Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Yazılmamış Sırların İlki Yazılacak Sırların Sonu

Allah Dostu Der Ki... -Cilt IV.

Münir Derman

Allah Dostu Der Ki... -Cilt IV. Gönderileri

Allah Dostu Der Ki... -Cilt IV. kitaplarını, Allah Dostu Der Ki... -Cilt IV. sözleri ve alıntılarını, Allah Dostu Der Ki... -Cilt IV. yazarlarını, Allah Dostu Der Ki... -Cilt IV. yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Allah, sevgisini izhar için insanı yaratmıştır. Hem de en güzel şekilde ve endamda... Bundaki inceliği anlamak için daima kullandığımız bir kelime vardır: Teşekkür ederim. "Müteşekkirim", "şükran", "teşekkür ederim" lafızları ne demektir? "Bana yaptığınız iyilik veya ikram ettiğiniz şey, yardımınız Allah tarafından size ilham ile adeta bildirilmiş ve siz de vesile, alet olarak bunu yapmışsınızdır. Sizin vasıta olmanız dolayısıyla yine sizin kanalınızdan bu ilhamı yapan Allah'a teşekkür ederim." demektir. Bunun mukabili bundan ötürü ecri, mükâfatı size aittir. İnsanda tecelli eden iyilikler hep Allah'ın rızasına matuftur. Teşekkür aynı zamanda bir nevi duadır. Teşekkürü icap ettiren hâli, hadiseyi yapana bir nevi “Allah nezdinde bu gibi hâlleri onda daim kıl ya İlahî!" demektir. "Allah seni bu ecir işinde devam ettirsin." manasını da taşır. "Efendim, bir şey değil" demek "Bu benim işim değil, ağam. Allah'ın işidir." demektir. Bu işleri anlamak için aklının Cebrail'i olmak lazımdır. | Münir Derman, Allah Dostu Der Ki…,Bağlaç Yayınevi, 4. Cilt, 1. Baskı: Ocak 2018, s. 88-89.
Sayfa 88 - Bağlaç Yayınevi, 4. Cilt, 1. Baskı: Ocak 2018Kitabı okuyor
Her güzel ses musiki değildir. Kur'an okumak musiki değildir. Kur'an'ı okumak bir tavırdır. Kur'an lafızları okuyanı içine alır ve okuyandan vahiy olduğu gibi ses hâlinde dışarı fırlar. Kur'an okumak herkesin kârı değildir. | Münir Derman, Allah Dostu Der Ki…,Bağlaç Yayınevi, 4. Cilt, 1. Baskı: Ocak 2018, s. 88.
Sayfa 88 - Bağlaç Yayınevi, 4. Cilt, 1. Baskı: Ocak 2018Kitabı okuyor
Reklam
Resul-ü Ekrem her zaman, bilhassa yatarken, iki mübarek elini ağzına yanaştırır, içine "kul euzu"ları ve üç ihlas okuyarak mübarek avuçlarına üfler, yüzüne ve elinin yetişebildiği her tarafına sürerdi. Bu bütün dertlere devadır. Ağrılara da.. | Münir Derman, Allah Dostu Der Ki…,Bağlaç Yayınevi, 4. Cilt, 1. Baskı: Ocak 2018, s. 50.
Sayfa 50 - Bağlaç Yayınevi, 4. Cilt, 1. Baskı: Ocak 2018Kitabı okuyor
Derviş, yapacağını yapmayacağını bilen... Hakk'ın emirlerine uyan, yasaklarından kaçan, kanaatkar... Cesetle ve ruhla şükür ve hamdda olan, tevazuun en büyük mertebe olduğunu bilen kimsedir. | Münir Derman, Allah Dostu Der Ki…,Bağlaç Yayınevi, 4. Cilt, 1. Baskı: Ocak 2018, s. 47.
Sayfa 47 - Bağlaç Yayınevi, 4. Cilt, 1. Baskı: Ocak 2018Kitabı okuyor
Aklın dışındaki şeyleri akla sokmaya uğraşmak küfürdür. Bilgi bilgi sizliği içinde kalmamak lazımdır. Kendi kendinizi dışarı atmayınız aklınızla. Allah'ın dışında değilsiniz ki O'nu göresiniz ve irtibat kurmaya sava şasınız. Bırak kendini sahibine... Bunlara akıl "ermez" değil, “yetmez". | Münir Derman, Allah Dostu Der Ki…,Bağlaç Yayınevi, 4. Cilt, 1. Baskı: Ocak 2018, s. 37.
Sayfa 37 - Bağlaç Yayınevi, 4. Cilt, 1. Baskı: Ocak 2018Kitabı okuyor
Zekât ruha... Malındır. Sadaka başın zekâtıdır. Errezzak esmasını fiilen zikirdir. Sadaka-i fitir cesede aittir. Oruçlu iken muayyen güne ait olmasındandır. Niyet ile olması, ibadet olduğunun en büyük delilidir. Sünnet; fiili, mali, sözle tüm yardımlardır. Bir de "şey'en lillah" sadaka vardır. Ne farzdır ne sünnettir. Bir şey
Sayfa 17 - Bağlaç Yayınevi, 4. Cilt, 1. Baskı: Ocak 2018Kitabı okuyor
Reklam
