All About Space- Sayı 14 - 2022/02 - Şubat-Mart

All About Space

All About Space- Sayı 14 - 2022/02 - Şubat-Mart Sözleri ve Alıntıları

All About Space- Sayı 14 - 2022/02 - Şubat-Mart sözleri ve alıntılarını, All About Space- Sayı 14 - 2022/02 - Şubat-Mart kitap alıntılarını, All About Space- Sayı 14 - 2022/02 - Şubat-Mart en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bilinen en küçük gaz gezegen Kepler-138d Dünya’dan sadece %60 kadar daha büyük.
bugüne kadar başka yıldızlar etrafında dolanan 4.000’in üzerinde gezegen keşfettik.
Sayfa 85
Reklam
Bu yıl içinde Juno, Jüpiter’in uydusu Europa’ya 2 yakın uçuş gerçekleştirecek. İlk yakın uçuş bu ay içinde gerçekleşecek ve Juno uydunun yüzeyine 46.600 kilometre mesafeden geçecek. 2022’nin ilerleyen aylarında gerçekleşecek olan geçiş ise çok ama çok daha yakın. Juno, Eylül ayında buzul uydunun yüzeyinin sadece 320 kilometre kadar üzerinden geçecek. Europa’nın yakından gözlemleri, buzul kabuğunun altındaki okyanusu incelemek açısından çok önemli. Bu yakın geçişler Juno’nun okyanusuna dair daha kapsamlı bilgiler sunacağı gibi, NASA’nın Europa’nın yaşama uygunluğunu araştıracak olan görevi Europa Clipper için de önemli bilgiler edinmiş olacak
Sayfa 28
UZAY ASANSÖRÜ Uzay asansörü Dünya ile yörüngeyi birbirine bağlayacak bir asansör projesi. Bu fikri ilk ortaya atan kişi Konstantin Tsiolkovsky’ydi. Tsiolkovsky aynı zamanda roket fırlatmalarına dair ilk denklemleri derleyen kişi. 1895 yılında, Eyfel Kulesi’nden ilham alarak, 35.800 kilometre uzunluğunda bir kule inşa edilip yörüngeye bir asansörle erişilebileceğini düşündü.
DART GÖREVİ NASA’nın Çift Asteroit Yönlendirme Testi (DART), gezegeni savunmak adına kinetik bir çarpışma ile bir asteroidin yörüngesini değiştirmek için tasarlanmış iddialı bir proje. DART, 24 Kasım 2021’de SpaceX Falcon 9 roketi ile fırlatıldı ve hedefine doğru ilerliyor. DART’ın hedefi ikili sistem olan bir Dünya’ya yakın asteroit: Didymos ve uydusu Dimorphos. DART asteroit yönlendirme testi gerçekleştirecek olan ilk savunma mekanizması görevi. Uzay aracı Dimorphos’a saniyede 6,6 kilometre hızla çarpacak. Çapışma Dimorphos’un yörünge hızını %1’den daha az azaltacak. Bu küçük değişim Dimorphos’un yörünge periyodunu birkaç dakika kısaltmak için yeterli. Dimorphos’un Didymos etrafındaki yörünge değişimi Dünya’daki teleskoplardan gözlenecek ve görevin başarılı olup olmadığına karar verilecek. Şu an için Dünya’ya bir asteroit çarpma tehdidi bulunmasa da böyle bir olasılık her an ortaya çıkabilir ve buna hazırlıklı olmalıyız.
Messier 83, büyük, fotojenik ve çubuklu bir sarmal galaksi. Su Yılanı Takımyıldızı doğrultusunda, 15 milyon ışıkyılı uzakta bulunuyor. Messier 83 birkaç açıdan garip. İlk olarak, galaksi iki merkezi varmış gibi görünüyor. Bu, iki süper kütleli karadelik galaksi merkezinde bulunuyor olduğu için veya merkezdeki tek süper kütleli karadeliğin etrafındaki yıldızlar farklı iki ana yörüngede dolandığı için olabilir. İkincil olarak, Messier 83 adeta bir süpernova cenneti. Astronomlar bu galaksideki 6 süpernovayı doğrudan gözlemledi ve galakside 300’den fazla süpernova kalıntısı bulunuyor. Doğrudan gözlenen süpernova sayısı ile Messier 83, ikinci en çok süpernova gözlenen galaksi. Birinci sırada ise 9 süpernova ile NGC 6946 bulunuyor.
