Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Alkol Tarihi

Rod Phillips

Alkol Tarihi Gönderileri

Alkol Tarihi kitaplarını, Alkol Tarihi sözleri ve alıntılarını, Alkol Tarihi yazarlarını, Alkol Tarihi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
2023te okuyacağım kitaplar.. :D
evet, ben de başlıkta yazdığım gibi bu listedeki kitapların hepsini yıl içinde okuyamayacağımı biliyorum ama ne kadarını okuyabileceğimi bilmiyorum.. bunu da bu sene göreceğim/z.. (= asgari ücret/dolar kuru= bu sene okuyacağım kitap sayısı kutsal denklemimden hareketle (şu anki kura göre) yıl sonuna dek (bugüne dek okuduklarım dışında) 392 adet
368 syf.
9/10 puan verdi
·
114 günde okudu
Alkolün kültür tarihi. Antik çağlardan günümüze serüveni de diyebiliriz. İmali, kullanılması, yasaklanması, farklı toplumlarda nasıl algılandığı gibi konularda okunması gereken harika bir eser. Kitabın dili ve konu bütünlüğü güzel. Bazen kısa tekrarlara düşse de harika bir bilgi kaynağı alkol hakkında.
Alkol Tarihi
Alkol TarihiRod Phillips · Maya Kitap · 201621 okunma
Reklam
Son cümleye dikkat!
Anlaşılan kadınların (veya kocalarının cinsel suç işleme gibi bir ahlaki risk almalarındansa, su içmekten kaynaklandığına inandıkları hastalık, hatta daha kötü sonuçlara yol açabilecek risklere sokmanın, daha iyi olup ol madığı konusunda ahlaki bir değerlendirme söz konusuydu. Evli bir erkek için, dul kalmak boynuzlanmaktan iyiydi.
Sayfa 316 - Maya Kitap
Bu ve başka durumlarda esas itiraz konusu kadınların alkol tüketmesidir. Ancak her dönemde, yapılan itirazın kesin tanımı, kadınların alkol tüketmesiyle tehdit edildiği düşünülen cinsiyete dayalı düzenin bazı yönleri hakkındaki kapsamlı kültürel kaygıları yansıtır.
Sayfa 315 - Maya Kitap
Savaş sırasında yeni iş olanaklarından ve gelir artışından yararlanan kadınların, sık sık barlara gittiği gözlemlenmiştir. O zamana kadar büyük ölçüde erkeklerle bağdaştırılan bu davranış, kadınların kıyafetlerindeki ve saç biçimlerindeki değişiklikle aynı döneme rastlamış ve bu yeni tarzın erkeksi olduğu düşünülmüştür. Savaşın sonunda, kadınları tekrar kadınsı hale getirmek için çeşitli girişimlerde bulunulmuş, özellikle de, terhis olan askerlere yer açmak amacıyla, çalıştıkları sanayi işlerinden atılmışlardır. Bu dönemde kadınların içki içmesi konusundaki kaygılar, savaş koşullarında bozulduğu düşünülen cinsiyet sınırlarını yeniden oluşturma ihtiyacını yansıtmaktadır.
Sayfa 315 - Maya Kitap
Kadınların alkol tüketmesiyle yaşanan kaygı
Erkeklerin, kadınların alkol tüketmesi konusunda hissettiği kaygı, farklı zamanlarda farklı şekiller almıştır. Antik Roma'da, muhtemelen sarhoş bir kadının zina yapıp hamile kalması ve kocasının doğacak bebeği, bilmeden kendi çocuğu gibi yetiştirmesi korkusuyla, evli kadınların şarap tüketmesinin ciddiyetine dikkat çekilmiştir. Kadınların içki içmesi karşısında uygulanan ceza (bazen ölüm, bazen de boşanma) zina yapan kadınlarla uygulanan cezayla aynıdır.
Sayfa 314 - Maya Kitap
Reklam
Kadınların içki içmesine karşı çıkılmasının sebebi
Ortak kaygılardan biri erkeklerin, kadınların içki içmesine karşı tavırlarıdır. Tarih boyunca erkekler, genellikle kadınların alkolün etkisindeyken kendilerini cinsel olarak daha az kısıtladıklarına veya duygularını dışa vurduklarına inandıkları için kadınlar içki içtikleri zaman kaygılanmışlardır. Bu mantıklı bir varsayım olabilir, zira alkolün etkilerinden biri, her türlü çekingenliği azaltmasıdır. Ancak kadınların vücutları alkolu erkeklerinkinden farklı bir hızda özümseyip sindirse de, etkileri cinsiyet ayrımı yapmamaktadır. Bir aksilik olmadığı takdirde, kadınların alkolün etkisi altındayken, cinsel ya da değil, riskli davranışlarda bulunma olasılığı erkeklerden daha yüksek değildir. (Kültürel etkilerin çoğu zaman kadınların erkekler kadar cinsel risk almasını engellediği iddia edilebilir.) İçki içen erkeklerin kadınların içki içmesine karşı çıkması, aslında, cinsel ahlakta çifte standart ifadesidir.
