Tractatus de Intellectus Emendatione

Anlama Yetisinin Düzeltilmesi Üzerine İnceleme

Baruch Spinoza

Anlama Yetisinin Düzeltilmesi Üzerine İnceleme Gönderileri

Anlama Yetisinin Düzeltilmesi Üzerine İnceleme kitaplarını, Anlama Yetisinin Düzeltilmesi Üzerine İnceleme sözleri ve alıntılarını, Anlama Yetisinin Düzeltilmesi Üzerine İnceleme yazarlarını, Anlama Yetisinin Düzeltilmesi Üzerine İnceleme yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
mükemmelleşme arayışımızın aslında negatif bir temeli vardır: kavrayış eksikliği.
Zihin ne kadar çok şey bilirse, gerek kendi güçlerini gerekse doğanın düzenini o kadar iyi anlar. Kendi güçlerini daha iyi anladıkça da kendini daha rahat yönlendirebilir ve kendine kılavuzluk edecek kurallar koyabilir. Doğanın düzenini daha iyi anladıkça da, kendini boş işlerden daha rahat alıkoyabilir.
Reklam
Kendilerini esas itibariyle hayata sunan ve eylemlerine bakarak söylersek insanların en üstün iyi saydığı şeyler şu üç başlıkta özetlenebilir: servet, itibar ve duyusal haz. Zihin bu üçlüyü öylesine çelinmiş durumdadır ki, başka herhangi bir iyiyi düşünmekten bütünüyle acizdir.
Zihin ne kadar çok şey bilirse, gerek kendi güçlerini gerekse Doğanın düzenini o kadar iyi anlar. Kendi güçlerini daha iyi anladıkça da, kendini daha rahat yönlendirebilir ve kendine kılavuzluk edecek kurallar koyabilir. Doğanın düzenini daha iyi anladıkça da, kendini boş işlerden daha rahat alıkoyabilir. Zaten, yukarıda da belirttiğimiz gibi, bütün yontemimiz bundan müteşekkildir.
Bir şeyi bildiğim gerçeğinden hareketle bir şeyi bilmenin ne olduğunu bildiğim zaman, ya da ruhun özünü bildiğim gerçeğinden hareketle onun bedenle birleşik olduğunu bildiğim zaman bir şeyi özü yoluyla bilmiş olurum.
Hiçbir zaman, sevilmeyen nesneden dolayı anlaşmazlık çıkmaz ;sevilmeyen nesnenin kaybı kedere, o nesneye başkasının sahip olması ise hasede, korkuya yahut nefrete kısacası, hiçbir duygusal çalkantıya yol açmaz. Nitekim bunların hepsi, buraya kadar sözünü ettiğimiz türden fanı şeylere yönelen sevgide vuku bulan kötülüklerdir.
Reklam
Spinoza 'ya göre felsefe insanlara ölüm korkusuyla başa çıkarken değil, bilakis yaşam korkunu bertaraf ederken gereklidir.
Denilebilir ki, Spinoza’ya göre felsefe insanlada ölüm korkusuyla başa çıkarken değil, bilakis yaşam korkusunu bertaraf ederken gereklidir. Bu bakımdan bir modern olan Spinoza’nın derdi fortuna’nın cilvelerinden sakınmayı öğretmekten öte, onu insanların lehine çevirebilmeyi sağlamak, “iyi talihe” giden yolu bizzat inşa edebilmektir.
Sayfa 24
Gene denenmiş olmasam da benzinin ateşi alevlendirmeye, suyun ise onu söndürmeye yaradığını biliyorum. Köpeğin havlayan bir hayvan, insanın ise akil bir hayvan olduğunu biliyorum; ve bu yoldan hayatta işe yarar ne varsa, neredeyse hepsini biliyorum.
1.000 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.