Arap Fetihleri ve İslam İmparatorluğu’nun Kuruluşu

İngilizce

Allah yolunda
2025 74. kitabı
Okunma: 07 Ekim 2025 14:38
İslam tarihini başka bir bakış açısı ile ale alıyor kitap. İslam’ın doğuşundan Abbasiler’in kuruluşuna kadarki süreci anlatıyor. Bu anlatım salt İslam tarihinden biraz farklı olmuş. Şöyle ki yazar, Arap fetihlerinin zamanla işbirliği çerçevesinde olduğunu, Arap ordularının içinde zamanla Müslüman olmayan insanların da yer aldığını, Pers ve Roma üzerine yapılan fetihlerde yerel hanedanların isyanlarının da işe yaradığı vurgusunu yapıyor. Yazarın ele aldığı bir başka konu ise İslam tarihçilerinin olaylar çok sonra ve galip bir eda ile kaleme almış olmaları olaylara tarafsız gözle bakmalarına en gel olmuş.
Azınlık Kesimin Bakış Açısını Yakalamak
Puan vermedi
Azınlık Kesimin Bakış Açısını Yakalamak            ༄ ༄ ༄ İslam inancın dini, ticari ve yönetim olarak Afrika, Asya ve Avrupa’ya yayıldığı 7 ila 10’üncü asırlarda Roma ile Pers İmparatorluklarıyla etkileşim halinde oldular. Öyle ki altı sene içinde 636 ilâ 642 arasında Müslüman Arap orduları, Roma İmparatorluğu’nun yarısını, Pers İmparatorluğu’nun tamamını fethetmişlerdi. Daha özelinde yedinci asırda 20 sene süren kıran kırana bir Müslüman Bizans ve Pers savaşları olacaktı. İlk dönem İslâm fetih ve yayılışı yüz küsur senelik içinde bir imparatorluk olan Emeviler faaliyetleriyle Atlantik Okyanusu’nda Aral Gölü’ne, Atlas Dağları’ndan Hindukuş Dağları’na kadar geniş bir coğrafyada zaferler elde ettiler. Yerel hanedanlıklar, ilmi cemaatler, tebliğ yapanlar ve tüccarlar eliyle üç asırda önemli bir yol kaydedildi. Ortaçağ Müslüman tarih yazıcılığı ve İslâm İmparatorlukların kuruluşları konusunda Orta Doğu’nun Orta Çağ Tarihi konusunda uzman olan oryantalis Robert G. Hoyland, 630 – 750 yıllarını kapsayan yedi bölümlük “Allah Yolunda – Arap Fetihleri ve İslâm İmparatorluğu’nun Kuruluşu” kitabını hazırladı. 7 ve 8’inci asırlardaki Müslüman Fetih faaliyetlerini ele alan 9’üncü asır İslâm tarih yazıcılığını ve modern yazıcılığı eleştirel bir tarzla ele alır. Fetih ve İslâm yayılımını konularını olumsuz yönleri görecek, fark edecek, iyiye yorumlamayacak ve iyimser bir kurguya kapılmayacak dikkatle yazılan bu kitapta “seslerine kulak verilmeyen ve bastırılan grupların” kaynaklarıyla bakma çabasındadır. Robert G. Hoyland, fethedilen bir bölgenin azınlıkta olan farklı milleti, dini kesimlerin kaynakları ele alınarak ve Müslümanların bazen kendi kendisiyle olan çatışmaları ve isyanları malzeme olarak kullanarak “İslâmî Hüviyet” bakış açısına ve değerler ufuklarına eleştirel
Puan vermedi
--şaban öz'ün kitab hakkında değerlendirmesi-- ( x.com/sabanoz_/status... ) ''''Fetihler kısmı hakkında haliyle konuşmayacağım. Uzmanlık alanım değil! *İslam öncesi Arap-Bizans/Sasani ilişkileri konusunda söylediklerinin hakkını teslim etmemiz gerekiyor. Hz. Peygamber dönemindeki (öncesi ve dönemi) dünya hakkındaki bilgiler muhtasar olmakla birlikte son derece önemli. Hatta "ilham verici" olduğunu bile söyleyip hakkını teslim etmeliyim. *Bu olumlu yönlerine rağmen Siyer hakkında söyledikleri ve usûl olarak ortaya koymaya çalıştığı "şey"in, klasik oryantalist yaklaşımın "kelime oyunları" ile cilalanarak tekrar sunumunda başka bir anlamı yok! İmdi metin üzerinden bazı noktalara işaret edelim: *Hz. Peygamber, Kureyş ile anlaşmayı Ebû Süfyân'ın kızı ile evlenerek sağlamış (58): Neresinden tutacaksın, ne diyeceksin? *Hz. Peygamber ile birlikte aslında birçok peygamberlik iddiasında bulunan varmış ve hepsi tek Tanrı'ya çağırıyormuş ama en çok ismi duyulan Muhammed Peygambermiş (57): Bazen de bunu tersten söylerler; Hz. Peygamber sonrası birçok peygamber çıktı ama Müslümanlar onları yalancı tanımladı derler. Bu ise, bir iki oryantalist modern referans ile durumu kotaracağını düşünmüş olmalı. *Müslüman fetihlerini küçük göstermek için Bizans ve Sasanilerin diğer coğrafyalardaki sıkışmışlıklarını anlatıyor (uzunca). Ama atladığı çok basit bir gerçeklik var: Müslüman orduları boş arazilerde, çapulcu askeri birliklerle savaşarak fetih hareketine girişmemişler; bilakis tam teşkilatlı "büyük" Bizans ve Sasani ordularıyla savaşmışlardır. O yüzden bazı savaşları da kaybetmişlerdir. Üstelik Bizans'ın güneydeki gücünü de görmezden gelmiştir. Ama hepsi bir yana söylemek istemediği nokta; Arapların bir süper güç olmadığı gerçeğidir. Bizans ve Sasani ne

