel ekolojik meselelere değinen, bu meseleler üzerinden insanlara nasıl bir yol izlemesi gerektiğini anlatan tabiki bu yol göstermenin içersinde psikolojik önermeler olan bir kişisel gelişim kitabı. Kitabın dili gayet sade ve akıcı. Verilmek istenen mesajları çok net bir şekilde anlayarak güzel dersler çıkarıyorsunuz. Kitabın içersinde düşünme ve etkinlik egzersizleri de mevcut. Dolayısıyla bu egzersizleri hem bireysel hem de toplu bir şekilde yapma imkanı sunuyor bize. Kitabın içersinde temel ekolojik meselelerle ilgili örnekler de bol bol mevcut. Kitap asıl olarak bize : insanlığın ekolojik, sosyal ve ekonomik çoķüntülerle tehdit edildiği ve büyük sorunlarla karşı karşıya olduğu bir çağda yaratıcı bir yaşam yolu sunuyor. Bu iki yazar bize daha iyi, daha adil ve ekolojik olarak daha dengeli bir dünyaya yönelik küresel harekete katkıda bulunabilmek için nasıl davranmamız gerektiğini gösteriyorlar. İlginç bir kişisel gelişim kitabı. Kitabı ben çok fazla olmasada beğendim, umarım siz de beğenirsiniz. Keyifli ve anlamlı okumalar diliyorum. Kitaba PUANIM 10/7
Aktif Umut
Aktif UmutChris Johnstone · Okuyan Us Yayınları · 201314 okunma
"Güç elde tutulacak, savunulacak ve biriktirilecek bir mülk haline geldiğinde, gittikçe artan bir hızla sıradan insanların elinden alınır."
Sayfa 115Kitabı okudu
Reklam
"Birincisi," dedi, "merhamettir. Diğeri ise bütün olguların köklü bir şekilde karşılıklı olarak bağımlı olduklarının kavranmasıdır."
Sayfa 111Kitabı okudu
"Benliğin tanımı değiştiği zaman, çıkar ve kendine hizmet isteğinin anlamı da buna uygun olarak değişir."
Sayfa 101Kitabı okudu
Bodhichitta dikkatimizin odağını kişisel iyiliğimizden alır ve bütün varlıkların ortaklaşa iyiliğine yöneltir.
Sayfa 110Kitabı okudu
Düşünür Immanuel Kant, "ahlaki eylemler" ve "güzel eylemler" arasında bir ayrım yapmıştır. Ahlaki eylemleri, görev ya da zorunluluk duygusuyla gerçekleştirmek eğilimindeyizdir. Öte yandan, güzel eylemleri yaptığımız zaman ise, ahlaken doğru olanı yaparız, çünkü öyle yapmak bize cazip gelir ve o eylemi görev duygusundan ziyade arzu ettiğimiz için gerçekleştiririz. Bağlantılı benlik duygumuz gelişkin olduğu zaman, güzel eylemlerde bulun mayı daha sık isteriz. Hissedilen bağlantılılık duygumuzu yitirdiğimiz zaman, trajik sonuçlara yol açan bir biçimde, güzel eylemlerde bulunma arzumuz azalır.
Sayfa 101Kitabı okudu
Reklam
Vietnamlı Zen ustası Thich Nhat Hanh'a dünyamızı kurtarmak için ne yapmamız gerektiği sorulmuştu. "En çok ihtiyaç duyduğumuz sey," diye cevap vermişti, "İçimizde ağlayan Yeryüzü'nün sesini duyabilmektir.
Aşağıdaki egzersiz egomuzdan başka nelerden oluştuğumuzu keşfetmek için bir fırsat sunuyor: BUNU DENEYİN:  SÖYLE BANA, KİMSİN SEN? Bu egzersizi tek başınıza ya da başka birisiyle  yapabilirsiniz. Kendi kendinize: bir yabancının sizi tanımaya çalıştığını ve "Söyleyin bana, kimsiniz siz? 'diye sorduğunu hayal edin. Cevabınızı bir deftere yazın. Bir cevabı yazıp bitirdikten sonra aynı sorunun size yeniden sorulduğunu düşünün sonra yeniden... Her defasında İçinizden ne yazmak doğru geliyorsa onu yazarak ve işlemi tekrarlayarak, bakın bakalım her defasında farklı bir şekilde cevap veriyor musunuz? En azından on farklı yanıt vermeyi hedefleyen. Eğer merakla kapıldıysanız bakın bakalım bir sayfanın tamamını doldurabiliyor musunuz? Bir eşle: Her beş dakikada bir rolünüzü değiştirerek  "  Söyle bana kimsin sen? 'sorusunu sorsun, diğeriniz cevap verın ve aklınıza gelenleri söyleyerek bu işlemi tekrar tekrar yineleyin. Emin olun ki cevaplar her defasında değişik olacaktır.
İnsanlık için bu bir ölüm kalım meselesidir... 4 °C'lik bir sıcaklık artışı olması halinde, kitlesel ölümlerin olmaması son derece düşük ihtimaldir. Eğer 2050 yılında dünya nüfusu dokuz milyara ulaşır ve 4, 5 ya da 6°C'lik bir sıcaklık artışı gerçekleşirse, yeryüzünde yalnızca beş yüz bin insanın hayatta kalması muhtemeldir.
Reklam
"Benim damarlarımda gece gündüz dolaşan aynı hayat akışı, bütün dünyayı da dolaşıyor."
"Kendi bahçemizi pırıl pırıl tutabiliriz; ama kendi sokağımızdan ötesini başkalarının sorunu olarak görürüz."
Şu anda dünyamızın yoksulları Büyük Çözülme'nin yükü altında eziliyor. Petrol fiyatları arttıkça, yiyecek fiyatları da hızla yükseldi. Şubat 2001 ile Şubat 2011 arasında küresel ölçekte yiyecek fiyatlan iki kattan fazla arttı ve her geçen gün daha fazla insan yoksulluk sınırının altında yaşamaya itiliyor. 2010 yılında 900 milyon insan kronik açlık çekiyordu. Aynı sırada, dünyamızın nüfusunun yüzde yirmisini oluşturan en zenginler (yani günde on dolar ve daha fazlasını harcayabilenler) toplam gelirin dörtte üçünü alıyorlar.
60 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.