Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Alkol Tarihi

Rod Phillips

Alkol Tarihi Gönderileri

Alkol Tarihi kitaplarını, Alkol Tarihi sözleri ve alıntılarını, Alkol Tarihi yazarlarını, Alkol Tarihi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İşte gerçek sanatçı :D
Şair Juvenal şunları yazmıştı: "Sarhoş olduğu zaman Aşk Tanrısı için hiçbir seyin önemi yok. Zaten başını kıçından ayırt edemez."
Sayfa 42 - Maya Kitap
Namus elden gidiyeaahh(!)
Romalılarda bazen kadınların da eğlencelere katılmalarına izin veriliyordu ama bu durum çok tartışılıyordu. Örneğinegin evli kadınların şarap içmesi bazı erkekler tarafından, zina yapmalarına neden olduğu gerekçesiyle kınanıyordu. Bu, kadınların aslında cinselliğe düşkün olduğu ve toplumun cinselliklerini kontrol altına alıp yönlendirmek amacıyla koyduğu kural gevşettiği varsayımına dayanan tarihsel bağı hatırlatmaktadır.
Sayfa 42 - Maya Kitap
Reklam
Bira içinler dikkat(!)
MÖ beşinci yüzyıldan itibaren Yunanlılar birayı, erkekleri "efemine" yaptığı gerekçesiyle kötülemeye başlamışlardı. Biranın efeminelikle bağdaştırılması muhtemelen vücut sıvıları hakkındaki düşüncelerinin sonucuydu. Erkeklerin sıcak ve kuru, kadınların soğuk ve nemli olduğuna inanılıyordu. Aynı kavramsal çerçeve içinde, şarabın sıcak bir içki olduğu (bazı istisnalar vardı), bu nedenle erkeklere uygun olduğu düşünülüyordu. Hipokrat tahılın soğuk bir nesne olduğunu, ama ekmek yapılınca ısındığını düşünüyordu. Daha sonra tıp yazarları (Hipokrat yazmamıştı), bira hakkında yazdıkları zaman onu soğuk bir içecek olarak tanımlamışlar ve bu nedenle erkekten çok kadına benzediğini belirtmişlerdi. Kısacası, şarabın erkek içkisi, biranın ise kadın veya efemine içkisi olduğu düşünülüyordu.
Sayfa 39 - Maya Kitap
Mana koymada insanların üzerine yok!
Yunanlıların ilk kez biradan, özellikle Trakyalıların MÖ yedinci yüzyılda bira içmelerinden bahsettikleri zaman bu durum bir tarihçi tarafından "münasebetsizlik" olarak değerlendirilmişti: Birayı pipetle içmelerini (yüzeydeki samanlardan ve diğer tortulardan kaçınmak için), oral seks yapan kadına benzetmişlerdi.
Sayfa 38 - Maya Kitap
Ahlak bekçileri yine iş başında
Birkaç Yunanlı yazar -ki hepsi erkektir- erkeklerin şaraplarını sulandırarak, kadınlarınsa muhtemelen talihsiz sonuçlarla, sek içmeyi tercih ettiğini iddia ediyordu. Bu doğru muydu, değil miydi bilinmez ama kadınları barbarlarla aynı kefeye koyuyordu. Bu inancın bir nedeni, şarap içen kadınların ahlaki değerlerini kaybettikleri ve cinsel olarak önüne gelenle yatıp kalktıklarına ilişkin sık sık dile getirilen korkuydu. İçki içen kadınlar ve cinsel faaliyetler arasındaki ilişki Batılı kültürlerde yaygın olup, kadınlardan erkeklere izin verilenden farklı davranışlar bekleyerek, cinsel ahlak konusunda çifte standart uygulanmasına mükemmel bir örnek oluşturmaktadır.
Sayfa 38 - Maya Kitap
Geleneksel olarak sempozyumlara sadece erkekler katılıyordu ve kadınlar yalnızca müzisyenler, garsonlar, fahişeler veya çok içip sarhoş olan erkeklere bakmaya gelenler oluyordu. Yunanlılar üst sınıfındaki kadınlar da şarap içiyordu ama bu durum pek hoş karşılanmıyordu.
Sayfa 38 - Maya Kitap
Reklam
Dördüncü krater şarabın sonucu olan "Hubris” (aşırı böbürlenme) Yunanistan'da kamu suçuydu ve tecavüzle zina kadar ciddi suçları kapsayan yasalarda yer alan bir deyimdi. Sekizinci kratere gelindiğinde katılımcılar gerçekten yasaları çiğneme tehlikesi altındayken, on kraterin tamamını içmek insanları delirtiyordu.
Sayfa 37 - Maya Kitap
Birbiri ardına kraterler dolusu şarap içmenin etkileri
Sadece bilge olanlar için üç krater hazırlıyorum. Birisi sağlık için, önce bunu içiyorlar; İkincisi sevgi ve zevk için; Üçüncüsü uyku için ve bunu içince bilgeler salınarak eve gider; Dördüncüsü artık bizim değildir, küstahlığa aittir; Beşinci bağırmaya; Altıncı sarhoşlar cümbüşüne; Yedinci mor gözlere; Sekizinci mahkemeye çağrılmaya neden olur; Dokuzuncu huysuzluğa; Onuncu deliliğe yol açar, insanlar bir şeyler fırlatır.
Sayfa 37 - Maya Kitap
Taşkın içki partileri
Bazı sempozyumlar, erkeklerin gece boyunca politika ve sanat konuştukları ciddi toplantılarken bazıları da içmenin yanı sıra fahişelerle ve erkek garsonlarla seks yapmanın öncelik kazandığı taşkın içki partilerdi. Sempozyumların çoğu muhtemelen bütün bu faaliyetlerin yaşandığı karma etkinliklerdi.
Sayfa 36 - Maya Kitap
En ünlü Yunan şarap uygulaması sempozyumdu; kelimenin bugünkü anlamı –konferans veya toplantı- orijinalinden epeyce sapmıştır. Geçmişte Yunanca "symposion" kelimesi "birlikte içmek" anlamına geliyor ve üst tabakadan Yunanlı erkeklerin (sayıları genellikle on iki ile yirmi dört arasında olan) bir araya gelerek uzun bir gece boyunca şarap tüketerek tartıştıkları ve eğlendikleri etkinliği tanımlıyordu. Sempozyumlar ayrıca şiirlerin, pasajların okunduğu, genç erkeklerin yetişkin erkek dünyasına tanıtıldığı törenler de olabilirdi.
Sayfa 36 - Maya Kitap
88 öğeden 51 ile 60 arasındakiler gösteriliyor.