Yanlış kullanılan ve suistimale uğramış çok lafımız vardır. Mesela "estağfirullah" Allah'tan mağfiret talep ederim, yanlış yaptım demektir. Bu hem Allah'tan özür dilemek hem af talep etmek duasıdır. Halbuki kendisine büyüklük isnat edecek sözleri bununla karşılamak doğru değildir. "Estağfirullah efendim." Aman böyle dırdır etme! Mağfiret, kulların günahının Settar ile örtülmesi ve bağışlanmasıdır. Estağfirullah, "I am sorry, pardon, Enschuldigung" manalarında kullanılmaz. Doğru değildir. Bir kaide vardır, "maruf" diye. Maruf, aklın idrak ve şer'in tahsin ettiği fiil, amel, hareket, sözdür. Bu, maruftur. Ziddi ise münkirdir. | Münir Derman, Allah Dostu Der Ki…,Bağlaç Yayınevi, 4. Cilt, 1. Baskı: Ocak 2018, s. 12.
Sayfa 12 - Bağlaç Yayınevi, 4. Cilt, 1. Baskı: Ocak 2018Kitabı okuyor
Edep...
Şer geldi ama, sen bunun Allah'tan geldiğini bildin, bildiğin halde edep göster üzerine al. O'na yükleme. Gizle. ''Ben nefsime zulmettim" dedi Hz. Adem. Al. Ona yükleme gizle. Hz. Adem şeytanın Allah tarafından kendini kandırılmaya gönderildiğini bildiği halde, Allah'ın bu hikmetini sakladı. Bu işi kendi üzerine aldı. Ben nefsime zulmettim, dedi. Ve onun için duası kabul olup, cennete namzet seçildi.
Sayfa 250
Yanlış yapmak bir şey değildir. Yanlışı unutmak kötüdür.
Sayfa 203
Kediye eziyet etmeyiniz. Kedi öldürenin sonu hüsrandır. Evlâtlarına bile intikal eder. Kedilere iyilik eden onları besleyen insanlara gıpta ederim.
Sayfa 173
Reklam
Bir parça kan pıhtısı çocuğa benzer mi? Şeker kamışı şekere hiç benzemez. Bunlara şaşmıyorsun anlamadığın halde... Sopanın ejderha olduğuna şaşıyorsun. Sen budala bile değilsin. Öküz koskoca şehre girer baştan başa dolaşır şehri görmez. Sokaktaki karpuz kabuklarını görür. Ormanlara, odun çıkar diye kereste zihniyet ve düşüncesi ile bakma...
Sayfa 170
Güneş elmaya ve bibere aynı şekilde vurur. Elma kızarınca tatlılaşır. Biber kızarınca acılaşır. Herkes elmaya koşar. Bibere koşan çok azdır. Elma yiyene bir şey söylemezler. Biber yiyene yüzlerce söz söylenir. Tatlılıkla acılık hep güneşin ışıkları ile oluyorsa da aralarındaki fark güneşten değil (Kendilerindendir.). İşte biz bu (Kendilerindendir) nedir onu anlatıyoruz. Hemen diyeceksin biberin tatlısı da vardır. Evet biliyorum. Elmanın da ekşisi vardır onu niye söylemedin. Hemen aklı işe karıştırıp bizimle yarışa kalkma..... Tevazuyla söylüyorum tepelenirsin...
Sayfa 138
Dost
İnsan bir şeye inanarak dost bulması lâzımdır. İnsanın en büyük dostu (Rahman Rahim olandır). Sen de onunla dost olmaya çalış... İnsanın dünyada bir dosta ihtiyacı vardır. (Rahmetellil âlemin) olan Resulü Ekrem bu dostluk için gönderilmiştir. Bu dostluğu elde edecek mekânizma ve kabiliyet insanda, yaratılışında vardır. O halde dünyada da dost vardır. Bul kendine bir dost… Bu dostluğu Allah evlenmede bildirmiştir. Mükâfat yeri olan cennette bile huriler, gılmanlar vardır. Dost bunlar işte… Hakiki dost bulmak çok güçtür, sevmek sevilmek lâzımdır… Sevmeyi bilmeyenler, sevilmeyi bulamayanlar da vardır... Bunları bilmeyen ve bulamayanlar yalnızdırlar. Güler yüz, karşılıksız yardım. Hoş görme. Merhamet hissinden çok ileride bir duygudur ki ona (sevmek) denir. Ona kavuşan da seviliyor demektir.
Sayfa 117
Hakiki mü'min daima abdestli olmalıdır. Bu hal yaratıldığı suya hürmettir. ''VECEALNA MİNEL MAİKÜLLE ŞEY'İN HAY'' ayetini okumak gibidir.
Sayfa 88
Birlikte ilk Mescid-i Nebevi'ye girelim. Abdestlisinizdir herhalde... Buyurun: Mihrap, kıbleye doğru bakarsanız sağınızda MİNBER-İ RESULULLAH, solda mescid-i saadete açılan küçük mütevazi bir kapı... İçerisi iki pencereli; bir kıbleye, diğeri kuzey doğuya bakan bir pencere…Üç boyu, iki buçuk metre eni, küçük bir odacık... Ne garip, koskoca Resuller Resul-u RAHMET-EN LİL ÂLEMİN'in her gece tek başına namaz kıldığı, Semavatı dolaştığı, Cibril ile konuştuğu bu odacık hepsini içine almış...Minber ile bu odacık arası Cennet'ten bir parça… Nasıl olur Cennet'e mekân veremeyiz. Bu ne demektir.. Bu, Cennet'e gitmek isteyenin yolu buradan başlar demektir…
Sayfa 76
290 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.