Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

All About History Türkiye - Sayı 15 (Mart-Nisan 2023)

All About History Türkiye

All About History Türkiye - Sayı 15 (Mart-Nisan 2023) Gönderileri

All About History Türkiye - Sayı 15 (Mart-Nisan 2023) kitaplarını, All About History Türkiye - Sayı 15 (Mart-Nisan 2023) sözleri ve alıntılarını, All About History Türkiye - Sayı 15 (Mart-Nisan 2023) yazarlarını, All About History Türkiye - Sayı 15 (Mart-Nisan 2023) yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İnsanlar hissizleşmişti. Ne ölüm korkusu vardı ne de gözlerinde bir yaşam ifadesi... Öylece yaşayıp gidiyorlardı işte...
Reklam
" Yatakta dâhi seni düşünürken buluyorum kendimi, benim ölümsüz sevgilim, zaman zaman neşeyle, zaman zaman kederle, kaderin duamızı duyup duymayacağını Öğrenmek için bekliyorum... Seninle yaşayacağım ya da seni bir daha asla göremeyeceğim hayat yüzleşmek için....
Alpleri geçmek Hannibal'in ordusuna çok pahalıya mâl oldu. Dağların diğer tarafındaki ovalara ulaştıklarında orduda yalnızca 12 bin Afrikalı savaşçı, 8 bin İspanyol, 6 bin süvari ve bir avuç dolusu fil kalmıştı. Hannibal, İtalya'ya ulaşmaya çalışırken birliklerinin yarısından fazlasını kaybetmişti. Sayıca katbekat üstün Romalılar karşısında şansı ne olabilirdi ki? Sonrasında yaşananlarsa Hannibal Barca'nın gelmiş geçmiş en önemli askerî dehalardan biri olduğunu kanıtlar nitelikteydi.
Sayfa 31
Çocuk yaştaki Hannibal, "Yakında yaşım elverdiğinde, ateş ve çelikle Roma'yı kaderine boyun eğdireceğim," diyerek yemin etti. Gelecekte Roma'nın azılı bir düşmanı olacak ve bu dediklerini aynen yapacaktı.
Sayfa 31
Laertius'a göre platonun asıl adı dedesinin de ismi olan Aristokles'ti fakat güreş hocası Argoslu Ariston fiziksel gücünden ötürü ona geniş anlamına gelen Platon adını vermişti. Kimilerine göre ise eserlerindeki anlatım derinliği nedeniyle veya alnı geniş olduğu için bu ismi almıştı.
Reklam
"Romalıların eline düştüğü takdirde kendisini nasıl bir kaderin beklediğini çok iyi bilen Hannibal, zehir içerek hayatına son verdi."
Zama Muharebesi Aslında Gerçekleşmedi Mi ?
"Yıllarca süren savaşların ardından Roma'nın uyguladığı taktikler fevkalade gelişim göstermişti ve artık düşüncesizce yapılan sıradan taarruzlara yer yoktu." Scipio komutasındaki Roma ordusunun Hannibal'ı Zama Muharebesinde bozguna uğratmasının gerçekleşip gerçekleşmediği net değil. Profesör Yozan Mosig, muharebenin tam olarak nerede yapıldığını bugüne kadar kimse tespit edemediğini söylüyor. Romalıların büyük zaferlerini abideleştirmek için ilgili yerlere anıt dikme tutkusu dikkate alındığında muharebe meydanının neresi olduğunu bildiren bir yıkıntının dahi mevcut olmadığını belirtiyor. Dahası ise mücadelenin seyrinin Hannibal ve Scipio gibi birinci sınıf askeri dehaların ürünü olmaktan kuşku uyandıracak derecede uzak ve hayal gücünden yoksun olması. Dolayısıyla Zama Muharebesi, Cannae'deki yenilginin gururunda açtığı yarayı sarmak isteyen ve bu amaçla Cannae kadar büyük bir zafer kazandığı illüzyonunu yaratmaya çalışan Roma'nın bir propagandası olabilir.
Sayfa 36
"Cannae Muharabesi Roma ordusunun başına gelmiş en büyük felaketlerden biriydi." "Roma'nın o dönemdeki savaş taktikleri oldukça basit ve sıradandı; esasen sadece kaba kuvvetle düşmanı alt etmeyi amaçlayan ve doğrudan yapılan taarruzlardan ibaretti." "...Canae'deki Kartaca ordusu Akdeniz'in dört bir yanından gelmiş birliklerin heterojen bir karışımıydı. Belki de Hannibal'ın en büyük mahareti bu askerleri uyumlu ve başarılı bir savaş gücüne dönüştürmüş olmasıydı."
Sayfa 34
Kartaca, öteden beri zenginliğin hüküm sürdüğü bir yerdi. Fenikelilerin (Phoenicia) soyundan geldikleri için Romalılar tarafından Pönler olarak da anılan Kartacalılar, tıpkı ataları gibi ticaret konusunda bir hayli yetenekliydi. Fakat Roma'yla yaptıkları savaştan sonra mali sıkıntılar baş göstermiş ve ödemek zorunda kaldığı ağır tazminat Kartaca'nın belini iyice bükmüştü. Ülkenin toparlanabilmesi için bolca gümüşe ve yeni topraklara ihtiyaç vardı.
Sayfa 31
31 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.