Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Uzay Bilimleri ve Astronomi Dergisi

All About Space - Sayı 11 - 2020/11

All About Space

All About Space - Sayı 11 - 2020/11 Gönderileri

All About Space - Sayı 11 - 2020/11 kitaplarını, All About Space - Sayı 11 - 2020/11 sözleri ve alıntılarını, All About Space - Sayı 11 - 2020/11 yazarlarını, All About Space - Sayı 11 - 2020/11 yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Evren, tekillik adını verdiğimiz bir noktadan genişleyerek oluştu, 13,8 milyar yıl boyunca evrim geçirdi ve gelecekte çökerek, donarak veya parçalanarak yaşamını noktalayacak
Sayfa 64
Astronomlar, süper kütleli karadeliklerden meydana gelen enerji çıkışlarının, içinde bulundukları galaksilerinin evrimleşme şeklini etkileyebileceğine inanıyor. Karadelikler hem fizik yasalarının bozulduğu egzotik, gizemli cisimler, hem de evrenin neden böyle göründüğünü anlamak için inanılmaz derecede önemliler.
Sayfa 84
Reklam
·
Puan vermedi
Güneş kırmızı deve dönüştüğünde, nereye gidebilecekler? En iyi seçenek, Satürn’e ve onun büyüleyici halkalar sistemine bakan sevimli bir ev gibi görünüyor. Güneş Sistemi’nin yeni düzeninde, Satürn’ün en büyük uydusu Titan, muhtemelen insanlar için ilk kaçış noktası olacak. Buraya yerleşmek kolay olmayacak. Dünya’dan Titan’a yolculuk birkaç yıl sürüyor ve bu da herhangi bir astronotun bedenine ve zihnine aşırı yük getiriyor... (Titan'a kaçış makalesinden...)
All About Space - Sayı 11 - 2020/11
All About Space - Sayı 11 - 2020/11All About Space · Doğan Burda Dergi Yayıncılık · 202029 okunma
Messenger uzay aracı Merkür'ün kuzey kutbundaki kraterlerin içinde su buzu keşfetti. Bu bölgeler gölgede kalıyor ve Güneş'in ısısından korunuyor.
Gerçekte roket mühendisliği görevi gereği matematik, fizik, kimya, statik, dinamik, yükler,havacılık, uçuş mekaniği, elektrik, manyetizma, termodinamik ve daha bir çok disiplinden bilgi almak zorunda... Nikolas Verstappen Avrupa Uzay Ajansı
Sayfa 79 - Roket MühendisliğiKitabı okudu
Uzak bir galaksiden gelen ışık, bize daha yakın bir galaksi yakınlarından geçtiğinde bozulmaya uğruyor ve böylelikle ön plandaki galaksinin kütlesi ile ilgili bilgi veriyor.
Reklam
Mars'ta pası görebiliyoruz. Kızıl gezegen'in adı, uzun zaman önce yüzeyindeki demir, oksijen ve su ile tepkimeye girdiğinde oluşan pastan geliyor. Makale: Yasemin Şaplakoğlu
Gece gökyüzünde görülecek birçok harika var. Ve onları sadece gözlerinizi kullanarak görmeniz mümkün. Teorik olarak, gözünüz iyi görüyorsa, ışık kirliliğinin hemen hemen hiç olmadığı mükemmel karanlık bir gecede 6 kadire kadar parlak olan nesneleri görebilirsiniz. Bu da, aynı anda en az 4.500 civarı yıldız görmenizin mümkün olduğu anlamına gelir. En karanlık gecede, sadece yıldızların farkına varmayacaksınız. Nereye bakacağınızı biliyorsanız, galaksileri, gezegenleri ve yıldız kümelerini de tespit edebilirsiniz. Teleskop veya dürbün, gözlem deneyiminizi geliştirecek olsa da, binlerce ışık yılı uzaktaki cisimleri çıplak gözle görebileceğinizi bilmek, güzel bir duygu. Gözlerinizi karanlığa alıştırmanızı, ışık kirliliğinden ve bulutlu gökyüzünden kaçınmanızı zaten ortaya koyduk. Ancak çıplak gözle astronomi deneyiminizden en iyi şekilde yararlanmak için almanız gereken başka önlemler de var.
Karanlık madde gerçek mi? Neredeyse yüzyıldır, astronomlar evrenimizin göremediğimiz bir şeyle dolu olduğuna inanıyor: ışık ve herhangi bir tür elektromanyetik dalga yayınlamayan ve soğurmayan, kendini sadece gözleyebildiğimiz cisimlerin üzerindeki kütleçekimsel etkisi ile belli eden bir tür madde. Bu ‘karanlık madde' evrendeki ‘normal maddeye' oranla çok fazla. Karanlık madde, evrendeki galaksilerin ve daha büyük ölçekli kozmik yapıların, onların içinde bulunan yıldızlar, gaz ve tozun ortaya koyduğundan yaklaşık 6 kat daha kütleli olmasını sağlıyor. Ancak, bu maddeyi direkt olarak tespit edebilmek için on yıllardır devam eden arayışa rağmen, varlığına dair bir kanıt bulunamadı. Peki ‘karanlık madde' evrene bakış açımız olarak doğru bir yaklaşım mı? Evrenin temel kanunlarını yeniden ele alan alternatif teoriler artıyor. Yakın zamanda gerçekleştirilen bir çalışma, bu ‘asi' teoriler için ilk gözlemsel kanıtları sunmuş olabilir. Peki karanlık madde mazide mi kalıyor?
"Kuyruklu yıldızların buz ve kaya karışımı olduğu, asteroitlerin ise büyük ölçüde kayadan meydana geldiği biliniyor. Bu nedenle kuyruklu yıldızlar genellikle 'kirli kartopu' olarak adlandırılıyor."
Reklam
"Karanlık madde evrendeki en güçlü şey olabilir ancak, ısınma etkisi karanlık maddeyi yönetebiliyor." Justin Read
98 syf.
·
Puan vermedi
·
1 saatte okudu
1 Yaşındayız!
All About Space’i çıkarmadan önce sadece uzay bilimleri ve astronomi hakkındaki bir derginin ülkemizde çok sevileceğini biliyorduk ve bununla ilgiyi ön çalışmayı
All About Space - Sayı 11 - 2020/11
All About Space - Sayı 11 - 2020/11All About Space · Doğan Burda Dergi Yayıncılık · 202029 okunma
Bütün Alıntılar
HERGÖKCİSMİPASLANMAYAUYGUNBİRYERDEĞİL, ÖZELLİKLEKURAK,ATMOSFERİOLMAYANAY,HİÇDEĞİL.” 10 “Yıldızlar Newton kütleçekiminin öngördüğünden daha hızlı hareket ediyor.” 16 “Şimdiye kadar kimse genel göreliliği ve kuantum mekaniğini bir araya getiren bir teori üretemedi.” 20 “Karanlıkenerjievrenintamamındayeralıyor veoluşturduğuetkiileevrenyaşlandıkça genişlemesinisağlıyor.” JimBraatz 64 Karadeliğin çevresindeki “korona” olarak adlandırılan aşırı derecede sıcak bölge 84
Ah korona Ah sen neymişsin :))
Karadeliğin çevresindeki “korona” olarak adlandırılan aşırı derecede sıcak bölge
“Karanlıkenerjievrenintamamındayeralıyor veoluşturduğuetkiileevrenyaşlandıkça genişlemesinisağlıyor.” JimBraatz
25 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.