Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Analiz: Bir MİT Mensubunun Anıları

Mehmet Eymür

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Tokat> Almus>Ataköy (Kızıldere)
Çelik yelekler gelmiş bazı subaylar hazırlanmıştı. Evin çatısından ve muhtelif yerlerden binaya girildi. Hiç mukavemet olmadı. Bir müddet sonra çelik yelekliler kapıdan dışarıya çıktı. Eve gittik. Manzara korkunçtu. Birçoğu ellerinde patlayan el bombaları ile parçalanmıştı. Saffet Alp henüz yaşıyordu. Ancak el bombası karnını parçalamış ve organları dışarı çıkmıştı. Birkaç dakika sonra öldü. Koridor ceset doluydu. Hepsi de başlarından vurularak öldürülmüşlerdi. Ölenlerin bir kısmı teşhis edildi. Mahir Çayan, Cihan Alptekin, Ömer Ayna, Sinan Kazım Özüdoğru, Hüdai Arıkan, Sabahattin Kurt, Nihat Yılmaz, Ertan Saruhan, Ahmet Atasoy ve Saffet Alp ise ölmüşlerdi. Bu sırada Hiram Bey de aynı haberi Erenköy'de Ziya Yılmaz'la birlikte dinliyordu. Haberi duyan o ters Ziya Yılmaz birden çökmüş.... Hiram Bey'e her şeyi anlatmaya başlamıştı.
Sayfa 84 - 1. baskı - Ağustos 1991 - Milliyet Yayınları
Mesleki tecrübemiz ve hislerimiz Öğretmen H.G.'nin daha çok şey bildiğini fakat konuşmadığını söylüyordu. Gece yarısından sonra onu tekrar sorguya alıp, detaylı sorgulamaya başladık. Geriye doğru dönerek günlerini nasıl geçirdiğini teferruatlı olarak anlattırmaya başladık. H.G. sıkışmaya başlamıştı. Sabah olduğunda istediklerimizi öğrenmiştik. Bize bilgi vermiş olmaktan korkuyor, biz ise yanlış yönlendirilmiş olmaktan endişe ediyorduk.
Sayfa 79 - 1. baskı - Ağustos 1991 - Milliyet Yayınları
Reklam
Mahir Çayanların izini sürüyorduk. Kaldıkları evleri bastığımızda onlar evi terk etmiş oluyorlardı. Acele terk edilmiş ve çay bardakları dolu vaziyette yerler bulduk. Sonunda eşya taşıyan bir kamyonetle eşyaların arasında Ankara'ya gittiklerini öğrendik. Kalacakları emin bir yer kalmamış ve İstanbul'u terk etmişlerdi. Mahir Çayan ve arkadaşları 1972'nin Mart ayında Karadenizde ortaya çıktılar.
Sayfa 77 - 1. baskı - Ağustos 1991 - Milliyet Yayınları
Ertuğrul Kürkçü MİT Ajanı Değildi
Yüzbaşı İlyas Aydın'ın da Kızıldere'ye geldiğini ve baskından önce oradan ayrıldığını öğrenmiştik. Sonradan Ertuğrul Kürkçü ve İlyas Aydın'ın MİT Ajanı olduğu iddiaları yayılmaya başladı. Her ikisinin de MİT'le bir alakası olmadığını biliyorum. Ancak İlyas Aydın, benim için de bir şüphedir. MİT değil ama herhangi başka bir kurumun THKP-C İçindeki ajanı olabilirdi.
Sayfa 84 - 1. baskı - Ağustos 1991 - Milliyet Yayınları
Mahir Çayanlar en son Ünye taraflarında görülmüşlerdi. Bu Ziya Yılmaz'ın bölgesi idi. Kolu alçılı Ziya Yılmaz Erenköy'e getirilerek sorgulandı. Ziya Yılmaz suallere ters cevaplar veriyor, dikleniyor, orada bile bize Marx'tan Lenin'den bahsederek Komünizm propagandası yapmaya çalışıyordu.
Sayfa 77 - 1. baskı - Ağustos 1991 - Milliyet Yayınları
MİT, Halktan Kişileri Gözaltına Alarak Gözdağı Veriyor
28 Mart 1972 sabahı erken saatlerde Ankara Bölge Daire Başkanlığına uğradık. Nöbetçi memurundan Ankara heyetinin de sabah hareket edeceğini öğrenerek bir çay içip yola devam ettik. Samsun Bölge Müdürlüğüne uğrayıp 28 Mart saat 10.00 civarında Ünye’ye ulaştık. Ünye'de Samsun Bölge Müdürü ve yardımcısıyla konuştuk. Kendilerinden kaçırma olayı ile ilgili birçok şahsın alındığını, ancak orada bulunan Ankara Merkez Komutanının ve Bölge }jandarma Komutanının soruşturma ve tahkikatı yürüttüğünü, kendilerini soruşturmaya karıştırmadıklarını ve bilgi vermediklerini öğrendik. Yapacak bir şey yoktu. Beklemeye başladık. Öğleden sonra MİT Müsteşarı Korgeneral Nurettin Ersin, Ankara Bölge Daire Başkanı ve Ankara Bölgeden 6-7 kişilik bir ekip ile bitlikte Ünye'ye geldi. Müsteşar gerekli temaslarda bulunarak sorgulamanın MİT mensuplarınca yapılmasını, Jandarmanın ise alınan sonuçlarla koordineli olarak yakalama ve baskın işlerini yürütmesini emretti. Ankara ekibi ile birlikte, sağlıklı bir sorgulamaya pek uygun olmayan şartlarda, çalışmaya başladık. Başlangıçta gözaltına alınmış olan şahıslar şunlardı: 1. Avukat A.K. 2. Avukat Ş.Ş. 3. Öğretmen H.G. 4. Kuyumcu T. D.G. 5. Çiftçi M.Ç. 6. Öğretmen H.A. 7. Terzi A.K. 8. S. T.A. 9. N.A. 10. Çiftçi A.P. 11. Bakkal A.Ş. 12. Şoför K.Y. 13. Terzi F.S.
Sayfa 78 - 1. baskı - Ağustos 1991 - Milliyet Yayınları
Reklam
Kızıldere muhtarı Emrullah Aslan (1927-2016)
Bu arada komutanlar, bir teğmen ile bir astsubayı, köyün muhtarını almak üzere muhtarın evine yolladılar. Bir süre sonra teğmen nefes nefese geldi. Muhtarın kapısını çaldıklarında muhtar kapıyı açarak gizlice ellerine bir kağıt sıkıştırmıştı. Kağıtta evde 13 kişinin olduğu yazılı idi. Birliğin bir kısmı ağıllar civarında bırakıldı ve asker hemen muhtarın evini sarmaya başladı. Evin bir tarafı yamaca yaslanmış, kapısı da yandaydı. Hava aydınlanmıştı. Altta taştan yapılmış bir ahır kısmı, giriş kapısının aksi istikametinde ise samanlık vardı. Mahir Çayan ve Ömer Ayna'nın pencereden dışarı baktıklarını gördük.
Sayfa 82 - 1. baskı - Ağustos 1991 - Milliyet Yayınları
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.