Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Altıncı Şehir

Ahmet Turan Alkan

Altıncı Şehir Gönderileri

Altıncı Şehir kitaplarını, Altıncı Şehir sözleri ve alıntılarını, Altıncı Şehir yazarlarını, Altıncı Şehir yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
-Nerelisiniz? sualine tek kelimelik cevapların verildiği devir geçmiştir: -Annem ...li, babam ...lı ben de ...da doğmuşum ama çocukluğum ...da geçti. Ortayı ...da, üniversiteyi ...de bitirdim. Şimdi de ...ya yerleştik ama!..
Reklam
208 syf.
·
Puan vermedi
·
20 günde okudu
Hiç bilmediğim bi şehrin, hiç bilmediğim sokaklarında hem de mazi güdümlü zamanlarında dolaştım. Sivas'a daha önce gidenler ya da orada yaşayanların daha çok seveceği bi kitap. Yazarın dili o kadar sade ve güzel ki insanı sıkmadan ilerliyor. "Nerede o eski günler" derken "kör öldü badem gözlü oldu" babında her şey eskiden güzeldi mantığı ile değil de eskiden güzeldi ama eksiği de vardı diyerek adil bi anlatım tercih etmiş yazar. Şehir günlükleri okumayı sevenleri zevkle okuyacağı bi kitap.
Altıncı Şehir
Altıncı ŞehirAhmet Turan Alkan · Ötüken Neşriyat · 2013165 okunma
Siz de farkında mısınız, kent lafının tarihsizliği ve musikiden mahrum oluşu, bana mazisi otuz-kırk seneyi Geçmeyen nevzuhur yerleşim yerlerini hatırlatıyor. Mesela Eskişehir nereden bakarsanız bakınız bir kenttir; ama Kütahya bir şehirdir.
Bulutların nereye gittiğini merak eden çocuklar, yaşanmış ve yaşanmamış zamanların da nereye gittiğini merak etmezler mi? Sahi, nereye gider zaman?
Buyrun yoruma
"Bir şehrin yerlisi olmak" Dostoyevski'nin diliyle "gidecek bi yeri olmak" la benzeşir mi sizce?
Reklam
"Altıncı Şehir'in sadece Sivas'ı vasfetmediğini sizlerde farkettiniz. Altıncı Şehir Anadolu'dur: Elazığ'dır, Maraş'tır, Kayseri'dir, Tokat'tir, Gümüşhane'dir... Kaybettiğimiz bütün insan ilişkileri, bütün eski doku, bütün beşerî boyutlar ve bütün yaşanmış zamanlardır; hepsidir ve artık yoktur! Daracık sokakları, şirin mahalleleri, ferah- fahur evleri, küçücük mescidleri ve küçük dünyalarında küçücük saadetleri yudumlayan anlaşılabilir insanlarıyla "Altıncı Şehir", yerini şimdiki keşmekeşlere bırakıp tarih olmuştur.
Sayfa 201
Bir zamanlar, öyle hanedan sülalesinden filan gelmedikleri halde ünlü olan kişiler vardı. Bunları herkes tanır ve bilirdi. Bu kişiler ünlerini, büyük oranda yaptıkları zenaat ve mesleklerinden alan kimselerdi. Meslek ismiyle şöhret yapan bu kişilerin, branşlarında bir profesör kadar ihtisas kesbettiklerine inanılır ve bunlara tam bir gönül huzuru ile iş teslim edilirdi.
Sayfa 169 - Ünlü simaların maruf lâkapları
Henüz "sanayileşmekte olan bir toplum" olmadığımız günlerde "arslanlar gibi" oğluna kız istemeye (dünürcü gezmeye) giden anneler, göğüslerini gere gere şöyle referanslar verir ve büyük ihtimalle "işi" bağlarlardı: Bize filancalar derler, sorup soruşturun. Oğlum da atelyede işçi. Babası evlendikten bir-iki sene sonra oğluma ayrı ev açacağım diyor!
Sayfa 168 - Ünlü simaların maruf lâkapları
Duvarlara gayrı muntazam aralıklarla dağıtılmış birkaç hüsn-ü hat levhası. Hattat Necmeddin Okyay Bey'in talik beyti: "İhtiyarımla aceb ben hiç olur muydum tabib / Ger bileydim âlemin bunca devasız derdini". Hemen sağında ve biraz yukarda Rahmetli Kemal Batanay'ın taliki, "Küllü nefsin zaikatü'l-mevt"; her nefis ölümü tadacaktır! Karşısında "Gârik-i bahr-i isyanım / Dahilek ya Resulallah".
Sayfa 129
Reklam
60'lı yılların Sıvas'ını inşa eden beşerî çizgilerden belki de en mühimi, İhramcızâde Şeyh İsmail Efendi'nin etrafında dönüp duran bir mânevî iklimdi.
Sayfa 126
Kahvenin en görünür yerinde, iri çerçeve içinde "Basından methiyeler" gibi iddialı bir başlık altında, kahve hakkında yazılmış şiir ve yazılar camlatılmıştır ve buradaki en güzel şiir, nice kereler Çerkez'in yaprak dolması cesametinde kaçak tütününden nezaket belası içmek zorunda kaldıktan sonra öksürük nöbetlerine tutulan Beşir Ayvazoğlu'na aittir. "Çerkez'in Kahve'de Bir Kış Gecesi" başlıklı bu güzel şiiri, Çerkez'in okuyamamış olduğuna ne kadar yerinsem yeridir.
Sayfa 94
Sıvas eskiden bir şehirdi, şimdi giderek "kent"leşiyor. Siz de farkında mısınız, kent lâfının tarihsizliği ve mûsikiden mahrum oluşu, bana, mazisi otuz-kırk seneyi geçmeyen nevzuhur yerleşim yerlerini hatırlatıyor. Meselâ Eskişehir, nereden bakarsanız bakınız bir "kent"tir; ama Kütahya şehirdir. Sıvas da öyle, yakın zamanlara kadar "şehir" kelimesinin kucakladığı bütün sıcaklığı ihata eden, insanî ilişkilere açık, tabii boyutlarını kaybetmemiş sevimli bir şehirdi. Artık gözle görülür şekilde "kent" oluyor.
Sayfa 84
Sabite Tur'ların, Ahmet Üstün'lerin, Safiye Ayla'ların, Perihan Altındağ'ların, Münir Nureddin Bey'lerin, Hamiyet ve Müzeyyen hanımların gün aşırı emisyon yaptıkları radyo bizim ilk ve en esaslı musiki mektebimiz oldu.
Sayfa 43 - Radyolu günler
Şairin, "Bir aşk oluverdi âșinâlık" diye anlattığı şey güzeldir de sevginin alışkanlığa dönüşmesi kötüdür; içinde sevgi olmayan her bağlılığın tehlikeli oluşu gibi.
Sayfa 22 - Bir şehri sevmek
133 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.