Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Allah, Kur'an, Dua, İman

Turan Dursun

Allah, Kur'an, Dua, İman Sözleri ve Alıntıları

Allah, Kur'an, Dua, İman sözleri ve alıntılarını, Allah, Kur'an, Dua, İman kitap alıntılarını, Allah, Kur'an, Dua, İman en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Halife Osman Döneminde Kur'an Yazımının Gerekçesi
Huzeyfe İbnu'l-Yeman,( Halife) Osman'a geldi. Müslümanların okudukları kuranlardaki birbirini tutmazlıktan yakınan şunu söyledi Osman'a: Emîre-l -Mü'minin! Bu Ümmet kendisinden önceki Yahudiler ve Hristiyanların kitaplarında içine düştükleri birbirini tutmazlıklar gibi bir duruma düştü! bunun üzerine Osman Hafsa'ya adam gönderdi başka Kur'an nüshaları yazıp almak için kendisinde bulunan sayfaları (yani Ebubekir döneminde oluşturmuş olan kitabı) gönderilmesini istedi İş bitince geri sana gönderirim dedi Hafsada gönderdi O sayfalar Osman'a.
Sayfa 189 - kaynak yayınlarıKitabı okudu
Kur'an'da neler var
Ahzap suresinin 37. ayeti bu ayette peygamberin Zeyd'in karısına duyduğu Özel İlgi duygusal ilişkiyi izleyen evlilik ilişkisi açıkça anlatılmakta.
Sayfa 143 - kaynak yayınlarıKitabı okudu
Reklam
Kur'an'ı durup düşünmüyorlar mı? Eğer o, Allah'tan başkasından gelseydi 'onda çok aykırılıklar bulunurdu.( Nisa Suresi ayet 82 ) Kur'an'daki kimi anlatımlar ,kimi anlatımlarla çelişik gibi. Örneğin Kıyamet suresinin 22. ve 23 .ayetlerinde "kimi yüzler o gün (kıyamet günü )parlaktır(sevinçle) tanrısına bakmaktadır" denmekte Oysa Enam suresinin 103. ayetinde" gözler onu görmez" diye açıklanmakta. Hicr suresinin 92 .ayetinde "Ant olsun ki onların tümüne yaptıklarını soracağız!" denmektir. Oysa Kasas suresinin 78 . Ayetinde" suçluların günahları kendilerine sorulmayacak "diye açıklanmakta sen istediğini Kasas suresinin 56 ayetinin anlamı şudur Ey Muhammed sen istediğini hidayete eriştiremezsin ama Tanrı dilediğini hidayete eriştir o hidayete erişecekleri daha iyi bilir Şura suresinin 52 ayetini anlaması şöyledir Ey Muhammed hamdolsun ki sen doğru yola hidayet edersin kimi ayetlerde örnek olarak bakınız Enam Suresi ayet 92 Şura Suresi ayet 7 Kur'an'la Mekke ve çevresini uyarılmasını amaçladığını anlatılmakta tüm ayetlerde tüm insanların seslenmekte Bunlar ve benzerlerini kuran yorumcuları uygun yorumlarla uzlaştırdıkları için gerçekte çelişki saymamaktadır. Fahriddin Razi de bunları bağdaştırabileceği gibi gerçekte çelişki bulunmadığını yazmakta hidayete eriştiremezsin ama Tanrı dilediğini hidayete eriştirir o hidayete erişecekleri daha iyi bilir Şura suresinin 52. ayetinde anlamı şöyledir (Ey Muhammed!) Ant olsunki sen doğru yola hidayete erirsin.
Sayfa 118 - kaynak yayınlarıKitabı okudu
Kur'an'daki Arapça olmayan özel adlar
Âdem (Süryaniler listesinde geçmişti) Bâbil ,Câlut, Cibrîl( Cebrail )David, Ebâbil, Elyese,Eyke, Eyyûp Firavun, Hâmân, Hârûn, Hârût,iblis, İbrahim İdris, İlyas ,Îmran,İrem,İsa, İshak İsmail (daha önce geçmişti), Kârûn, Marut ,Me'cüc,Medâin, Medyen, Meryem Mısır, Mikail Mûsâ, Semut ,Süleyman, Tâlût, Yağûs, Yahya,Yakup Yâkub,Yâûk, Ye'cûc ,Yunus Yusuf ,Zekeriya bu 42 sözcük daha önceki 171 eklendiğinde 213 eder.