Sayfa 33
Reklam
JF1 asteroidi, 6 Mayıs 2022’de Dünya’ya 75 milyon kilometreden daha yakın bir mesafeden geçecek. 13 metre çapa sahip olan Dünya’ya yakın asteroidin gezegenimize çarpma olasılığı bulunuyor. Tabii ki bu olasılık çok küçük, 3.800’de 1.
HİYANUS GEZEGEN NEDİR? Hiyanus gezegenler Dünya’dan büyük, Neptün’den küçük olan ve gezegen boyunca yayılmış okyanuslara ve çoğunluğu hidrojenden oluşan atmosferlere sahip gezegenlerdir. Astronomlar bugüne kadar binlerce gezegen keşfettiler. Şimdiye kadar en yaygın bulunan gezegen türü ise, Güneş Sistemi’ndeki gezegenlerin aksine, Dünya ve Neptün arası boyutlarda. Bu gezegenlerin iç yapılarının nasıl olduğu bilinmiyor ancak teoriye göre su açısından zengin, geniş okyanuslara sahip gezegenler olabilir. Eğer bir gezegen uygun bir sıcaklıkta ise okyanusları en kötü ihtimalle mikrobiyal yaşamı destekleyebilecek koşulda olabilir. Bu gezegenler Dünya’nın 2,6 katı boyuta ulaşabilen hidrojence zengin atmosferlere sahip olabilirler. Hiyanus gezegenleri net bir şekilde tanımlayabilmek için yeteri kadar veri olmasa da boyutlarına, sıcaklıklarına ve yıldızlarına bakarak bazı gezegenleri, hiyanus gezegen adayı olarak sınıflandırıyoruz. Dev teleskoplarla yakın zamanda yapılacak gözlemler bu gezegenleri sınıflandırmamızı ve belki de yaşam izleri barındırıp barındırmadıklarını anlamamızı sağlayacak.
Bütün Alıntılar
DOĞU ANADOLU GÖZLEMEVİ KOZMİK IŞIN ÖLÇÜMLERİNE BAŞLADI 14………. Bilinen en küçük gaz gezegen Kepler-138d Dünya’dan sadece %60 kadar daha büyük. 85
FİZİK, KÜTLE ÇEKİMİNİN ATOMALTI ÖLÇEKTE NASIL ÇALIŞTIĞINI NEDEN AÇIKLAYAMIYOR? Kütle çekimi ölçebilmesi zor bir kuvvet. O kadar zayıf bir kuvvet ki bunu ölçebilmek için elektromanyetizma gibi diğer tüm kuvvetlerden izole olmanız gerekiyor. Bir ataş düşünün. Dünya bu ataşı kütle çekimi ile çekiyor ancak küçücük bir mıknatıs Dünya’nın kütle çekimine karşı gelip ataşı kendine doğru çekebiliyor. Kütle çekiminin nasıl işlediğini biliyoruz. Newton ve Einstein çoğunlukla büyük ölçekteki cisimlerin nasıl hareket ettiği üzerine odaklandı. Fakat diğer taraftan kuantum teori, evreni çok daha küçük bir ölçekte ele alıyor. Giderek çok daha küçük cisimleri ölçüyoruz ancak cisim küçüldükçe, kuantum fiziğine göre konumu da belirsiz hale geliyor. Newton ve Einstein’ın ortaya attığı kütleçekimi teorisi bu tarz küçük şeyleri ele almıyor. Kütle çekimini tanımlayabilmek için cismin her andaki konumunu bilmeliyiz. Ancak atomaltı şeyler için bu durum söz konusu değil. Atomaltı dünyada kütle çekiminin nasıl işlediğini bilmememizin neden bu.
23 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.