Robert G. HoylandYazar · 0 kitap
Robert G. Hoyland, erken İslam tarihi konusunda önde gelen bir tarihçi ve akademisyen olan Hoyland, Orta Doğu’da İslam’ın gelişimi ve yayılmasını derinlemesine incelemiştir. Akademik eğitimini Cambridge Üniversitesi’nde almış ve burada İslam ve Yakın Doğu çalışmaları üzerine yoğunlaşmıştır. Hoyland, geç antik dönem ve Roma İmparatorluğu’ndan erken İslam dünyasına geçişin incelenmesinde önemli bir figürdür. Bu dönemde farklı kültürler ve dinler arasındaki etkileşimleri araştırarak, dönemin tarihi ve kültürel bağlamını yeniden inşa etmeye çalışmıştır. Profesyonel kariyerinde, Oxford Üniversitesi’nde İslam tarihi profesörü olarak önemli bir konumda bulunmuş ve birçok prestijli akademik görevde yer almıştır. Hoyland, erken İslam toplumlarının anlaşılmasında önemli katkılarda bulunmuş ve metinsel ile arkeolojik kanıtları harmanlayarak derinlemesine araştırmalar yapmıştır. Hoyland’ın araştırma alanları, Arap Yarımadası, Bizans ve Sasaniler gibi büyük imparatorluklar ve erken İslam dünyasının doğuşunu kapsamaktadır. Erken İslam toplumlarının komşuları ile nasıl etkileşimde bulunduğunu anlamaya yönelik derinlemesine bir çaba sarf etmiştir. Bu araştırmalar, İslam’ın biçimlenmesindeki daha geniş tarihsel bağlamı anlamamıza olanak tanımaktadır. Eserleri: • Seeing Islam as Others Saw It • Arabia and the Arabs: From the Bronze Age to the Coming of Islam- (Araplar ve Arap Yarımadası: Tunç Çağından İslam’ın Doğuşuna) • The Oxford Handbook of the Early Islamic World • In God’s Path: The Arab Conquests and the Creation of an Islamic Empire- (Allah Yolu’nda: Arap Fethi ve İslam İmparatorluğunun Kuruluşu)