Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Alkol Tarihi

Rod Phillips

Alkol Tarihi Gönderileri

Alkol Tarihi kitaplarını, Alkol Tarihi sözleri ve alıntılarını, Alkol Tarihi yazarlarını, Alkol Tarihi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Fransız askerleri kırmızı şarap içiyordu, çünkü bunun daha erkeksi ve erkeğin kanını kaynatma olasılığının beyaz şaraptan daha yüksek olduğu düşünülüyordu.
Sayfa 245 - Maya Kitap
Sömürülen devletlere uygulanan alkol politikası
Görüldüğü gibi, sonunda Afrika kolonilerinde, ideolojik, kültürel veya ekonomik nedenlerle, birbiri ardına yerli halka bir tür yasaklama konulmuştu. Çoğu köle olarak Amerika kıtasına götürülen Afrikalılara da benzer politikalar uygulanmıştı. Ta 1692 yılında New Jersey'de çıkarılan bir kanun Afrikalı-Amerikalılara rom veya her türlü damıtılmış içki satılmasını veya verilmesini yasaklıyordu ve on sekizinci yüzyılın ortalarına gelindiğinde, Amerikan yerlilerinden alkolü uzak tutma girişiminde bulundukları gibi, birçok kolonide benzer kurallar kabul edilmişti. Aynı şekilde, köle sahipleri de, kısmen sarhoş oldukları takdirde düzeni bozacakları korkusuyla, kölelerinin alkole erişimini engellemişti. Bu uygulamaların istisnaları, içki ayrıcalıklarının genişletildiği Noel gibi tatillerdi.
Sayfa 230 - Maya Kitap
Reklam
Sarhoş olmak başlı başına bir günahtı ama kutsal şeylere karşı saygısızlık, ahlak dışı hareketler ve şiddetle birleştiğinde günah katmerleniyordu. Bu tüm Hıristiyan mezheplerde genel kabul görmüş bir yaklaşım biçimiydi ve 1600'lerde Amerika'daki İngiliz sömürgelerinde alkole karşı uygulanan politikaların temelini oluşturmuştu.
Sayfa 147 - Maya Kitap
Alkol vs Su
Gerçekten de alkolün suya göre üstünlüğü hakkındaki yüz yıllardır süren tartışmalar tepetaklak olabilirdi ve olmuştu: On dokuzuncu yüzyıldan itibaren su, güvenli seçenek olarak tasvir edilecek ve alkol zararlı olduğu gerekçesiyle kınanabilecekti. Ancak mademki su insan sağlığı için tehlikeli görülüyordu o zaman alkol de toplum ve ahlak açısından zararlı olarak tanımlanabilirdi. Yani güvenli içme suyu temin edilmiş olması, alkole karşı olan tavrın yön değiştirmesine sebep olmuş ve 1800'lerdeki alkol karşıtı ideolojilerin gelişmesine zemin hazırlamıştı.
Sayfa 194 - Maya Kitap
Güzel isyan
1870'de İngiliz Tıp Dergisi: "su içilmesini destekleyen toplumsal hareket yaklaşık kırk yıldır devam etmekte olduğu halde" nereye bakarsak bakalım (hastaneler, hapishaneler ya da "cumartesi gecesi bir İngiliz şehrinin en fakir sokakları") insanlığın felaketine sebep olan en büyük faktörün, sayısız farklı formuyla İÇKİ olduğu açıkça görülüyor," diye feryat ediyordu.
Sayfa 193 - Maya Kitap
Bu Fransızlar neden bu kadar kibirli?
Üst ve orta sınıflar kendilerine göre, yaşam tarzları, ilişkileri, temizlik alışkanlıkları ve sosyal tavırları hiç iyi durumda olmayan "tehlikeli sınıfların" (yani işçilerle fakirlerin) davranışlarından şikâyetçiydiler. Bir Fransız yorumcunun dediği gibi, "Bir şişe damıtılmış alkollü içecek için çocuklarını ve kendilerini satan Afrika'daki zenciler gibi, sadece barbarlar fakir sınıfın en aşağılık kesiminin coşkusuyla içmekten hoşlanır... Barbarlar için sarhoşluk yüce bir saadet kaynağıdır; büyük şehirlerdeki muhtaçlar için bu dayanılmaz bir tutkudur, onsuz yapamayacakları bir bağımlılık."
Sayfa 189 - Maya Kitap
Reklam
Bira kanununa tepki
Bira Kanunu'nun çıkmasından sonraki birkaç saat içerisinde, bira yüzünden işçiler arasında artan ahlaksızlık, aylaklık ve suçlar konusunda şikayetler dillendirilmeye başlanmıştı. Papaz Sydney Smith şöyle diyordu: "Herkes sarhoş. Şarkı söylemeyenler, naralar atıp yerlerde sürünüyorlar. Soylu insanlar birer hayvana dönüşmüşler." Bazıları da kısa süre sonra, Bira Kanunu'nun ailelerde yarattığı tahribattan bahsediyor ve birahaneleri fahişeler, suçlular ve radikallerin sığınağı olarak tanımlıyorlardı. Tüm bunlar bir asır önce cin ve barlar hakkındaki iddiaların aynısıydı.
Sayfa 179 - Maya Kitap
Bira Kanunu
Bira Kanunu'na göre, 42 şilin (2 sterlinden biraz fazla) gibi küçük bir ücret ödeyen her ev sahibi bira üreterek kendi arazisinde satabilirdi. Tek kısıtlama, kilise saatleri dışında her zaman açık olan barların aksine, akşam saat 10'dan sonra satış yapılamamasıydı. Altı ay içerisinde İngiltere ve Galler'de bu tarz bir evlerinden 24.000 tane ve sonraki yıl da binlercesi daha açılarak neredeyse her mahallede bir tane bar oldu. Herhalde alkol hiç bu denli kolay erişilebilir olmamıştı.
Sayfa 179 - Maya Kitap
:D
I.Petro kendi destekçilerine votka dağıtmaya devam ederek onu diplomat ve misafirleri kontrol altına almak için kullanmıştı. 1695 yılında Sarhoş Hokkabaz ve Soytarılar Meclisi oluşturmuştu ki bu konsey (kendisi de dahil) tüm üyelerinin "her gün sarhoş olup yatağa ayık girmemesini" şart koşmaktaydı.
Sayfa 124 - Maya Kitap
Rusya'da ise çarlar daha 1470'lerde votka üzerinde bazı tekeller oluşturmuş ve onu bir gelir kaynağı, politik ve toplumsal kontrol mekanizması olarak kullanmışlardı." 1500'lü yıllarda IV. İvan yeni bir ayrıcalıklı sınıf oluşturarak, sadakatlerine karşılık olarak sadece bu sınıf mensuplarına votkaya erişim hakkı tanımıştı.
Sayfa 124 - Maya Kitap
88 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.