12 Mart 2019
A7 Kitap

#okudumbitti️ #kitapyorum #alaz ️ 144 Sayfa ️️️️️️️ . "İşin iyi olduğunda korkma, sanat demek soyut demektir. Soyut bir perdenin ardından bakmaktır dünyaya. Unutma: perdenin ardını gördüğünü söyleyenlerin sayısı çoktur. Oysa bir perde olduğunu bile göremeyenlerle doludur dunya." . Herkese Merhaba . Bugün sizlere distopik ve bir solukta okunan harika bir kitap bırakıyorum. Yazarın kalemi sade ve akıcı, kurgusu güçlü, yer ve mekân seçimleri muhteşemdi...Son zamanlarda okuduğum en iyi kitaplardan biri oldu #alaz . Bize insan üzerinden empati yapmamızı sağlayan, bedenler, kültürler, ırk, zenginlik, fakirlik ve b.g birçok konuyu bir hikâyede öyle güzel harmanlanmış ki yazarımız okumaya başlayınca kitabın nasıl bittiğini anlamadım. 1200 'lerin başında Orta Asya'da başlayan bir hikaye. Alaz sevdiği kadına kavuşmak için yaptığı bir hatanın lanetlenmesi sonucu bütün hayatı bir anda değişiyor. Yoksul olan Alaz, soylu bir ailenin kızı Aşula'ya aşık olur ve kaçarak evlenirler. Pekii bunun bedelini nasıl öder? Alaz'a verilen ceza nedir? Cezayı veren bilgini nerede ve nasıl bulacaktır? Hepsi bu kitapta. Cinsiyet, din,dil, ırk, yoksulluk, zenginlik bunların hepsinin önemsiz olduğunu, en önemlisi "İNSAN" olmak olduğunu çok güzel bir şekilde ifade etmiş yazar. Kitabı bir solukta büyük bir keyifle okudum. Tüm kitapsever dostlarıma içtenlikle tavsiye ediyorum. OKUYUN efendim, pişman olmazsınız... . . #kitaptanalıntılar ️ "En büyük katiller, en büyük korkaklardan çıkar." ️ "Yaşamın da bir ağırlığı ve acısı vardır. Her acı gibi o da bir gün son bulmalıdır. Cünkü kimse yaşamın yüküne sonsuza dek taşıyamaz." ️ "Namuslu insanların büyük makamlarda kalıp görev yapması, öğle vakti çölde donmak gibidir." . Sevgi, sağlık ve kitapla kalın canlar... Sorgulatan,
2020 38. kitabı
Merhabalar, güzel bir grup ile Kitap Gurusu moderatörlüğünde @orcun_zeren 'in #alaz kitabını okuduk. Kitap birçok dönemi konu alıyor. Alaz bir kızı sevdiği için lanetlenip vatanından sürülmesiyle kitap başlıyor. Başından geçen her olayda farklı bir insan kılığında, farklı bir dönemde geçiyor. Hepsi de hoşuma gitti. Yazarın dilinin akıcı olması da çok yardımcı oldu. Doğruyu söylemek gerekirse diğer kitabından daha çok beğendim. Ve mutlaka okumanızı tavsiye ediyorum. Kitabı okumama vesile olduğu için Kitap Gurusu ve @orcun_zeren 'e teşekkür ederim. Hoşçakalın.
Alaz
2020 5. kitabı
Kitabın isminden de anlaşılacağı üzere kitap karakterimiz Alaz Orta Asya'da 1200'lü yıllarda yaşayan bir yoksul bir Türk erkeği.O yörenin zengini olan Orunbay'ın kızı Aşula'ya aşık olur.Babasının onu vermeyeceğini bildiği için Aşulayı kaçırır.Aşula'da bu durumdan rahatsız değildir.Fakat bu durumdan rahatsız olan biri vardır Aşula'nın babası Orunbay cezalandırılmasını ister mahkeme kurulur.Bilge Atasagun yaptığının yanlış olduğunu anlatır ve ona şu sözler söyler."Senin cezan ne ölüm ne de yok oluştur.Senin cezan varoluştur.Sen mühlet verilenlerdensin Alaz;beni bulana dek mühletin var bu dünyada.Zamanı gelene kadar insanların hayatına gir çık.Zamanın dolana dek sen kovulmuş ve lanetlenmişlerdensin Alaz Alaz Atasagun'un dediği gibi farklı yıllarda,farklı yerlerde ve farklı bedenlerde ölüp yeniden doğar. Distopik tarzda yazılmış bu güzel kitabı ben çok beğendim.Yazarın anlatımı akıcı, sade insanı yormayan anlaşılır bir dille yazılmış.Yazar bizlere din, dil, ırk ,zengin ,fakir gözetmeksizin herkesin insanca yaşamaya hakkı olduğunu bu insanların yaşadıkları sıkıntıyı görmemizi sağlıyor. Severek okuduğum bu kitabı merak eden okumak isteyen varsa mutlaka okuyun diyorum.
2020 36. kitabı
Okunma: 03 Mart 2020 08:23
Yazarımızın kalemi ile ilk defa tanışıyorum ama iyiki tanışmışım diyorum ve geç tanıştığım içinde üzülüyorum açıkcası... Birbirine bağlı olmayan desem diyemem ama bağlı da değil ülkü ülke yöre yöre gezdim gibi hissettim okurken en çok sevdiğim kısmı Alaz bölümü ama sonrakilerde sanki Alazın suretleri gibiydi.... Ölüyor tekrar diriliyordu başka başka bedenlerde... Hem biraz fantastik hem biraz edebi hayata çıkarımlar yaptıran bir kitap.. Rusyaya ispanyaya gidiyorsun kitapta.. #alıntılar ¶Unutma;çiçekler dalında, toprağında güzeldir. Bugün olmasa da günün birinde ellerindeki Aşula çiçeği solacaktı.. ¶Vardan var olan hep var olur, değişir ama var olur. Yoktan var olan ise sadece ruhlardır...