Sayfa 171 - kaynak yayınlarıKitabı okudu
Kur'an'ın Kaynağından Nasıl İnip Geldiği
Bakara suresinin 185 .ayetinde "Kur'an'ın Ramazan ayında indirildiği "Duhan suresinin 3. ayetinde"mübarek bir gecede indiği" Kadir suresinin 1. ayetinde" Kadir Gecesi indiği" bildiriliyor bunun üzerine Kur'an yorumcuların da da yer alan bir soru soruluyor Kur'an ayet ayet parça parça indiğine ve inişi 23 yılda tamamlandığına göre "Ramazan ayında" ya da "mübarek gecede," Kadir Gecesi'nde" inmiş olması ne demektir. inişi yıllarca süren bir kitap bir gecede ya da bir ayda nasıl inmiş olabilir. Kur'an'da kimi ayetlerde Tanrı: "Biz indirdik! "diyor Kimi ayette de bir aracı ile iletildiğini bildiriyor:
Sayfa 121 - kaynak yayınlarıKitabı okudu
Kur'an'ın Peygamber Döneminde Yazılı Bulunduğu Nesneler
Demek ki üzerine ayet yazılan "malzeme", o sırada "taş", "deri", "ağaç yaprağı", "ağaç dalı", "tahta", "kemik" ve bir çeşit "kağıt"tı.
Sayfa 185 - kaynak yayınlarıKitabı okudu
Reklam
"Kur'an'da Arapça olmayan sözcükler de var"
Celaluddin Süyûti'nin el İtkan Fi Ulûmi'l- Kur'an adlı önemli kaynak kitabının 1 cildinin 38. bölümünün başlığı şöyledir. Kur'an'da Arapça olmayan sözcükler (Fi Mâ Vakaa Fihi Bi Gayri Luğati'l -Arabi)'nin kitabında Kur'an'daki sözcüklerden Arapça olmayan 118 sözcük sıralar ve bu sözcüklerin hangi dilde olduğunu anlamlarıyla birlikte açıklar. Daha doğrusu Müslüman dilci ve araştırmacılardan aktarır. sonunda şöyledir işte yıllardır araştırmacılar sonucunda bulmayı başardığını başka dillerden Arapça'ya geçip de Kur'an'da yer almış olan sözcükler bunlardır bunlar bu kitaptan önce Hiçbir kitapta böyle dellenmiş böyle toplanıp sıralanmış değildir Bu sözcüklerle Kur'an'da bulunan Arapça olmayan sözcüklerde Suyûtinin derledikleri içinde "Efsar"( kitaplar )" ih" (Tanrının adı), "ahiret", "Cehennem", "haram" ,"Rahman", "sırat", "salavat"," Kayyum"( uyumaz) anlamında tanrının niteliklerinden "tekfir", "adn"( Cennet), "kıstas"(Adalet anlamında)," kist"( Adalet anlamında) " meleküt" gibi son derece önemli olan ve Kimileri Kur'an'ın anahtarı sözcüklerinin sayılan sözcüklerde bulunmakta suyûti sıralamasında belirtildiğine göre Kur'an Arapça olmayan sözcüklerin en çok Habeşçe, 23 sözcük sonra Nabatça, ibranca ve Farsça geliyor. Herbirinden 15 sözcük. Bunları Süryanca, Yunanca ve kıptice izliyor.Bunların her birinde 4 sözcük var.
Sayfa 154 - kaynak yayınlarıKitabı okudu
Abdullah Îbn Amr Îbni'l Ass anlatıyor:
Birinci hadis: Peygamberin Kur'an'ı dört kişiden alın Abdullah ibni Mes'ud'dan, Sâlimden, Muâz'dan ve Übeyy İbn Ka'b'den dediğini işittim" ikinci hadis: kata'den aktarılıyor: Malikoğlu Enes'e peygamber döneminde Kur'an'ın tümüyle ezberleyenler kimlerdir? diye sordum. Şu karşılığı verdi 4 kişi tümü de Medineli. übeyy İbni ka'b, Muaz, İbn Cebel, Zeyd İbni sabit ve Ebu Zeyd Üçüncü Hadis: Peygamber öldüğünde 4 kişiden başka Kur'an'ı tümüyle ezberlemiş olan yoktu. Ebu'd Derda, Muaz, İbni Cebel, Zeyd İbn Sabit ve Ebu Zeyd.( Buhari'nin menakıbu'l- Ensar'nın 17. Babına bakınız.)
Sayfa 187 - kaynak yayınlarıKitabı okudu
Buhari'nin de yer verdiği bir Hadise göre iş şöyle gerçekleşti: "Dinden dönüş" (ridde) olayları ve bu olaylar nedeniyle savaş vardı. Kur'an'dan ezbere bölümleri bilenlerin Kimileri ölmüştü.Daha da ölebilirlerdi. Öyleyse, bunların tümü ölüp gitmeden, Kur'an orada burada yazılı ayetleri derlenip toparlanmak ve tümü bir kitap durumuna getirilmeliydi .Hattap oğlu Ömer, durumu ve konunun önemini Halife Ebubekir'e anlattı. Ayetlerin derlenmesini önerdi halife başlangıçta Pek doğru bulmamıştı bu görüşü. Peygamberin yapmadığı şeyi yapmak nasıl doğru olabilir? diye düşünüyordu. Ömer direndi ve önerisini kabul ettirdi işin gerçekleşmesi için de Zeyd İbn sabite Görev verildi. Zeyde anlatıyor: "Ebubekir bana 'Sen akıllı bir gençsin. Peygamber'e vahiy de yazdığın için, senin başaracağına güveniyorum. Araştır ve topla Kur'an ayetlerini! dedi.
