Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ana Hatlarıyla Türk Şamanlığı

Fuzuli Bayat

Ana Hatlarıyla Türk Şamanlığı Gönderileri

Ana Hatlarıyla Türk Şamanlığı kitaplarını, Ana Hatlarıyla Türk Şamanlığı sözleri ve alıntılarını, Ana Hatlarıyla Türk Şamanlığı yazarlarını, Ana Hatlarıyla Türk Şamanlığı yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Yakutlarda olduğu gibi Orta Asya'da da yalnız Şamanlar değil, demirciler de Davud'u saygıyla anar, onu sanatlarının koruyucusu olarak görür ve "Hazreti Davud Aleyhüsselam" diyerek işe başlarlardı.
Türk mitolojisinde demircilik, yeraltı dünyasıyla bağlı bir sanattır. Hatırlatmak gerekir ki Yunan mitolojisinde de Zeus'un oğlu olan demircinin (Hephaistos) atölyesi yeraltındadır.
Reklam
Demirci, adayın başını birleştirdikten sonra gözlerini çıkartıp, yerine başka göz koyar (ruhları görebilmek için basiret gözünü açar.) sonra parmakları ile de kulaklarını deler ve şöyle der: "Bundan sonra bitkilerin ne konuştuğunu anlayacaksın."
Şaman efsane ve memoratlarından anlaşıldığına göre, ritüel parçalanma ve yenilme sürecinin yöneticisi demircidir. * Ritüel ölüm ve yeniden dirilme sürecinde demirci birinci derecede rol oynar. *Ozanlık, âşıklık, bakşılık gibi meslekî sanat veren kutsal varlıklar (Hz.Ali, Hızır, pîr, eren vs.) demircinin yeni medeniyete transformasyonudur.
Parçalanıp yenilmeye M.Perrin şöyle bir anlam vermiştir: " Bu acı, aynı zamanda, yeni seçilen Şamanın değişime uğrama, yetenekler kazanma karşılığında ödemesi gereken bir bedeldir."
Ezoterik anlamda yılan çıyanlar, kurtlar, kertenkeleler kötü ruhların simgeye çevrilmiş eğitimidir.
Reklam
Hem Şaman hem de Türk halk tasavvufu dünya görüşüne göre çiğlik profanlığı, pişmişlik de kozmik bilgilere sahip olmayı kodlaştırır.
Açlık, çile, yalnızlık olsa olsa adayı ritüel ölüme hazırlayan etmenlerdir. Ritüel ölüm, Şamanın toplumun kutsal bilimlerine sahip olması, yani sırra ermesidir.
Ölüp dirilme inisiyasyonunda amaç, birtakım simgesel eylemler ve fiziksel edimler aracılığıyla, bireye yeni bir yaşama "doğmak" üzere "öldüğü" duygusu aşılanmaktadır.
Hiçbir Şaman, ikinci kez doğmadan Şaman olamaz.* *Bu, sufîlerin ölmeden evvel ölmek, olgusunun aynıdır ve Alevî-Bektaşîlerin "İki kez doğmayan hakkın sırrına erişemez." inancına çok benzemektedir.
120 öğeden 71 ile 80 arasındakiler gösteriliyor.