2020 3. kitabı
Okunma: 26 Ocak 2020 22:32
Kitabı açınca bitirip kapatacağınızdan şüpheniz olmasın. Sadece insanı anlatan, insanın ne olursa olsun hangi sınıfta hangi yaşayış biçimine, bedene, ırka, kültüre sahip olursa olsun öncelikle insanca ve onurlu bir yaşam sürmesinin gerektiğini netçe anlayacaksınız kitapta. Yazarın, Toplumsal sorunlarımızın da konu edildiği özgürce ve haklı dile getirilmiş olduğu nefis cümlelerle dışa vurumunu okuyacaksınız. Sınıf ayrımı, cinsiyet ayrımı, eşitsizlik, haksızlık, ırkçılık konularını işlerken bunu öyle güzel bir hikayeye bağlamış ki, sıfır sıkılma, üzerine merakla sayfaları çevirme durumuna hazır olun. Zaten dilinin akıcı olduğunu okuduğum ilk kitabı -yazarın ilk kitabı- SALOME ile öğrenmiştim. İkinci kitapta da konu olarak yine gerçeküzeri hafif distopik bir hava vardı. İnsanın cehaletini yenmesi köleliği kabul etmemesi, insanları birbirinden ayırmadan yaşamayı öğrenmesi gerekiyor. Dokunduğu noktalar çok güzel, işleyişi çok güzel. Mutlaka mutlaka okunası gereken bir yazar ve eser.
2020 156. kitabı
Okunma: 08 Şubat 2020 17:29
Alaz; Kelime anlamında en temel ifadede yanan ve ışık veren nesnelerin türlü biçimlerde de uzanan dili, yalaz, yalım alev. Orçun Zeren romanındaki Alaz bir karekter, karakterler toplamı, kaynak, aranan ve bulunan, gaip. Peki karakter olan Alaz neyi ifade ediyor? Alaz'ın gölgesi neye tabül ediyor. Sanırım baştan başlayacağız. Tüm maddeler ve ruhlar gibi. Köksüzlüğün romanı. Kayıplığın kutsal hikayesi. Kitabın kapağında sizi evrensel bir döngü karşılıyor. En içinde ufacık bir insan. O insandan çıkan çizginin kendini de içine alacak şekilde ivme kazanan ve genişleyen dairelerle ilerlediğini görebilirsiniz. Kitabın özü tek kelime etmeden orada anlatılmış. Kitabın kapağını açtığınızda sizi insanlığın en taze ve en karanlık yerinde bir Yahudi esir kampı Auschwitz'de Hannah karakterinde ağırlıyor sizi. Ölümü sevdiklerinin bedenlerinde tadıp bekleyen Hannah'ın hikayesinde sizi yarım bırakıp (ileride tamamlanmak üzere) 13.yüzyılın Orta Asya steplerinde Alaz ile sizi hikayenin kaynağına kavuşturmak için horizonlar oluşturup risk almış yazar. Alaz'a tututun çünkü uzun bir zaman diliminde bedenden bedene coğrafyadan coğrafyaya sürükleneceksiniz. Alaz, sevdiği kızla birlikte kaçıp birlikte olmuştur. Yakalanan sevdalılar bozkırın kanunlarını ve töreyi alan kızın babasının öncülüğünde kamın divanına çıkarılır. Kam ölüm vermez. Alaz sonsuz bir yaşam ile lanetlenmiştir. Onun laneti yaşadığı her hayatı hatırlaması olacaktır. Alaz lanetin ağırlığını anlayamaz gençliği ve çiğliğiyle. Bunu çeşitli bedenlerin içinde ve coğrafyalarda yaşayarak bu ağırlığın altında ezilecektir. Var olmanın ağırlığı. Alaz'ın kendini yakarak dünyaya gelmeye devam ediyor. Bür gün laneti kendini bulduğunda kalkacaktır ama bu buluş ve kavuşma yüzyıllardan çeşitli hayvan ve insan bilinçlerinden geçerek tek
·144 syf.·
2020 14. kitabı
Ve bir kitabın daha sonuna geldim, yazarın ikinci kitabını da okumuş oldum, Alaz yani romanın karakterinin macerası Orta Asya steplerinde yaşayan bir Türk erkeği olarak başlıyor.Karakter kadın, erkek, Arap, Rus, zengin, yoksul oluyor.İnsan icadı ırkların, sosyal konumların, cinsiyet farklılıklarının ne kadar önemsiz olduğunu bize gösteriyor.Tıpkı yaşadığımız toplumu, doğduğumuz aileyi, cinsiyetimizi seçemediğimiz gibi karakterimiz de bunları seçemiyor.Ona dayatılanı yaşamak mecburiyetinde kalıyor.Yaklaşık 700 yıllık dünya tarihinde kayıp bir ruh olarak yaşayan Alaz, en başından beri aradığı huzura kavuşuncaya dek farklı dünyalardan, farklı bakış açılarıyla bizlere sadece insanı anlatıyor.Alaz'ın yaşadıklarına ortak olmak isterseniz şiddetle tavsiye ederim.Her daim kitapla kalın.