Sayfa 185 - kaynak yayınlarıKitabı okudu
İbni Ömer'in açıklaması: Hiçbiriniz, Kur'an'ın tümünü alıp ezberledim! demesin Çünkü kimse 'Kur'an'ın tümünün ne kadar olduğunu bilmez'. Kur'an'da bir çoğu yitip gitmiştir.
Sayfa 183 - kaynak yayınlarıKitabı okudu
Reklam
Sure ve Ayet sayısı
Surelerin tümü Tanrı ve Peygamber tarafından belirlenip gösterilmiş midir, yoksa belirlemeleri, peygamberin Arkadaşlarınca mı gerçekleşmiştir? konu tartışmalı. Bilindiği gibi Kur'an'da 6666 ayet bulunduğu söylene gelir. Bunun gerçekle bir ilgisi yok. Suyûti'nin yer verdiği bir açıklamaya göre 6000 ayet bulunduğu üzerinde görüş birliği var 6.000'den sonrası ise tartışmalı kimine göre bundan fazla yok kimine göre ise bu sayıya daha eklemek gerekiyor, kimine göre eklemesi gereken sayı 204 kimine göre 215 kimine göre 219 Ancak ayet sayısı içinden tutulmaz duruma getiren tartışmalar da var Örneğin besmele ayet midir? ayette her surenin başında mı ayettir, yoksa (Neml suresinin dışında ) yalnızca bir surede Fatiha Suresinde mi ayettir? tartışmalı.
kaynak yayınlarıKitabı okudu
Ebubekir döneminde hazırlanmış olan ve "Hafsadan alınarak" getirtilen "Mushaf"la, Osman döneminde meydana getirilen "nüshalar, mushaflar" arasındaki "fark" neydi, yapılan yeni çalışma ile gerçekleştirilen ne olmuştur? Dörtlü kurulda yer alan Zeyd İbn Sabit şöyle diyor: " Mushaf nüshaları oluşturma işini yaparken, Ahzap suresinin sonunda bir ayet yitirdim(Fakadtu). Ki, Peygamberin onu Kur'an'dan bir parça olarak okuduğunu işitip Tanık olmuştum. Aradık bu ayeti ve Sabit oğlu Huzeyne el Ensâri'de bulduk (Ahzap/23) suresine ekledik Mushaf'ta bununla açıkça şu dile getiriyor: Hafsa'daki esas Mushaf'ın dışından da ayet derlenip ekleniyordu Yazılanlara yoksa bir ayetin "yitirilmiş" olması "aranması" ve falanca da "bulunması"nın hiçbir anlamı olamaz.
Sayfa 191 - kaynak yayınlarıKitabı okudu
Halife Osman Döneminde Kur'an Yazımının Gerekçesi
Osman kuruldaki Kureyşli 3 kişiye şunu söyledi: (Medineli olan )Zeyd ile Kur'an'dan herhangi bir kesimde ters düştüğünüz zaman tartışma konusu olan parçayı Kureyş dili ile yazın! Çünkü Kur'an yalnızca Kureyş dili ile inmiştir! onlar da buyruğunun yerine getirdiler sonunda (esas) sayfalardan çekip Kur'an nüshalarını oluşturma işi bitince Osman söz konusu olan sayfaları (Hafsa'dan getirilerini) Hafsa'ya geri gönderdi. Alınan nüshaların da her bir kesime gönderilmesini buyurdu ve bunların dışında kalan her bir Kur'an sayfasını ya da Mushafı buyurup yaktırdı.
Sayfa 189 - kaynak yayınlarıKitabı okudu
Halife Ebubekir Döneminde Derlenip Yazılması
Bilindiği gibi, Kur'an ayetleri bugünkü biçimi ile yazılıp bir araya getirilmiş değildi. Orada burada yazılıydı. Ebubekir döneminde bunlar ilk kez bir araya getirildi Yani iki kapak arasında bir kitap biçiminde konuldu görev Zeyd İbn sabit'e verildi ve Zeyd bu işi gerçekleştirdi. özet bu.
Sayfa 184 - kaynak yayınlarıKitabı okudu
"Öyle ayetler var ki sözleri Kur'an'da yer alıyor, ama hükmü geçerlilikten kaldırılmıştır. Öyle ayetler var ki sözleri Kur'an'da yer almamakta ama yine de geçerli .Öyle ayetler var ki Ne sözleri Kur'an'da yer almakta ne de hükmü...(Bkz. "Nesh")
Sayfa 184 - kaynak yayınlarıKitabı okudu
23 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.