Sayfa 314 - Maya Kitap
Her şeyin fazlası zarar
Yasadışı içki elde edemeyen çaresiz vatandaşlar (kolonya, saç güçlendirici ve pencere temizleme sıvısı da dahil olmak üzere) alkol içeren diğer maddeleri kullanmaya yönelerek genellikle ciddi ya da ölümcül sonuçlarla karşılaşıyorlardı.
Sayfa 308 - Maya Kitap
Reklam dediğin böyle yapılır :D
Paris'te "Tercihiniz şarap olsun", "Şarapsız bir yemek güneşsiz bir güne benzer” gibi mesajlar taşıyan dört yüz tane yanıp sönen ışıklı reklam panosu dikilmişti.
Sayfa 284 - Maya Kitap
Alkollü araba kullanımını yasaklayan kanunlar Birinci Dünya Savaşı sonunda yürürlüğe konulmuştu ancak 1930'lara kadar standart bir sarhoşluk ölçümü olmadığı için, kanıt olarak polisin sağduyuya dayalı tespitleri kabul ediliyordu. Düz bir çizgide yürüyememek, konuşurken dili dolanmak ya da parmağıyla burnunun ucunu gösterememek gibi durumlar sarhoşluk belirtisi olarak kabul ediliyordu.
Sayfa 282 - Maya Kitap
Reklam
Fransız askerleri kırmızı şarap içiyordu, çünkü bunun daha erkeksi ve erkeğin kanını kaynatma olasılığının beyaz şaraptan daha yüksek olduğu düşünülüyordu.
Sayfa 245 - Maya Kitap
Sömürülen devletlere uygulanan alkol politikası
Görüldüğü gibi, sonunda Afrika kolonilerinde, ideolojik, kültürel veya ekonomik nedenlerle, birbiri ardına yerli halka bir tür yasaklama konulmuştu. Çoğu köle olarak Amerika kıtasına götürülen Afrikalılara da benzer politikalar uygulanmıştı. Ta 1692 yılında New Jersey'de çıkarılan bir kanun Afrikalı-Amerikalılara rom veya her türlü damıtılmış içki satılmasını veya verilmesini yasaklıyordu ve on sekizinci yüzyılın ortalarına gelindiğinde, Amerikan yerlilerinden alkolü uzak tutma girişiminde bulundukları gibi, birçok kolonide benzer kurallar kabul edilmişti. Aynı şekilde, köle sahipleri de, kısmen sarhoş oldukları takdirde düzeni bozacakları korkusuyla, kölelerinin alkole erişimini engellemişti. Bu uygulamaların istisnaları, içki ayrıcalıklarının genişletildiği Noel gibi tatillerdi.
Sayfa 230 - Maya Kitap
Sarhoş olmak başlı başına bir günahtı ama kutsal şeylere karşı saygısızlık, ahlak dışı hareketler ve şiddetle birleştiğinde günah katmerleniyordu. Bu tüm Hıristiyan mezheplerde genel kabul görmüş bir yaklaşım biçimiydi ve 1600'lerde Amerika'daki İngiliz sömürgelerinde alkole karşı uygulanan politikaların temelini oluşturmuştu.
Sayfa 147 - Maya Kitap
Alkol vs Su
Gerçekten de alkolün suya göre üstünlüğü hakkındaki yüz yıllardır süren tartışmalar tepetaklak olabilirdi ve olmuştu: On dokuzuncu yüzyıldan itibaren su, güvenli seçenek olarak tasvir edilecek ve alkol zararlı olduğu gerekçesiyle kınanabilecekti. Ancak mademki su insan sağlığı için tehlikeli görülüyordu o zaman alkol de toplum ve ahlak açısından zararlı olarak tanımlanabilirdi. Yani güvenli içme suyu temin edilmiş olması, alkole karşı olan tavrın yön değiştirmesine sebep olmuş ve 1800'lerdeki alkol karşıtı ideolojilerin gelişmesine zemin hazırlamıştı.
Sayfa 194 - Maya Kitap
Güzel isyan
1870'de İngiliz Tıp Dergisi: "su içilmesini destekleyen toplumsal hareket yaklaşık kırk yıldır devam etmekte olduğu halde" nereye bakarsak bakalım (hastaneler, hapishaneler ya da "cumartesi gecesi bir İngiliz şehrinin en fakir sokakları") insanlığın felaketine sebep olan en büyük faktörün, sayısız farklı formuyla İÇKİ olduğu açıkça görülüyor," diye feryat ediyordu.
Sayfa 193 - Maya Kitap
88 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.